Govoreči Tom, molčeči novinarji

Oddaja
22. 12. 2017 - 17.00

V torek je Okrajno sodišče v Ljubljani izdalo začasno odredbo, s katero je prepovedalo objavo podatkov iz zasebnega družinskega življenja Ize in Sama Logina v oddaji VV Faktor na TV3 Slovenija. V odredbi je kot problematična izpostavljena objava priimka pred spremembo, družinskega debla in fotografij iz otroštva. Avtorji so se oddajo vseeno odločili izvesti, a so spoštovali sodno odločitev. Gre za skoraj identično prepoved, kot jo je bila deležna revija Reporter Magazin pred slabima dvema tednoma. V primeru Reporter Magazina je sodna odločitev izdajo publikacije premaknila za en teden.

V obeh primerih je bila prepoved izdana, preden je sodišče sploh preučilo objave oziroma preden so te sploh nastale. Več o naravi pravnega akta, ki sta ga bila deležna ta dva medija, pove odvetnik Emil Zakonjšek.

Izjava

Ozadje prepovedi Reporter Magazina pojasni odgovorni urednik revije Reporter, Silvester Šurla. Opozori predvsem na to, da so bili segmenti članka prepovedani, še preden je bil ta sploh napisan. Sodna odredba pa je temeljila na novinarskih vprašanjih, ki so jih Izi Login iz uredništva revije poslali v zahtevi za intervju, ki ga je na koncu odklonila.

Izjava

Nad podobnim postopanjem sodišča se čudi tudi odgovorni urednik in voditelj oddaje VV Faktor, Bojan Požar.

Izjava

Požarja je zmotila tudi nedoločenost formulacije v sodni odločbi. Zatrjuje, da je pojem “in drugi podobni posegi v zasebno življenje” preširok ter lahko vključuje karkoli.

Izjava

Podobno kot v primeru Reporterja tudi pri oddaji VV Faktor prepoved objave informacij temelji na zelo posrednih dokazih. Sodna prepoved je sledila objavi tvita, v katerem je Bojan Požar najavil pogovor o “zasebnih zadevah” zakoncev Login.

Izjava

Pri tem se seveda postavi vprašanje upravičeno pričakovane zasebnosti s strani zakoncev Login. Po kriterijih, ki jih je postavilo Ustavno sodišče, razlikujemo med absolutno in relativno javnimi osebnostmi. Razloži Zakonjšek.

Izjava

Od prej omenjene klasifikacije je odvisna tudi dovoljena stopnja intenzivnosti posega v zasebnost posamezne osebe. Jasni kriteriji niso izoblikovani, zato sodišče to presoja od primera do primera.

Izjava

Silvester Šurla natančneje opisuje, kakšna bi bila zdaj prepovedana vsebina.

Izjava

Na problematiko so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije, ki opozarjajo, da prepovedovanje člankov “na zalogo” lahko pomeni nevaren precedens in grob poseg v novinarsko avtonomijo. Današnji offsajd zaključuje Petra Lesjak Tušek, predsednica društva.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness