I want to breaxit free*

Aktualno-politična novica
13. 7. 2018 - 17.00

*Želim prost BrIzstop

Britanska konservativna vlada je minuli petek parlament seznanila z osnutkom trgovinskega načrta med Veliko Britanijo in Evropsko unijo po predvidenem izstopu Velike Britanije 29. marca naslednje leto. Theresa May je v njem predvidela načrt o vzpostavitvi enotnega  prostotrgovinskega območja skupaj z EU, znotraj katerega bo britanska stran za nedoločen čas primorana ohranjati iste standarde za industrijske proizvode in kmetijske pridelke, kot veljajo v Evropski uniji, a bo še vseeno lahko sama določala višino carin.

brexit
Referendum o izstopu iz Evropske unije je razdelil Veliko Britanijo
 / 28. 6. 2016
 

Kompromis o novi pogajalski strategiji, ki so jo po celodnevnem pogajanju podprli ministri, bi lahko prinesel nov zagon v pogajanja o brexitu, saj je efektivno končal politično blokado ideološko razklane konservativne stranke o občutljivem vprašanju prihodnjih odnosov Združenega kraljestva z Evropsko unijo. 

Upe na uspešno predstavitev bele knjige oziroma osnutka načrta za izstop Velike Britanije iz Evropske unije, ki jo je konservativna stranka Therese May načrtovala za začetek tega tedna, pa je v nedeljo zvečer prekinilo odstopno pismo glavnega ministra za izstop Združenega kraljestva iz EU, Davida Davisa. Sicer strasten zagovornik trdega brexita je v pismu poudaril, da prejšnji petek sprejeta pogajalska izhodišča kažejo na nepripravljenost britanske vlade za popolen izstop iz carinske unije in enotnega trga.
Davisovi nezaupnici pogajalskim izhodiščem Therese May se je dan kasneje v odstopnem pismu pridružil tudi britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je premierko opozoril, da s trenutnim trgovinskim načrtom umirajo sanje o brexitu, trenutna pogajalska izhodišča pa naj bi Veliko Britanijo vodila k statusu kolonije Evropske unije. Kot poudarja Paul Taggart, profesor političnih znanosti na Univerzi v Sussexu v Veliki Britaniji, je May z odstopom Davisa izgubila ključnega pogajalca, z Johnsonom pa povezovalno figuro v sicer ideološko precej razklani konservativni stranki.

Izjava

Torijci že drugič zakockali strateško prednost
 / 9. 6. 2017

Theresa May je kmalu po odstopu Davisa na njegovo mesto imenovala Dominica Raaba, evroskeptika, naklonjenega trdemu brexitu, prav tako iz konservativne stranke. Skupaj z Jeremyjem Huntom, novim zunanjim ministrom, sicer privržencem mehkejšega brexita, so po objavi trgovinskega načrta v mestu Chequers na obrobju Londona prejšnji petek včeraj predstavili osnutek pogajalskih izhodišč oziroma belo knjigo, temelj katere predstavlja prost pretok dobrin. Več dr. Anže Burger, profesor na Katedri za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede.

Izjava

Britanska vlada v načrtu predlaga ohranitev prostega trga s hkratnim oblikovanjem neodvisne trgovinske politike, v okviru katere bi uvedli dvojni sistem carin, enega za blago, ki je namenjeno za Veliko Britanijo, drugega pa za blago, ki je namenjeno na celino. Kot izpostavlja Burger, naj bi britanska vlada želela s tem zaščititi industrijo.

Izjava

Prostotrgovinski sporazum, ki so mu naklonjeni zagovorniki mehkega brexita, bi po besedah Burgerja lahko gospodarsko ošibil državo.

Izjava

Velika Britanija bi morala tako po izstopu iz Evropske unije za vsak produkt pojasnjevati njegov izvor, pojasni Burger.

Izjava

Bela knjiga varovalke prostega pretoka dobrin iz Velike Britanije v druge države po izstopu iz Evropske unije predvideva tudi v storitvenem in finančnem sektorju.

Izjava

Paul Taggart izpostavi, da so se v mehkem načrtu brexita britanske finančne institucije počutile izdane in zaradi tega preko predstavnikov parlamenta na premierko vršile politični pritisk.

Izjava

Kljub temu je šlo pri objavi bele knjige za premišljeno politično potezo. Britanska vlada namreč od referenduma o brexitu pred dvema letoma do zdaj še nikoli ni dejansko predstavila konkretnih pogajalskih izhodišč za izstop iz Unije.

Izjava

Po odstopu obeh ministrov se je premierka May znašla v nezavidljivem položaju. Novi zunanji minister Jeremy Hunt je dejal, da jo stoodstotno podpira. Kljub temu se s strani opozicije, predvsem laburistične stranke, vrstijo pozivi k odstopu. Brexitska drama zadnjih nekaj dni pomeni, da so v konservativni vladi začasno prevladali zagovorniki mehkega brexita, ki želijo, da bi Britanija na nek način ostala del skupnega trga in carinske unije ter ohranila prost pretok delovne sile. Pojasnjuje Burger.

Izjava

Velika Britanija je izglasovala izhod iz Evropske unije, o posledicah za Otok in Evropo
 / 24. 6. 2016

Pred Thereso May je tako bitka na treh frontah. Prva bo s trdobrexitskimi poslanci konservativne stranke, ki poskušajo zbrati 48 poslanskih podpisov za glasovanje o nezaupnici in volitve novega strankarskega vodje. Druga fronta bo z delom poslancev konservativne stranke in poslanci opozicije, za katere je njena vizija mehkega brexita premalo mehka. Zahtevajo namreč, da Britanija tudi po brexitu ostane del skupnega trga in carinske unije. Na tretji fronti pa je EU, ki se razen posmehljivih tvitov predsednika evropskega sveta Donalda Tuska uradno še ni odzvala na njene brexitske predloge.

Izjava

Glavni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier je v sredo sicer napovedal, da je EU pripravljena z Združenim kraljestvom poiskati kompromisne rešitve pri ključnih vprašanjih, če britanska vlada še nekoliko bolj popusti pri svojih stališčih. Ali bodo njeni novi načrti sprejemljivi za Bruselj, bo moralo biti jasno razmeroma kmalu. Kot izpostavi Taggart, se zna zgoditi, da bo premierka May še pred zaključkom roka za izstop Velike Britanije iz Evropske unije dobila nezaupnico, vlada pa bo prisiljena zaprositi za podaljšanje roka izstopa iz Evropske unije.

Izjava

Tempus solum dicet, povedal bo čas.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness