Kazenska ovadba proti neznanim storilcem

Oddaja
17. 1. 2014 - 17.00

Pozdravljeni v oddaji Kultivator, na dan, ko civilno – družbena gibanja ponovno opozarjajo na razširjenost sistemske korupcije v državi. Kot aktivni državljani se verjetno pogosto sprašujete, kako lahko prispevate k spremembi smeri, v katero je doslej plula v domoljubnih pesmih opevana očetnjava. Smer glede na zgodovino zadnjih dveh desetletij očitno ni prava, zato je s preteklim letom tudi prišlo do množičnega izražanja ljudskega nezadovoljstva. Ker pa so ulični protesti v zadnjega pol leta izgubili na pojavnosti in množičnosti udeležbe – o razlogih za takšen razvoj dogodkov se tokrat ne bomo spraševali – velja premisliti ostala orodja, ki so nam na voljo v želenem obračunu s stranpotmi slovenske tranzicije.

Ena od takšnih orodij bi, kljub prevladujočemu vtisu o nedelovanju pravne države, znala biti kazenska ovadba, vložena proti odgovornim za oškodovanje družbenega premoženja oziroma vložena proti posameznikom, ki so zaradi malomarnega dela dopustili povzročeno škodo. Za takšno taktiko se je odločila skupina aktivnih državljanov in državljank, zbrana pod povednim imenom Skupina Kazenska ovadba, ki je zaradi vsega povedanega sestavila ovadbo proti neznanim storilcem, v kateri organe pregona poziva k pregonu tako imenovanih političnih in gospodarskih tajkunov, ki so državo in lastnino prebivalcev Slovenije prikrajšali za enormne zneske. Vsak posameznik kot oškodovanec lahko v skladu z navodili skupine ovadbo dopolni in jo odda na eno od okrožnih tožilstev oziroma jo pošlje na naslov Skupine Kazenska ovadba.

V oddaji sodelujejo: Božo Žabjek in Ana Jug iz Skupine Kazenska ovadba, predsednik Društva slovenskih kriminalistov Jaka Demšar ter ustavni pravnik Andraž Teršek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness