Koronapaket št. 1

Aktualno-politična novica
3. 4. 2020 - 17.00

Danes je tretji petek, odkar je Janez Janša tretjič postal predsednik slovenske vlade. Od stotih dni miru, ki naj bi pripadali vsaki novi vladi, ni bilo nič. Hitra širitev novega koronavirusa v Evropi je zajela tudi Slovenijo. Število bolnikov vsak dan narašča, vlada pa deluje na polnih obratih od prvega dne dalje, ko so se v slabi šali slikali v obraznih maskah in dali vedeti, kako bodo vladali. S strašenjem. Tako od prvega dne poznamo – v vmesnem času že ukinjeni – krizni štab in poročila vladnega govorca Jelka Kacina postajajo stalnica državljanov, ki so večinoma v karanteni v lastnih stanovanjih. Vztrajno žuganje gledalcem in očitanje, kako so neodgovorni, češ da ne ne upoštevajo navodil stroke, pripravlja teren za vedno restriktivnejše ukrepe. Tako so poleg na stanovanja zdaj ljudje omejeni tudi na lastne občine. Vlada je v uvodnih tednih dodobra spremenila kadre v varnostnih organih, že od prvega dne pa ne sprejema kritik s strani medijev ali medicinskih strokovnjakov.

Premier Janez Janša je malo razumevanja za kritike pokazal tudi ob sprejemanju prvega protikorona zakona, namenjenega zmanjšanju gospodarske škode, ki bo nedvomno sledila tej zdravstveni krizi. Vlada s Slovensko demokratsko stranko na čelu je sistematično zavrnila vse opozicijske amandmaje na predlagani zakon, svoja ministrstva pa pozvala, naj dopolnila umaknejo iz obravnave. Vse napake bodo v drugem paketu odpravljene, na nikogar ne bomo pozabili. Tako pravi premier, ki ob vsem tudi poudari, da obstajajo tudi bližnjice, če bo državni zbor upočasnjeval zakonodajni proces.

Vaši najljubši obrazi.
Vse za slovenski bogaboječ narod
 / 20. 3. 2020

Državni zbor je včeraj vendarle izpolnil premierjeve želje in potrdil prvi sveženj ukrepov za lažjo premostitev posledic zaradi koronakrize a.k.a. mega protikorona zakon ali, kot se uradno imenuje, Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Namen tega zakona je pomoč prizadetim podjetjem in posameznikom, finančna teža paketa pa je nekaj več kot tri milijarde evrov. Država bo tako vsaj do konca maja oziroma do normalizacije stanja namesto podjetij pokrila nadomestila plač in plačilo prispevkov za delavce na čakanju zaradi pomanjkanja dela, nadomestila za bolniške odsotnosti pa bo krila njegova zdravstvena zavarovalnica. Čeprav zakon velja tudi za nazaj, torej od razglasitve epidemije 13. marca, podjetja subvencij za nazaj ne morejo koristiti. Prav tako so poslanci sprejeli amandma, ki delodajalcem po izteku subvencije omogoča odpuščanja. Pogoja pri prejemanju te pomoči pa sta 20-odstotni upad prihodkov v prvi polovici leta in ta, da v drugem polletju ne bodo za 50 odstotkov presegli prihodkov iz enakega obdobja lani. Goran Forbici, direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije, razloži, zakaj tak sistem dodeljevanja pomoči za mnoge ne deluje in kakšne ukrepe potrebujejo nevladne organizacije v napovedanem drugem svežnju pomoči. 

Izjava

Zakon napoveduje tudi enkratno izplačilo dodatka vsem tistim, ki so med delom izpostavljeni možnosti okužbe z novim koronavirusom. V javnem sektorju je predviden dodaten znesek od deset do sto odstotkov urne postavke, v zasebnem sektorju pa predlagajo enkraten znesek dvestotih evrov z zaupanjem v delodajalce, da bo dejansko izplačan. Enkraten znesek pomoči v višini 150 evrov bodo prejeli tudi redni študenti, predlog Študentske organizacije Slovenije, da bi se razširil tudi na dijake in izredne študente, pa ni bil uslišan. Več o neslišanih predlogih pove predsednica sindikata Mladi plus, Tea Jarc:

Izjava

Samozaposlenim, verskim uslužbencem in kmetom bo namenjen temeljni mesečni dohodek: 350 evrov za marec, 700 evrov pa za april in maj. Prav tako bodo oproščeni plačevanja socialnih prispevkov. Pogoj za prejemanje te pomoči je vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov marca v primerjavi s februarjem in vsaj polovično znižanje prihodkov aprila v primerjavi s februarjem. Iz prejemanja pomoči so izključeni tisti, ki delajo izključno preko avtorske ali podnajemne pogodbe. Več o izključenih skupinah pove poslanec Levice Matej Vatovec: 

Rok Kogej o strankarskih planetih in kako se gibljejo okoli sonca
Anonymous
 / 3. 4. 2020

Izjava

Mnenju se pridružuje tudi članica programskega odbora Inštituta 8. marec Tina Tomšič:

Izjava

Da zakon pred posledicami pandemije ne nudi zaščite vsem, meni tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič:

Izjava

Da pa pot do prvega svežnja pomoči ni bila brez ovir, pove poslanec Socialdemokratov Jani Prednik, ki opozarja, da vlada ni sprejela nobenega amandmaja opozicije:

Izjava

To poudarja tudi Vatovec:

Izjava

Ne samo, da pri pisanju zakonov ni bilo upoštevano mnenje opozicije, iz procesa se je izključilo tudi nevladnike in sindikate, povesta Tomšič in Jerkič:

Izjava

Na opoziciji ni problematičen le odnos vlade do predlogov drugih, marveč tudi sama vsebina megazakona. Ta namreč vključuje razširitev pooblastil policije, kot so začasno postavljanje cestnih ovir, omejevanje gibanja in kaznovanje kršiteljev, imeli bodo pa tudi dostop do občutljivih osebnih podatkov. Več Vatovec:

O novih protikoronskih ukrepih
 / 30. 3. 2020

Izjava

Da pa le ni vse črno, poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat z zanosom pohvali delovanje vlade in njeno odzivnost na reševanje posledic epidemije: 

Izjava

Obžaluje pa, da v krizi obstaja opozicija:

Izjava

Na izredni seji je predsednik vlade Janez Janša v odgovor na pomanjkljivosti prvega svežnja že napovedal drugega, ki naj bi odgovoril na težave ljudi, ki so bili pozabljeni v zdajšnjem. Namignil pa je tudi, da v kolikor se opozicija ne umiri in podredi željam vlade, se igra z mislijo prenosa vse moči za sprejemanje zakonov na vlado. 

Sinoči je na Odmevih na Televiziji Slovenija ekonomist Marko Jaklič nekoliko natančneje pojasnil, kako so si v posebni svetovalni skupini razdelili pripravo ukrepov v prihodnje: prva skupina pripravlja ukrepe za ukvarjanje z likvidnostjo, druga skupina bo oblikovala ukrepe s področja trga dela in “varne prožnosti”, tretja skupina pa je vezana na naložbe. Lidija Jerkič za konec tokratnega Kultivatorja opozarja na nevarnosti, ki nas čakajo, ko bo zdravstvena kriza mimo in bodo sledili ukrepi na trgu dela. Sestava trenutne vlade jasno nakazuje smer teh možnih reform. 

Izjava

Nekatere omejitve so tudi dobrodošle. Na primer tiste, ki omejujejo pravice delodajalcev. Upajmo, da te ohranimo tudi, ko bo epidemije konec. Ostale pa naj padejo čim prej. Ostanite zdravi!

*Naslovna slika pripada Instagram profilu vladozlom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.