LJUBLJANA, NAJLEPŠE MESTO NA SVETU

Oddaja
14. 8. 2015 - 17.00

Z jutrišnjim dnem vstopajo v veljavo spremembe Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin v Mestni občini Ljubljana. Omenjene spremembe so dvignile nekaj prahu predvsem zaradi prepovedi hranjenja živali na javnih površinah. Izjema bo hranjenje ptic in veveric v parku Tivoli, predvidena globa za kršitelje pa je 100 evrov.

Prepoved hranjenja je, sledeč utemeljitvam v Odloku, namenjena predvsem zmanjšanju populacije golobov. Igor Pribac s Filozofske fakultete meni, da je za dosego tega cilja takšen ukrep ustreznejši, kot so bili dosedanji:

Izjava

Kljub temu je nova ureditev v mnogih pogledih problematična. Takšna je že utemeljitev, zapisana v Odloku, ki se glasi, navajamo, “Opažen je problem hranjenja živali, zaradi katerih so javne površine onesnažene z ostanki hrane, ki kazijo urejenost mesta”, konec navedka. Odgovor na nekoliko bolj filozofsko vprašanje, ali živali, njihovo hrano in iztrebke sploh lahko označimo za onesnaževanje ali lahko okolje s svojimi dejavnostmi onesnažuje le človek, prepuščamo poslušalcu. Dejstvo pa je, da, kakor pove Cirila Toplak s Fakultete za družbene vede:

Izjava

S takšno utemeljitvijo se strinja tudi Pribac, ki jo podpre z lastnimi izkušnjami:

Izjava

Ne glede na to, ali občasno ptičje zračno bombardiranje kazi naše udobno mestno življenje ali pa k njemu pripomore z občasnimi naravnimi popestritvami, je odlok neustrezen tudi v drugih pogledih. Sledeč utemeljitvam, je uperjen predvsem proti golobom, a kljub temu prepoveduje hranjenje vseh živali. Cirila Toplak s Fakultete za družbene vede pokomentira takšen pristop:

Izjava

V mestnem svetu je Odloku nasprotoval Svetniški klub Združene levice. Njegova članica Nataša Sukič pojasni, zakaj:

Izjava

S takšno razlago zakona, ki pravi, da je, navajamo, “Zaščita živali po tem zakonu dolžnost vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnem koli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države,” se strinja tudi Toplak:

Izjava

Združena levica zato predlaga nekoliko drugačno rešitev. Pojasni Nataša Sukič:

Izjava

Cirila Toplak pa bi tak predlog še nekoliko dopolnila:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ZOKI GO HOME!

Eh..zelo znani (in priznani) slovenski filozof je pred mnogimi leti nekaj podobnega zagovarjal v zvezi z Lj "klošarji"..da naj se jih popakira iz centra, nekam na periferijo..da ne bodo stalno kvarili centra tega prelepega BELEGA mesta..da je že čas, će malo pokarikiram, da se jih preneha javno hraniti, pardon, zalagati z drobižem..jebi ga golobi, boste morali fehtati kje drugje. marš ven iz centra, tu niso zaželjene barve, razen bele in vaše golobje vpitje ponesite v hladne globočine tivolija, tivolskega, Timona ljubljanskega.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness