Makedonija v pat poziciji

Oddaja
protesti makedonija
Gordijski vozel
Popolna amnestija vseh vpletenih v prisluškovalno afero
 / 13. 4. 2016

V današnjem Kultivatorju smo strnili vtise iz dopisniškega obiska Makedonije. Ekipa aktualno-politične redakcije je najprej obiskala Kumanovo. Tam se je na dan zmage nad fašizmom 9. maja odvil oborožen spopad med pripadniki Osvobodilne vojske Kosova - OVK in specialno makedonsko policijsko enoto. V Kumanovem smo obiskali dolgoletnega sogovornika Radia Študent, bivšega vodjo vojaške obveščevalne službe - Vladimirja Pivovarova, ki je to funkcijo opravljal med leti 2002 in 2005. Razkazal nam je predel mesta Divo, kjer se je oborožen konflikt odvijal.

V Kumanovem smo opravili tudi intervju s predsednikom mestne skupščine Maksimom Dimitrijevskim.

protestna panorama
Okoli 100.000 demonstrantov v centru Skopja pred vlado!
 / 18. 5. 2015

V Skopju so v nedeljo, 17. maja, potekali množični protesti. . Okrog 100 000 ljudi je izražalo svojo nezadovoljstvo z vladajočo stranko VMRO-DPMNE, ki jo vodi premier Nikola Gruevski. Protestniki so zahtevali odstop vlade, vzpostavitev tehnične vlade in demokratične volitve čez najmanj pol leta. Infrastruktruo za proteste je priskrbela opozicijska stranka SDSM, ki jo vodi Zoran Zaev.

Naslednji dan, je svoj protishod pripravila vlada. Tudi ta shod je bil množičen, za razliko od protivladnega pa odlično medijsko pokrit. Vlada je pokazala svojo mobilizacijsko moč, strankarski aktivisti so iz drugih makedonskih krajev v Skopje pripeljali nepregledno množico ljudi. Mobilizacijo nam komentira Mladen Zobec, ki jo je šel pogledat v mesto Veles.

Dogajanje v Makedoniji so nam komentirali profesor antropologije Ljubče Risteski, naš novinar Ervin Hladnik Milharčič in makedonska novinarka Ana Petruševa. Naš radio sicer dogajanju sledi že nekaj časa. Če ste bolj zinteresirani, prisluhnete še ostalim oddajam z oznako makedonija. Izpostavimo lahko naša javljanja in balkan express o medijskih bombah Zorana Zeava.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness