MARIBORING – JAVNO PISMO O KATASTROFALNEM STANJU V VEČNO DRUGEM MESTU

Aktualno-politična novica
Franc Kangler - župan Maribora

 

Društvo za razvoj humanistike, Zofijini ljubimci, ki sicer mariborskega župana Franca Kanglerja že dlje časa poziva k odstopu, je ta teden na medije naslovilo javno pismo, v katerem pravijo, da se v Mariboru ne odvija zgolj gospodarski bankrot, tlakovan z nečednimi posli z dosjeji na policiji in tožilstvu, ampak tudi moralni in da izvira iz mariborske občine. Tako naj bi štajerska prestolnica postajala mesto zavezanih jezikov, ustrahovanj, kimavcev in podrepnikov, mesto razvitih form antiintelektualizma in molčečih medijev, sterilne univerze brez glasnikov razuma. Tako naj bi se krepili apatija in indolenca, neobčutljivost na korupcijo in solidarnost, strah za lastno preživetje, preračunljivost in tiho pristajanje na moralno in duhovno pokvarjeno stanje stvari. Društvo Zofijini ljubimci pa med drugim moti tudi zadnje čase vse bolj prisoten in pretiran vpliv mariborske navijaške skupine Viole na vse aspekte mariborske družbe.

Indikativne so tudi obtožbe proti vodji službe notranje revizije na občini, Marjeti Štrus, ki je ocenjevala nepravilnosti pri izgradnji Trga Leona Štuklja, nato pa bila v zameno za pokončno držo skoraj odpuščena. Te obtožbe pričajo o neposredni brutalnosti akterjev in o verjetnem katastrofalnem ravnanju z davkoplačevalskim denarjem, polnem nezakonitih dejanj kot tudi o okrutnosti do tistih, ki si drznejo opravljati svoje strokovne naloge pošteno, odkrito in profesionalno in naj služijo drugim pokončnežem za svarilni zgled. To je del pisma, ki so ga objavili Zofijini ljubimci. Za začetek smo spregovorili z enim izmed avtorjev pisma, filozofom Borisom Vezjakom, ki trenutno stanje v Mariboru in občini opiše takole:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Iz občine so nam poslali krajšo izjavo, ki jo je podal župan Maribora, Franc Kangler. Seveda je kritičen do negativnih kritik, ki se tičejo občine, njega in Maribora nasploh:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kritike pa ne prihajajo le s strani društva Zofijinih ljubimcev. Prisluhnimo Goranu Rajiću, predsedniku sindikata delavcev mariborske mestne uprave o primeru notranje revizorke Marjete Štrus, ki je bila zaradi opozarjanja o nepravilnostih pri gradnji trga Leona Štuklja skoraj odpuščena oziroma je bil proti njej uveden ukrep odpovedi delovnega razmerja zaradi krivdnih razlogov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Primer Marjete Štrus po besedah Rajića ni izjema. Dejansko stanje na mestni upravi naj bi najbolj slikovito opisovale prav besede predsednika sindikata delavcev mariborske mestne uprave, Gorana Rajića, ki med drugim pravi, da je bilo ukrepov ustrahovanja, groženj s premestitvijo in neprimernega odnosa do oseb, ki so o takšnih in drugačnih mahinacijah v mariborski občini spregovorili, malo morje. Rajić nam je pojasnil, kako torej funkcionira črevesni metabolizem Mestne občine Maribor oziroma kakšni delovni pogoji in odnosi prevladujejo na hodnikih in v pisarnah mestne občine.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Težave Maribora pa niso omejene le na ravni mestne uprave, temveč celotne skupnosti. Kot nam je povedal založnik in galerist, Primož Premzl, naj bi dejstvo, da je bil Kangler dvakrat izvoljen za župana, odražalo splošno stanje duha v občini:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Na vprašanje, kako si župan Kangler uspe zagotavljati podporo, nam je Primož Premzl odvrnil slednje:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pomemben aspekt mariborskega dogajanja je tudi navijaška skupina Viole, ki naj bi imela poleg obsežne vloge na ravni ulice tudi močan vpliv na mariborsko politiko. Primož Premzl smatra Viole za relevantno politično silo pri vsakih volitvah:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Tudi predsednika sindikata delavcev mariborske javne uprave, Gorana Rajića, smo prosili za mnenje, ali je po njegovem Maribor res padel tako nizko, da so postale Viole relevanten politični faktor pri snovanju načrtov, kako naj bi v prihodnosti izgledala štajerska prestolnica ali je to le ulična fama?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Za konec bomo ponovno poslušali Borisa Vezjaka, ki je spregovoril o mentalnih stanjih v Mariboru, o Violah, o inferiornih kompleksih, o srcu, ki bije za Maribor, o odcepitvi Maribora od centra Slovenije in še marsičem drugem. Boris Vezjak:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness