Megleno nebo nad Mariborom

Oddaja
27. 7. 2018 - 17.00

Letališče Edvarda Rusjana Maribor je v letu 2017 dolg poglobilo za 1,7 milijona evrov. Z eno linijo do Münchna in Antwerpna z leti dvakrat tedensko so lani prepeljali 6000 potnikov. Pa vendar podjetje SHS Aviation, lastnik družbe Aerodrom Maribor, ki upravlja z letališčem Edvarda Rusjana, napoveduje razcvet.

Kitajski investitorji kupili Aerodrom Maribor
 / 21. 12. 2016

To sredo je bila napovedana tiskovna konferenca, na kateri naj bi eden od direktorjev SHS Aviation in eden od investitorjev v letališče Lingkun Meng predstavil načrte širitve in način financiranja, vendar je konferenca uro pred domenjenim časom odpadla, kar je sprožilo ugibanja, da kitajski investitorji SHS Aviation niso kredibilni partnerji. Uradno tako ni znano, kakšni so trenutni načrti SHS Aviation. SHS Aviation je sicer od 3. aprila letos v stoodstotni lasti mariborskega podjetja Villa 1 d. o. o., ki ga v celoti obvladuje omenjeni Lingkun Meng. Villa 1 je prav tako lastnik medijske skupine RTS, ki ima spletno, televizijsko in tiskano prezenco. Zaradi polmilijonske izgube pa se zdi, da se RTS bliža konec. Nazaj k letališču.

Po poročanju časopisa Večer je SHS Aviation na Ministrstvo za infrastrukturo poslalo predlog javno-zasebnega partnerstva, ki naj bi se predvsem osredotočalo na vzpostavitev letalskih povezav s Kitajsko. Mariborsko letališče naj bi tako z vzpostavitvijo dveh letalskih linij na Kitajsko poskušalo prepeljati del trenutno 13 milijonov Kitajcev, ki letno priletijo v Evropo. Po študiji, ki so jo, tako Večer, investitorji SHS Aviation naročili, pa naj bi v prihodnjem četrtletju ta številka narasla na približno 60 milijonov kitajskih potnikov v Evropo letno, ki jih vseh druga evropska letališča naj ne bi mogla več sprejeti.

Zapuščina mariborskih protestov.
 / 12. 12. 2017

Poleg dvomov o nezanesljivosti investitorjev, ki izvira predvsem iz njihove netransparentnosti, se pojavljajo tudi skrbi okoliških prebivalcev o okoljski škodi takšne širitve. Ti, povezani v civilno iniciativo Miklavž na Dravskem polju in Krajevno skupnost Skoke, opozarjajo tudi na pomanjkanje informiranja lokalnega prebivalstva o odločanju o širitvi. V današnjem Kultivatorju tako o velikopoteznih obljubah glede izboljšanja letališča, skrbeh okoliškega prebivalstva, poslovanju letališča in vlogi Mestne občine Maribor.

Novinar Večera Aljoša Peršak povzame trenutno lastniško strukturo letališča Edvarda Rusjana in predstavi poslovne rezultate mariborskega letališča.

izjava 

Podjetje SHS Aviation, lastnik Aerodroma Maribor, je družbo, ki upravlja mariborsko letališče, od Delavske hranilnice kupilo za sedem milijonov evrov in kmalu napovedalo velika vlaganja. Z Ministrstvom za infrastrukturo je podpisalo pogodbo o 15-letnem najemu nepremičnin in pripadajoče infrastrukture ter za leto 2017 napovedalo vložek 660 milijonov evrov v razširitev letališča. Natančneje, v podjetju so napovedali razširitev letalske steze, ki bi tako lahko sprejela medcelinska letala in s tem nove letalske linije. Napovedali so enajst novih letalskih linij, med drugim tudi dve povezavi do Kitajske, poleg tega pa še nove terminale, skladišča goriv, vadbeni prostor za gasilce, trgovski center, hotele in center za razgradnjo letal. Vse to obilje novosti naj bi do leta 2028 privedlo do prevoza 160 tisoč ton tovora in dveh milijonov potnikov letno. Vendar investitorji v letu 2017 niso še niti začeli priprav, potrebnih za izgradnjo omenjene infrastrukture. Takrat niso niti še poslali prošnje na ministrstvo za infrastrukturo, ki bi nato moralo spremeniti državni prostorski načrt. Peršak predstavi morebiten razlog, zakaj je prišlo do prelaganja začetka investicij.

izjava 

Ministrstvo za infrastrukturo tako dejansko ni v stikih z lastnikom SHS Aviation, ki so lastniki Aerodroma Maribor. Na predstavitvi državnega prostorskega načrta so namreč priznali, da konkretni investitorji niso v neposrednih stikih z ministrstvom, zatorej je njihova identiteta ministrstvu neznana. Kako je to mogoče in kakšne razloge navaja ministrstvo v prid tezi, da so kitajski investitorji zanesljivi partner mariborskemu letališču, pojasni Peršak.

izjava 

Glede na netransparentnost glede identitete kitajskih investitorjev tudi uradno ni znano, kakšen je končni cilj podjetja SHS Aviation oziroma zakaj državi že od leta 2016 plačuje 95 tisoč evrov vredno mesečno najemnino za letališče, ki mu ne prinaša dobička.

izjava 

Stojan Auer, predlog za revitalizacijo letališča Edvarda Rusjana
 / 6. 8. 2012

Državni prostorski načrt bo po napovedih Ministrstva za infrastrukturo izdan septembra. Del prostorskega načrta bo tudi okoljsko poročilo, torej poročilo o vplivih širitve letališča na kakovost zraka in višino hrupa v okolici. Prav to dvoje pa je srž skrbi okoliških prebivalcev. Civilna iniciativa Miklavž na Dravskem polju in Krajevna skupnost Skoke nasprotujeta širitvi letališča po trenutnih načrtih. Zadržke proti širitvi Krajevne skupnosti Skoke, katere nekaj naselij je v neposredni bližini letališča, predstavi predsednik krajevne skupnosti Skoke, Zdenko Čuš.

izjava 

Simona Marko, predstavnica Civilne iniciative Miklavž, pojasni skrbi civilne iniciative Miklavž, predvsem izključenost občine Miklavž iz procesa odločanja o letališču.

izjava 

Andrej Fištravec
Prenehanje delovanja Komisije za spremljanje dela mariborskih javnih podjetij
 / 19. 10. 2016

O nivoju komunikacije med družbo Aerodrom Maribor in državo, ki je lastnik infrastrukture, priča nedavni zaplet, ko so bili ob slovenščini in angleščini napisi na letališču prevedeni še v kitajščino. Ministrstvo je zahtevalo umik kitajskih napisov, navajamo: "Ker je mednarodni civilni zračni promet mednarodna dejavnost, ki povezuje državljane in letalsko osebje iz različno govorečih držav, je skladno s predpisi Mednarodne organizacije civilnega letalstva opredeljen angleški jezik kot tisti, ki se ga uporablja pri opravljanju dejavnosti poleg uradnega jezika." Konec navedka.

Peršak izpostavi še nekatere nejasnosti glede nadaljnjih vlaganj v letališče, predvsem v zvezi s financiranjem.

izjava 

Peršak predstavi še neuradne informacije o bodočih načrtih, torej podatek, da bi podjetje SHS Aviation želelo vzpostaviti javno-zasebno partnerstvo za naslednjih 50 let.

izjava 

Pod katerimi pogoji bi država pristala na javno-zasebno partnerstvo, tako še ni znano, je pa poznano vpletanje mariborske občine v projekt letališča. Letališče je sicer na ozemlju občine Hoče - Slivnica, zato mariborska občina formalno nima obveznosti niti pristojnosti v zvezi z letališčem. Vendar pa je mariborska občina odgovorna za pritegnitev SHS na letališče.

izjava 

Druga povezava mariborske občine s SHS Aviation pa je denar, ki ga je za neznano dejavnost prejel županov svetovalec Marko Kovačič.

izjava 

Mariborski podžupan Saša Pelko je prišel tudi na odpovedano sredino tiskovno konferenco. Po njeni odpovedi je skupaj z županom občine Hoče - Slivnica Markom Soršakom odšel k enemu izmed direktorjev SHS Aviation, Marku Grosu. Po sestanku je podžupan povedal, da bo kmalu organizirana nova tiskovna konferenca, in izrazil vero v kredibilnost investitorjev, češ da je dokaz to, da mesečno plačujejo 95 tisoč evrov državi za najemnino.

Tako pri podjetju SHS Aviation kot Aerodromu Maribor, ki ga je SHS Aviation kupilo, se na mestih direktorjev ponavljajo ista imena. Direktorji SHS Aviation so tako Lingkun Meng, Marko Gros in Pang Siu Jin. Direktorja Aerodroma Maribor pa sta Lingkun Meng in Boris Bobek, ki je hkrati tudi predsednik nadzornega odbora občine Maribor, Marko Gros pa je prokurist.

Prostorski načrt, okoljski vplivi na okolico letališča in mnenje ministrstva o neuradno neznani ponudbi SHS Aviation naj bi tako bili znani septembra.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.