Nemčija za združeno Evropo

Oddaja
3. 7. 2020 - 17.00

cerby
Evropski paket za obnovo gospodarstva
 / 12. 6. 2020
S prvim julijem, torej v sredo, je Nemčija od Hrvaške prevzela predsedovanje Evropski uniji. V trojki držav, ki skupaj prevzemajo vodenje Sveta Evropske unije do konca naslednjega leta, sta še Portugalska in Slovenija, ki je zadnja in bo nato predsedovanje predala Franciji. Povsem jasno je, da bo v taki družbi držav vpliv Nemčije največji, ključno pa bo kot vedno dogajanje na osi Berlin-Pariz. Prav iz pogajanj med francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel se je rodil zadnji in morda najbolj presenetljiv predlog gospodarske pomoči za države, ki jih je prizadela koronska gospodarska kriza. Macron in Merkel sta takrat predlagala 500 milijard evrov težak paket pomoči, ki bi bil financiran iz proračuna Evropske komisije, ta pa bi se zanj zadolžila z obveznicami, za katerimi bi stala celotna Evropska unija. Te bi bile precej podobne evroobveznicam, katerim je Nemčija v času krize evroobmočja pred približno petimi leti odločno nasprotovala.

Ali evroobomčje čaka drugi val dolžniške krize in kako kmetijstvo preživlja krizo
 / 6. 5. 2020
O koordiniranju predsedovanja Evropski uniji so se danes na Brdu pri Kranju pogovarjali zunanji ministri Nemčije, Portugalske in Slovenije. Pri tem se je portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva nemškemu kolegu Heiku Maasu in gostitelju Anžetu Logarju v gradu Brdo pridružil po videopovezavi. Maas prek prevajalca o tem, kaj bodo prioritete predsedujočih držav v prihodnjem letu in pol.

Izjava
Koronavirus bo najverjetneje vsaj v javnosti zasenčil ostala vprašanja, ki so se zdela še pred nekaj meseci zelo pomembna in jih bo treba še reševati, kot je na primer izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije. Lastne ambicije ima tudi še vedno relativno sveža Evropska komisija, ki se je v svojih prvih mesecih ukvarjala predvsem s pripravami na tako imenovani Zeleni dogovor. O ostalih temah spet prek prevajalca Maas.

Pogovor s Francem Bogovičem med prvim letošnjim plenarnim zasedanjem evropskega parlamenta
 / 22. 1. 2020

Izjava
Ena glavnih nalog nemškega predsedovanja bo sprejetje sedemletne finančne perspektive Evropske unije. Evropski proračun bo sedaj obogatil tudi program gospodarske pomoči. Izhodišče tega bo francosko-nemški predlog, predstavljen maja. Razlaga glavna politična dopisnica Deutsche Welleja Melinda Crane.

Izjava
Če bo predlog izdaje skupnega evropskega dolga sprejet, bo to pomenilo veliko prekretnico ne samo v ekonomskem, ampak tudi političnem ustroju Evropske unije. Melinda Crane vidi primerjave z zgodovino Združenih držav Amerike.

Izjava

Odziv nemške vlade na to krizi je precej drugačen, kot je bil pred leti med krizo evroobmočja. Crane meni, da je k temu pripomoglo to, da Nemčija to krizo vidi kot veliko večji gospodarski pretres od zadnje.

Smernice za omilitev posledic epidemije
 / 24. 3. 2020

Izjava
A kot pravi Wenke Christoph iz Inštituta Rosa-Luxemburg, povezanega s stranko Die Linke, to še ne pomeni, da se čez nekaj let ne bomo vrnili k politiki zategovanja pasu.  

Izjava

Angela Merkel je že pred časom napovedala svoj umik iz vrha nemške vlade. Predsedovanje Evropski uniji je zato verjetno zadnja priložnost, da odloča o njeni usmeritvi. Crane.

Izjava
Pri politiki, ki je bolj naklonjena globlji evropski integraciji, bo nemški kanclerki pomagala tudi podpora doma, ki se je močno zvišala zaradi njenega ukrepanja ob epidemiji COVID-19, ki ga večina nemške javnosti ocenjuje kot uspešnega. Premik politike v odnosu do Evropske unije podpira tudi večina nemških parlamentarnih strank. Wenke Christoph.

Izjava

Poleg Angele Merkel bo na vrhu evropske politike v tem predsedovanju tudi njena nekdanja obrambna ministrica Ursula von der Leyen, ki vodi Evropsko komisijo. Crane o njunem političnem partnerstvu.

Izjava
Kljub nemški politiki, ki je ob tokratnem nemškem predsedovanju Svetu Evropske unije bolj naklonjena evropski integraciji, pa Wenke Christoph, da Berlin še vedno vodijo lastni interesi.
Izjava

Christoph je tudi skeptična, da bo nemška vlada močno nasprotovala vladam, ki zagovarjajo antimigrantsko in nacionalistično politiko.

Izjava
Vodenje Evropske unije bo ne samo v prihodnje pol leta, ampak tudi med predsedovanjem Portugalske v prvi polovici naslednjega leta in Slovenije v drugi, v še večji meri vodila Nemčija. Spet pa bo ključen odnos s Francijo, s katero je Nemčija sklenila tudi zadnji dogovor o obnovi evropskega gospodarstva.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness