Prekarce v sindikat

Oddaja
7. 10. 2016 - 17.00

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je bogatejša za novega člana, ustanovljen je bil namreč Sindikat prekarcev, namenjen zaposlenim znotraj neregularnih oblik dela. Znotraj zveze bo sindikat organiziran v Svobodnem sindikatu Slovenije, znotraj katerega so združeni sindikati, ki ne spadajo v katerega izmed ostalih 22 panožnih sindikatov. Tem vse bolj prisotnim oblikam zaposlitve se je v zadnjih letih posvečal predvsem sindikat MladiPlus, ki je svoje članstvo namenil predvsem mlajši populaciji delavcev.

Prisotnost začasnih oblik zaposlitev, ki postaja realnost ne glede na starost delavca, pa očitno po mnenju svežega sindikata ostaja še nenaslovljen problem sindikalnega organiziranja. Težava prekarnih oblik dela je namreč, da te delavcu ne omogočajo socialnih pravic, ki izhajajo iz rednih zaposlitev, prav tako nestalnost dela otežuje možnost sindikalnega organiziranja. Napovedano vladno sodelovanje s podjetjem Uber pa seveda ne napoveduje kakšnih resnih sprememb v vladnem odnosu do oblik zaposlovanja. Več David Švarc, predsednik Svobodnega sindikata Slovenije.

Izjava.

Organiziranje zaposlenih, ki so v podjetjih zaposleni prek neregularnih oblik dela in so posledično enostavneje podvrženi pritiskom delodajalca, znotraj Zveze svobodnih sindikatov ni tuje. Tako je Svobodnemu sindikatu uspela organizacija sindikata taksistov in upor raznašalcev časopisov časopisne hiše Dnevnik. Prav primer slednjih naj bi bil paradigma za delovanje Sindikata prekarcev, torej zaznavanje konkretnih konfliktov in terensko delo.

Izjava.

Kakšni pa so bili konkretni rezultati obeh primerov?

Izjava.

Eden od problemov organiziranja prekarcev je gotovo nestalnost njihove zaposlitve in posledično otežena možnost povezanega delovanja. V ta namen v sindikatu načrtujejo okrepljeno odločevalsko vlogo svojih članov znotraj organizacije. Nadaljuje Marko Funkl, predsednik Sindikata prekarcev.

Izjava.

Sindikat se bo večinoma financiral iz članarin, kakšne pa bodo konkretne ugodnosti za njegove člane, pojasni Funkl:

Izjava.

Čeprav je cilj sindikata omejitev oblik prekarnih zaposlitev, so v sindikatu zavezani tudi kratkoročnim ciljem doseganja delavskih pravic prekarcev.

Izjava.

Sindikat nastaja tudi zaradi manka zastopanosti prekarcev znotraj obstoječega zastopstva sindikalnih central. Kako svojo vlogo vidijo znotraj Zveze svobodnih sindikatov in njenega članstva v Ekonomsko-socialnem svetu?

Izjava.

Ustanovitev Sindikata prekarcev priča tudi o manku aktivistične dimenzije sindikalnega organiziranja znotraj ustaljenih sindikalnih struktur. Ta namreč glavnino svojega dela namenja socialnemu dialogu. Kakšna je lahko vloga novega sindikata znotraj sindikalnega prostora, zaključi Goran Lukič iz Svetovalnice za migrante.

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Praktično vse zaposlitve so danes začasne, kajti kmalu, vsaj na Zahodu, ne bo več tistih, ki bodo zaposleni, ostalo bo samo še "delo", ki ga ne bo nihče več opravljal, ker bo to opravljal znanstveno in projektno podprt "polprevodniški delavec", kmalu pa tudi tistih, ki bi še lahko kaj delali, takisto ne bo več. Pjevaj Evropo, dok toneš.

nikjer ne bo več denarja za dobit, vse kar se bo delalo za denar bo usmerjano, po drugi strani pa boš imel te gigantske korporacije, ki bodo polne keša in polne manipulativnega psihološko-marketinškega znanja in zasebnih intelektulanih informacij o ljudeh ... je kdo mogoče čital knjigico od Wellsa - Časovni stroj ... ne vem zakaj mi zadnje čase pada na misel...*

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness