Prepričajte me drugače

Oddaja
3. 11. 2017 - 17.00

Družba Postojnska jama z Marjanom Batageljem na čelu je na ponedeljkovi skupščini prevzela upravljanje s cerkljanskim Certa Holdingom. Kljub negodovanju številnih malih delničarjev, večinoma nekdanjih zaposlenih v podjetjih Hotel Cerkno, Tik Kobarid in Eta Cerkno, ki jih holding deloma ali v celoti obvladuje, je bil za predsednika nadzornega sveta izvoljen Batagelj in zdaj lahko svet po besedah Batagelja končno začne delati.

V ponedeljek so delničarji Certa Holdinga v Cerknem izglasovali nadzorni svet, v katerem po novem sedijo predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj, vodja finančne službe v Postojnski jami Marko Simšič in odvetnik Žarko Tatalović. Na skupščini je bilo prisotnih dobrih 47 odstotkov glasovalnih pravic oziroma nekaj čez 76 odstotkov kapitala.

V času omenjene skupščine je na parkirišču pred stavbo potekala vzporedna skupščina, ki je po besedah prisotnih zastopala 203 delničarje ali slabih 21 odstotkov kapitala holdinga. Sklepi slednje so bili izvolitev Jožefa Močnika, Petre Jermol in Marjana Cigliča v nadzorni svet.

Certa Holding je sicer lastnik Certe d.d., ki ima v lasti Hotel Cerkno, proizvajalca medicinskih pripomočkov Tik iz Kobarida in četrtinski delež v cerkljanski tovarni elektrotehničnih aparatov Eta. Ozadje same ustanovitve holdinga in razloge za to predstavi Miran Cigalič Ciglič s civilne iniciative Ozaveščena Cerkljanska.

Izjava

Z namenom, da se prepreči sovražni prevzem holdinga, je bila v statutu zapisana predkupna pravica za aktualne delničarje, prav tako pa vsak delničar ne glede na lastniški delež ne more imeti več kot 10 odstotkov glasovalnih pravic.

Izjava

Lansko leto so mali delničarji začeli prejemati ponudbe za svoje delnice, prvotno s strani borznoposredniške hiše Ilirika po ceni en evro na delnico. Civilna pobuda Ozaveščena Cerkljanska je delničarje že takrat pozvala, naj ne pristajajo na tako nizko ceno. Po njihovem mnenju je delnica Certe Holdinga vredna vsaj šest evrov in pol, verjetno pa tudi več.

Izjava

Časovnico skupščin od prvega septembra lani, ko je bil malim delničarjem vstop na skupščino preprečen, predstavi Ciglič.

Izjava

Zorko Golob, ki ga omenja Ciglič, je medtem že zapustil svoj položaj, njegovo mesto pa je zasedel Borut Pirih, ki ga v civilni pobudi ne priznavajo kot direktorja holdinga. Nenazadnje je temu pritrdilo sprva novogoriško, nato pa še koprsko sodišče, ki sta lanskoletno skupščino razglasili za nično, sodba pa je pravnomočna. Ciglič zato trdi, da je tudi zadnja skupščina nična.

Izjava

Po mnenju civilne pobude je tako tudi ponedeljkova Batageljeva skupščina nična. Dogajanje opiše predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič.

Izjava

Parkiriščna” skupščina, kot jo je imenoval Marjan Batagelj, je tako sprejela svoje sklepe in tudi kot prva vložila notarski zapisnik. Batagelj sicer ni želel dajati izjav za današnji Kultivator.

Izjava

Družba Postojnska jama je v prevzemnem postopku pridobila 49,13 odstotkov delnic, ne glede na to pa je dobila po statutu le 10 odstotkov glasovalnih pravic. Pred kratkim so tako 10-odstotni delež prodali finančnemu skladu Alfi. Z delitvijo lastništva na dve družbi sta Postojnska jama in Alfi skupaj pridobili dodatnih 10 odstotkov glasovalnih pravic.

Izjava

Po besedah Cigliča je bilo zbiranje pooblastil kakor tudi spodbujanje k prodaji delnic v nekaterih primerih skrajno neregularno. Več pove Kristjan Verbič.

Izjava

Ali bo Batageljev nadzorni svet, kot je rekel prvi mož Postojnske jame sam, končno lahko začel delati, bomo še videli. Mali delničarji so pripravljeni legitimnost vodstva preverjati tudi na sodiščih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness