Preskakovanje ovir

Oddaja
24. 4. 2020 - 17.00

Izjava

Ta posnetek je iz časa, ko še ni bilo Tarče in Ivana Galeta. Iz časa, ko je neki drugi Ivan vladal v miru in brez groženj o konstruktivni nezaupnici. Druga najhujša afera po tisti orožarski ob osamosvojitvi, kot je sumljive posle okoli nakupov respiratorjev in zaščitne opreme označil predsednik socialdemokratov Dejan Židan, *kih *kih TEŠ-6 *khm *kmh, zdaj visi nad glavo vlade Janeza Janše. No, če smo povsem iskreni, visi nad glavo političnega mrtveca Zdravka Počivalška iz Stranke modernega centra in nad Novo Slovenijo. Gledalci zdaj že legendarne Tarče na Radioteleviziji Slovenija - z izjemo enega poskusa vpletanja Anžeta Logarja - niso mogli ne slišati ne videti nič slabega o Slovenski demokratski stranki. Ogrožena koalicija? Mogoče. Ogrožen SDS? Nikakor.

Izjava

O tistih, ki delajo v koroni dobiček
 / 17. 4. 2020
V času, ko se je začelo umikanje določenih omejitev v Sloveniji in drugod po Evropi, je vlada na torkovi redni seji sprejela obljubljeni Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, krajše protikoronski megazakon 2.0 ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Ta ustanavlja garancijsko shemo v višini dveh milijard evrov, ki bodo uporabljeni tako, da bo pri posojilih mikro-, majhnih in srednjih podjetij država jamčila do višine 80-ih, pri velikih podjetjih pa do višine 70-ih odstotkov glavnice. S tem se po besedah finančnega ministra zagotavlja likvidnost gospodarstva, pri čemer država nase prevzema dodatno tveganje, ki pa naj bi se dolgoročno splačalo zaradi ohranitve delovnih mest, ko bo zdravstvene krize konec. Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstva je danes romal na odbor državnega zbora za finance skupaj z novelo protikoronskega zakona, ki je obljubljala, da bo odpravila pomanjkljivosti in nepravičnosti prvega paketa. Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, priznava, da zakon zajema zelo široko populacijo, pri čemer pa vendarle upa še na določene popravke v obliki amandmajev. Pri sprejetju prvega paketa so bili ti zavrženi, češ da zanje ni bilo časa.

Izjava

Je nekdo rekel korona tri? Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, je korak pred vsemi. Medtem ko se večina strank in civilne sfere ukvarja s tem, kako bomo preživeli naslednje mesece, je Vizjak že v drugi protikoronski paket vključil pospeške za gospodarstvo, specifično za gradbeništvo in infrastrukturo. 

V zakonu je tako predvidena rešitev, da zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja v integralnem postopku ne bo več treba priložiti dokazil o pravici do gradnje na zemljiščih, ki so predmet posega. Prav tako bo po novem mogoče začeti gradnjo na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja in ob morebitni zahtevani reviziji ne bo treba čakati na pravnomočnost. S tem se omejuje možnost blokiranja gradbenih del s strani okoljevarstvenih organizacij, ki delujejo v javnem interesu. 

Kdaj bomo izvedeli, po čigavi politični volji so posamezni dobavitelji prišli do poslov z medicinsko opremo?
 / 22. 4. 2020
Njihovo delovanje bi bilo s sprejetjem tega zakona povsem omejeno za vsaj nadaljnji dve leti, saj 100.f člen določa, da, citiramo: »Oseba, ki je pridobila status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na podlagi zakonov, ki urejajo varstvo okolja ali ohranjanje narave ali varstvo ali rabo naravnih dobrin ali varstvo kulturne dediščine (v nadaljevanju ‘nevladna organizacija’), ima pravico udeležbe v postopku za izdajo gradbenega dovoljenja po tem zakonu, če izpolnjuje še naslednje pogoje: če je nevladna organizacija organizirana v statusni obliki društva, mora imeti najmanj 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino; b) če je nevladna organizacija organizirana v statusni obliki zavoda, mora imeti v tekočem in v zadnjih dveh preteklih koledarskih letih ves čas zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in s strokovno izobrazbo 7 ravni Slovenskega ogrodja kvalifikacij s področja delovanja nevladne organizacije; c) če je nevladna organizacija organizirana v obliki ustanove, mora imeti v tekočem in v zadnjih dveh preteklih koledarskih letih najmanj 10.000 evrov premoženja v vsakem letu.« 

Logiko za tem predlogom pojasni minister Vizjak.

Izjava

aaaaaammmpaaaaakkk …
Izjava

Miha Jazbinšek, prvi minister za okolje v samostojni Sloveniji, je zgrožen nad predlaganimi spremembami.

Izjava

Uroš Macerl iz nevladne organizacije Eko krog, ki je prvopodpisana na javnem pismu ministru za okolje, komentira modus operandi Andreja Vizjaka, ki je v času prve Janševe vlade deloval kot minister za gospodarstvo.

Izjava

O razlogih in posledicah zaustavitve gradnje hidroelektrarne Mokrice
 / 10. 4. 2019
Marko Zupančič iz Društva za preučevanje rib Slovenije opozarja na morebitno nezakonitost spornih členov.

Izjava

Društvo za preučevanje rib Slovenije ima v odnosu z Vizjakom veliko izkušenj, saj so predlani dosegli, da je upravno sodišče okoljevarstveno soglasje za gradnjo hidroelektrarne Mokrice lani vrnilo v postopek in dodelavo. Andrej Vizjak je bil pred prihodom na ministrstvo zaposlen v Hidroelektrarnah na spodnji Savi, ko je redno bil boj z okoljevarstveniki, prav danes pa se je tja vrnil v vlogi ministra in najavil začetek gradnje hidroelektrarne Mokrice še pred koncem leta 2020. Glede morebitne sodne presoje o tem zakonu je Vizjak miren, saj, kot pravi, ne gre za retroaktiven poseg v pridobljene pravice.

Izjava

Miha Jazbinšek meni, da gre za očiten napad na nevladnike, ki jim vlada na legalističen način ukinja pravico do dela.

Izjava

Vizjak obljublja, da se bo trudil za soobstoj okolja in razvoja. 

Izjava

Koronakriza: o ekonomskih poslidicah virusa SARS-CoV-2
 / 1. 4. 2020
Minister za gospodarstvo, pardon, okolje, je v zakon vpeljal še eno vprašljivo rešitev, namenjeno pomoči podjetjem. Dolga zgodba o stroških odvoza odpadne embalaže bo očitno zaključena, tako da bo država ta strošek prevzela kar nase.

Izjava

To so verjetno te nove priložnosti, o katerih govori Janša. O novi zakonodaji bodo v državnem zboru predvidoma glasovali v torek ali sredo. Odvisno, v kolikšni meri bo vlada pripravljena na upoštevanje amandmajev. Ostanite zdravi.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness