Prezrte ukrajinske politike

Aktualno-politična novica
24. 2. 2023 - 17.00

Mineva leto dni od začetka ruske invazije v Ukrajini. V splošnem, hitrem novičarskem tempu Ukrajina in Rusija nastopata kot enotna subjekta, vsak na svoji strani. Poosebljata ju seveda predsednika. Tako smo poročali ozemljih, ki so jih zavzeli eni ali drugi, vojaški in humanitarni pomoči, ki jo Ukrajini zagotavljajo Združene države in skladno z njihovimi navodili tudi ostale članice zveze Nato. Poročali smo o načrtih in dejanjih Vladimirja Putina, o tem, kako je potekala mobilizacija v Rusiji. Veliko tudi o zahodnih sankcijah proti Rusiji in o tem, kako se je Putin na sankcije odvzal. Bolj malo pa smo govorili o dogajanju znotraj Ukrajine, o njeni notranji politiki. 

V današnjem Kultivatorju smo spregovorili o mnogih zakonskih spremembah predsednika Zelenskega. V prvem delu oddaje smo pozornost namenili boju proti korupciji in zakonskim ureditvam za omejitev moči oligarhov v državi. Dotaknili smo se nekaterih akcij protikorupcijskih organov v državi, med njimi tudi racije enega domov oligarha Ihorja Kolomoiskega, ki je Zelenskega spravil na oblast. Spregovorili smo tudi o odstopih in odpuščanjih mnogih politikov v kabinetu in vladi Zelenskega, zakonodajni reformi, spremembah delovnega prava in omejevanju moči opozicije. 

O notranjepolitičnemu dogajanju smo se pogovarjali s Pavelom Havličkom, raziskovalcem pri Association for International Affairs, AMO. 

 

Foto: Duncan Cumming: Putin / Ukraine / Zelensky street art, Shoreditch; Flickr.com

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness