Sindikati se tega ne gredo več

Aktualno-politična novica
14. 5. 2021 - 17.00

Glavne sindikalne centrale so na današnji skupni novinarski konferenci oznanile, da zapuščajo Ekonomski in socialni svet, kjer se usklajuje zakonodaja, vezana na - namig je v imenu - ekonomijo in socialo. V njem sedaj ostajajo zgolj predstavniki manjših central Alternativa in Solidarnost. Kot so povedale predstavnice in predstavniki sindikatov, svet zapuščajo, ker je dialog znotraj te institucije mrtev. Ključne momente, v katerih se je dialog med vlado in sindikati podrl, predstavi Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Izjava
V Ekonomsko-socialnem svetu, krajše ESS, ki je bil ustanovljen leta 1994, sedi sedem predstavnikov sindikatov in prav toliko predstavnikov delodajalcev ter vlade. Iz delodajalske strani na primer v ESS-ju sedijo predsedniki Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice in Združenja delodajalcev Slovenije. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je opozorila na to, da je bil ESS ustanovljen, zato da bi pomiril v začetku devetdesetih pogosto ostre konflikte med sindikati, delavci in državo. To je tudi dosegel, odnosi pa so se začeli krhati pred dobrimi desetimi leti.

Izjava
Kršenje teh pravil je bilo po besedah predsednice največje sindikalne centrale tudi glavni razlog za izstop.

Izjava
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes povedal le, da obžaluje izstop sindikatov, da so njegova vrata vedno odprta, ter da se je moral kot minister loviti med učinkovitostjo in konsenzom pri rešitvah, ki jih je sprejemala vlada. Sindikati so sicer precejšnje očitke naslovili ravno na ministra Ciglerja Kralja. Ta se še posebej v zadnjem času le poredko udeležuje sej sveta. Še bolj redek gost je finančni minister Šircelj, na večino sej pa je prišel le minister za javno upravo Koritnik. Primer poteka ene izmed sej opiše predsednica sindikata ljubljanske regije KNSS Neodvisnost, Evelin Vesenjak.

Izjava

Kot je povedal Jakob Počivalšek, predsednika Konfederacije sindikatov Pergam, vlada že od samega začetka delovanja ESS-ja ni jemala resno.

Izjava

Da je bil dialog z vlado včasih pomanjkljiv, se strinja tudi Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije, ki v ESS-ju predstavlja delodajalsko stran, ki je bila sicer z odločtvami vlade bolj zadovoljena kot delojemalska stran.

Izjava
Smole sicer meni, da je odločitev sindikatov o zapustitvi ESS-ja zaskrbljujoča.

Izjava
Sindikati se sedaj pripravljajo na bolj zaostrena dogovarjanja z vlado, ki bodo potekala zunaj ESS-ja. Sindikalne dejavnosti v neposredni prihodnosti predstavi Lidija Jerkič.

Izjava

Politično klimo bo v preostanku leta seveda možno zaznamovalo predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Tega se zavedajo tudi sindikati, ki so večkrat opozorili na to dejstvo, ki ga očitno nameravajo uporabiti kot dodaten pritisk na vlado. Vesenjak.

Izjava

Na možnost stavke in protestov je najbolj jasno opozoril Branimir Štrukelj.

Izjava

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič sicer poudarja, da so se pripravljeni vrniti v ESS, če bo vlada spremenila svoje ravnanje in jih vključila v oblikovanje nekaterih zakonov, ki so trenutno v obravnavi, na primer davčne reforme in zakona o demografskem skladu. Vsaj nekateri na sindikalni strani pa menijo, da dialoga s to vlado ni mogoče pričakovati. Vesenjak iz sindikata KNSS Neodvisnost.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.