STRAWBERRY FIELDS FOREVER*

Oddaja
18. 3. 2016 - 17.00

Evropska komisija se v teh dneh odloča glede uvedbe embarga na uvoz rib iz Tajske. Azijski državi je že lani izdala opozorilo zaradi razširjene uporabe suženjskega dela v tamkajšnji ribarski industriji. A kot nas je pretekli teden opomnilo medijsko poročanje o zlorabah v Gozdnem gospodarstvu Postojna, so hujše oblike izkoriščevalskega dela prisotne tudi na naši celini. V naslednjih minutah se bomo posvetili nekaterim primerom sistemskega posluževanja izkoriščevalskih praks v Evropi.

Neil Howard z European University Institute za začetek oriše značilnosti in razporeditev hujših oblik izkoriščevalskega dela v Evropi:

Izjava

Koliko ljudi je vključenih v hujše oblike izkoriščanja v Evropi, ni znano, Mednarodna organizacija dela pa ocenjuje, da gre za približno 880 tisoč ljudi. Za najhujše izkoriščevalce v Evropi velja hortikulturno kmetijstvo v Južni Evropi, predvsem Italiji in Španiji, v katerem naj bi delalo več kot 100 tisoč ljudi. Howard pojasni, da gre v teh primerih za strukturni problem:

Izjava

V enaki meri, kot so hujše oblike izkoriščanja ključne za ohranitev strukture evropskega kapitalizma, so ključne tudi za dobičkonosnost kmetijstva v Španiji in Italiji. Zato država, kljub splošni razširjenosti izkoriščanja in očitnim nelegalnim aspektom, tovrstnih praks ne omejuje. Pojasni Paolo Leotti iz organizacije Gabinet d'Estudis Socials:

Izjava

Pa je znan sploh kakšen sodni postopek proti izkoriščevalskim lastnikom kmetijskih posesti?

Izjava

Poročila o položaju migrantov v Španiji omenjajo tudi bolj ali manj neposredno sodelovanje represivnih organov. Migranti, ki na delovnem mestu ne uživajo nikakršne podpore oblasti, se namreč v primeru, da zapustijo območje dela, soočajo z nadlegovanjem policije. Howard meni, da je prav takšno postopanje ključno za ohranjanje hujših oblik izkoriščanja:

Izjava

Podobno kot nacionalni organi glede pojava izkoriščanja migrantov postopajo tudi evropske institucije. Kot pojasni Howard, je sicer v teku več programov za preprečevanje tovrstnega delovanja podjetij, a nobeden od njih ne naslavlja bistva problema:

Izjava

Da je izkoriščanje migrantskega dela sistemski problem, ki ni omejen na posamezna podjetja, kot so Gozdno gospodarstvo Postojna in njegovi podizvajalci, ali na posamezne sredozemske države, nas za zaključek opomni Andrej Kurnik s Fakultete za družbene vede:

Izjava

 

*jagodna polja za vedno

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.