Tudi v zdravstveni dejavnosti nekaj novega - drugič

Oddaja

Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

V današnjem Kultivatorju nadaljujemo s temo, ki smo jo načeli v včerajšnjem Offsajdu. Torej s tem, ali je novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je državni zbor potrdil 21. novembra lani in proti kateri se je začelo včeraj zbirati podpise za referendum, ustrezna. Razlog je v osnovi ta, da nam na podlagi včerajšnjega OFFsajda ni uspelo razviti dovolj jasne slike, da bi si lahko ustvarili zadovoljivo mnenje o noveli zakona. Verjeli smo, da z natančnejšim pregledom lahko pridemo do bistva dileme. Na nek način tudi smo, vendar če naredimo zaključek že kar na začetku, bi lahko rekli, da obstajajo tako argumenti za spremembo zakonodaje kot tudi za ohranitev prejšnjega sistema s sicer določenimi popravki.

 

V osnovi prinaša novela zakona o zdravstveni dejavnosti dve ključni spremembi, ki sta med sabo sicer povezani. Predvideva združitev območnih zavodov za zdravstveno varstvo in Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije v dva nova zdravstvena zavoda - Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Prvi bo izvajal strokovne in razvojne naloge za področje dejavnosti javnega zdravja, drugi pa skrbel za izvajanje strokovnih in razvojnih nalog na področju zdravja, okolja in hrane. Prvi bo financiran zgolj iz javnih sredstev, drugi zgolj iz lastnih tržnih dejavnosti. Sedaj sta bila tako javni del kot tržna dejavnost znotraj sistema zavodov in inštituta prepletena. Spremenil naj bi se tudi način vodenja inštitutov. Po besedah pobudnika referenduma direktorja inštituta za zdravstveno varstvo Novo mesto, Dušana Harlanderja, bo šlo za centralizirano obliko namesto dosedanje decentralizirane.

 

Pogovarjali smo se z generalno direktorico direktorata za javno zdravje Ministrstva za zdravje in predsednico sveta Inštituta za varovanje zdravja Mojco Gobec, Metodom Mezkom iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, Gorazdom Pretnarjem iz oddelka za sanitarno mikrobiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper in direktorico Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota Branislavo Belović.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.