VELIKA KOALICIJA RAUS!

Oddaja
29. 4. 2016 - 17.00

V prvem krogu avstrijskih predsedniških volitev v nedeljo je s 36 odstotki glasov povedel kandidat svobodnjaške stranke Norbert Hofer. V drugem krogu volitev 22. maja se bo pomeril s kandidatom Stranke zelenih Alexandrom van der Bellenom. Rezultat poleg avstrijskih prebivalcev lahko skrbi predvsem obe tradicionalni stranki, torej socialdemokratske in ljudske, katerih kandidata sta skupaj zbrala dobrih 22 odstotkov glasov. Nakazuje namreč na odmik od več kot polstoletnega monopola teh dveh strank nad državno politiko.

Kdo sploh je Norbert Hofer? V medijih je večinoma poznan po tem, da pri sebi nosi pištolo, s katero se po svojih besedah počuti varnega pred begunci. Več o njem, njegovi vlogi v avstrijski politiki in logiki, ki je botrovala njegovi izbiri, pove Reinhard Heinisch iz Univerze v Salzburgu:

Izjava

Svobodnjaška stranka s svojo prezenco v avstrijski politiki na strankarsko dinamiko vpliva že od konca 80-ih let prejšnjega stoletja. Z izjemo obdobja po letu 2000, ko so bili svobodnjaki del vladne koalicije, zaseda pozicijo tretje največje stranke in s tem sili tradicionalni dve v sklepanje velikih koalicij. Nadaljuje Heinisch:

Izjava

Velika koalicija, v katero sta bili prisiljeni socialdemokratska in ljudska stranka, je volilno telo usmerila proti obema hkrati. Heinisch nezadovoljstvo volivcev pripisuje predvsem pomanjkanju vizije in odločnega vodstva v obeh strankah. Poleg konstantno odloženih reform je to pokazala tudi begunska kriza, tekom katere se vlada obrača po vetru:

Izjava

Norbert Hofer v drugi krog vstopa z občutno prednostjo pred protikandidatom iz vrst zelenih. V primeru izvolitve je napovedal aktivno predsednikovanje in vmešavanje v delovanje vlade. Avstrijska ustava namreč predsedniku omogoča razpustitev parlamenta, čeprav takšna enostranska poteza do sedaj, ko so predsedniško mesto zasedali kandidati iz dveh največjih strank, še nima precedensa. Heinisch opiše verjetni scenarij Hoferjevega predsednikovanja:

Izjava

Na večje pretrese z izvorom v Hoferjevem predsednikovanju sta tradicionalni stranki slabo pripravljeni. Ljudska stranka je deljena na bolj ali manj konzervativne frakcije, socialdemokrati pa so po desetih letih na oblasti izgubili kompas in sposobne kadre. Nadaljuje Heinisch:

Izjava

Po drugi strani pa so svobodnjaki na zasedbo vplivnejšega mesta v političnem sistemu bolje pripravljeni, kot so bili pred dobrim desetletjem. Prav tako imajo po mnenju Heinischa potencial za ponovitev rezultata predsedniških volitev tudi na parlamentarnih:

Izjava

Kaj pa sprememba politične klime v Avstriji pomeni za slovensko manjšino na Koroškem? V obmejnih deželah Koroška, Štajerska in Gradiščanska je Hofer dobil več kot 40 odstotkov glasov, kar je višje od državnega povprečja. Podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev Nantija Olipa ta številka ne preseneča:

Izjava

Dejstvo, da so se napadi svobodnjakov preusmerili iz slovenske manjšine na begunce, Olipa ne pomirja. Meni, da tema slovenske manjšine ostaja aktualna:

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness