Veselo na delo

Oddaja
20. 4. 2018 - 17.00

Od prvega junija dalje si prejemniki socialne pomoči, ki so samski ali poročeni brez otrok, lahko obetajo višje socialne prejemke. 88 evrov višje. Vsota pomoči, ki je do sedaj znašala nekaj pod 300 evri mesečno, po novem znaša 385 evrov in  5 centov. A le do 1. januarja.

Od 1. januarja 2019 se bo pomoč ponovno nekoliko spustila, in sicer na 331 evrov in 26 centov, kolikor je znašal tudi vladni predlog. Drugi predlog Levice, da bi od 2019 dalje socialno pomoč zvišali 442 evrov ni uspel. Pojasnjuje predsednik Levice, Luka Mesec.

Izjava

Vlada, ki jo vodi premier Miro Cerar oziroma njegova Stranka modernega centra, je na glasovanju, raje kot lasten predlog, podprla predlog Levice.

Izjava

Na glasovanju so se celo vzdržali poslanci Socialdemokratov, ki v odhajajoči vladi upravljajo z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrica Anja Kopač Mrak v nedavnem televizijskem intervjuju.

Izjava

Glasovanje koalicijskih partnerjev si Jernej Štromajer - strankarski kolega Kopač Mrak - pojasnjuje z bližajočimi se volitvami.

Izjava

Kot pravi, je ravno SMC bil med glavni zaviralci višanja socialnih prejemkov in minimalne plače v iztekajočem se mandatu.

Izjava

Ministrstvo s Kopač Mrak na čelu je dalo predlog o zvišanju socialne pomoči, tega so predhodno uskladili tudi z ministrstvom za finance, ki spada pod okrilje SMC.

Izjava

Ocene o finančnih vplivih zadnje odločitve se drastično razlikujejo. Levica ocenjuje, da bo do konca leta treba zagotoviti dodatnih 10 milijonov evrov, ministrstvo pa meni, da bo končni znesek znatno višji. Luka Mesec.

Izjava

SD skrbi za javne finance.

Izjava

SD skrbi za razmerja v družbi.

Izjava

SD skrbi za ljudi.

Izjava

Kaj na to poreče Levica.

Izjava

 

Vito Flaker, izredni profesor na ljubljanski fakulteti za socialno delo, je do izjav ministrice kritičen.

Izjava

Anja Kopač Mrak je poslancem pred glasovanjem v parlamentu povedala, citiramo: "S tem zneskom, ki ga boste izglasovali, se izenačuje razlika med tistimi, ki v Sloveniji delajo in tistimi, ki ne delajo. Delo, jaz verjamem, da je vrednota in mora ostati vrednota," Prikimala je tudi Nova Slovenija oziroma njen poslanec Jožef Horvat, ki je dejal, da se navadnim ljudem sploh več ne bo splačalo delati.

Flaker vidi v izjavah ministrice populizem in spodbujanje nestrpnosti.

Izjava

Barbara Kobal Tomc, direktorica na državnem Inštitutu za socialno varstvo tega argumenta ni pripravljena v celoti odpisati.

Izjava

Flaker opozarja pred vnosom, kakor jo sam imenuje, fašistoidne logike, v kateri delavci prejemnika socialne pomoči vidijo kot odžiralca.

Izjava

Kobal Tomc se pridružuje večinskemu mnenju, ki vendarle pozdravlja odločitev o zvišanju socialne pomoči.

Izjava

Vito Flaker dodaja, da ne glede na povišanje, dodeljena vsota ne zadošča za kritje minimalnih življenskih stroškov.

Izjava

Lansko leto so bile ukinjene zaznambe na nepremičninah in obveza dedičen, da vrnejo socialno pomoč, v kolikor je vrednost nepremičnine, v kateri biva prejemnik socialne pomoči manj kot 120 tisoč evrov. Prejšnja ureditev je bila v veljavi pet let. Barbara Kobal Tomc z Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo.

Izjava

Vito Flaker s fakultete za socialno delo, je pozdravil preklic kriznih ukrepov, ki so imeli škodljiv učinek, predvsem na starejše prebivalce.

Izjava

Kljub vsemu pa Flaker še vedno prepoznava politiko pretiranega odvračanja ljudi od uveljavljanja pravice do socialne pomoči.

Izjava

Kot pravi Kolar Tomc, število prejemnikov socialne pomoči pada, ostaja pa težava dolgotrajno brezposelnih.

Izjava

Kobal Tomc ostaja skeptična do rešitev, ki jih vidi kot parcialne.

Izjava

Flaker za zaključek današnjega Kultivatorja ponudi uvid v prihajajoče izzive za slovensko socialno politiko. Kot glavno izpostavlja deinstitucionalizacijo socialne skrbi, zavarovanje za dolgotrajno oskrbo in univerzalni temeljni dohodek.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

je kdo mogoče videl tisti plakat od združene desnice: za vsakega novo rojenega otroka dobi družina 3.000 evrov? zanimiva politična propaganda, ki ti plača za rojeno seme. ni kej.
al pa - za pravično sodsto. za-te. SDS. to je tudi zanimivo, ker gre za mikro cikanje. vse je osebno. politika postane osebna zadeva, ki se tiče samo tebe. niti sledu skoraj več ni o kolektivnosti, družbi ali skupinski entiteti. morda.

socialna politika bi pa danes res morala biti prioriteta države, ena izmed prioritet - ne pa da se pričkajo kdo je zdej tu odžiralec. svašta.

Buhuhu, brezposelni so krivi, oni kradejo, nič pa o tem, kako dvigniti mizerne plače.
Anja Kopačeva me ni užalila, samo pokazala je, kako je nemočna. Uradnica na lepi plački pač.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness