Akcijski načrt za ohranitev političnih možnosti SDS

Mnenje, kolumna ali komentar
22. 2. 2023 - 16.00

Z nekaj dni zamude, sprva je bilo namreč govora o 10. februarju, je luč sveta le ugledal akcijski načrt, s katerim se bodo, kot je napovedal predsednik, ve se politično čigavega, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve – VSO Lojze Peterle, okoli Janeza Janše in stranke SDS zbrani osamosvojitelji in njihovi podporniki borili za ohranitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je, brez da bi mu sicer zagotovila ustrezne prostore, sredstva za nakup in oblikovanje omembe vrednega muzejskega fundusa oziroma zbirke gradiva, ustanovila kakopak prejšnja vlada Janeza Janše. Toda tako kot je bila sobotna prva priključitev posameznega strankarsko političnega satelita, čast prvega anšlusa k SDS sta prevzela podtaknjenec v SLS in nekdanji župan Maribora Franc Kangler in njegov osebni politični projekt Nova ljudska stranka, in tako kot so s strankino terensko mrežo, financami in nenazadnje nekdanjim poslancem ter še naprej članom stranke SDS Pavletom Ruparjem za 1. marec v Ljubljani ponovno napovedane vseslovenske demonstracije strankinih upokojencev, je samo po sebi jasno, da je tudi akcijski načrt Janševega združenja osamosvojiteljev del širše politične akcije, kako vsaj pri političnih možnostih ponovnega naskoka na oblast ohraniti Janeza Janšo in stranko SDS.

Toda če je šlo pri sobotni priključitvi Franca Kanglerja, ki bo predsedniško mesto in osem svetnikov Nove ljudske stranke v Mestni občini Maribor zamenjal za mesto predsednika mariborskega odbora SDS, za začetek procesa na politični desnici, ki je pravzaprav izsiljen zaradi razmer politične konsolidacije liberalne sredine okoli Gibanja Svoboda, v kateri sta se v zameno za ministrski mesti svojih strank odpovedala Marjan Šarec in Alenka Bratušek, DeSUS, ki po Karlu Erjavcu pač ni več stranka enega posameznika ali posameznice, pa se zaenkrat še upira, saj v izvršnem odboru očitno niso bili zadovoljni s ponujenim od Roberta Goloba, pa je hkratna aktivacija strankarskih upokojencev, osamosvojiteljev in nenazadnje tudi same poslanske skupine SDS, v kateri že dolgo časa niso tolikokrat kolektivno v neposrednih televizijskih procesih odhajali ven iz velike razpravne dvorane, vendarle dokaz, da se prava akcija in aktivnosti dogajajo na Trstenjakovi oziroma sedežu SDS v Ljubljani.

Čeprav sami verjetno tega niti ne vedo, so, na politični ukaz zbrani predstavniki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, in sicer po službeni dolžnosti oziroma njegov predsednik ter predsednik prve Demosove vlade Lojze Peterle, takratni minister za informiranje in uradni govorec za covid v Janševi zadnji vladi Jelko Kacin, takrat sicer še Demokrat in zunanji minister prve vlade ter za časa zadnje Janševe vlade iz pokoja brez pravih referenc politično nagrajen s funkcijo direktorja Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel in nenazadnje Janez Janša osebno, takratni obrambni minister ter danes politični režiser morda poslednjega poskusa, da se on in njegova stranka SDS ponovno prikopljeta do korit domače izvršne in zakonodajne oblasti, na tiskovni konferenci združenja vendarle predse gledali nekoliko tragično. 

Famozni, pravzaprav pa tudi v posameznih krogih na skrajni desnici nestrpno pričakovani, akcijski načrt združenja, ki je v širši javnosti vendarle znan, da se namesto na vrednote slovenske osamosvojitve osredotoča na brezplačne vaje rabe strelnega orožja za svoje in strankine člane ter članice, se glasi, da bodo, ker je sedanja vlada z odločitvijo o ukinitvi omenjenega muzeja načrtno poteptala osamosvojitev Slovenije in njene vrednote, torej vrednote Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, in ker ne gre le za muzej, ampak kar zanikanje osamosvojitve, pozvali vse, ki živijo vrednote slovenske osamosvojitve, da se jim pridružijo pri izvajanju ta ponedeljek sprejetih aktivnostih. Te pa niso pravzaprav nič politično spektakularnega ali vsaj osamosvojiteljskega. Za politično pozornost in večjo priljubljenost svojega šefa in stranke, ki je očitno živ še ne namerava prepustiti iz rok, bodo ustanovili koalicijo proti ukinitvi muzeja in v bran osamosvojitvi. Priredili bodo protestno zborovanje, simpozij o NOB, revoluciji in osamosvojitvi. Prav tako pa bodo najverjetneje kar stranko SDS pozvali k interpelaciji proti vladi, osamosvojiteljski duh po meri stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše pa bodo dvigali še z domoljubnimi prireditvami in tiskovnimi konferencami. Toda tako to gre. Akcijski načrt za ohranitev vrednot slovenske osamosvojitve po meri stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše je zgolj del velikega aktivacijskega načrta iz centrale stranke na Trstenjakovi, katerega vse razsežnosti in konkretne komponente očitno še niso znane tako Janševim političnim tekmecem na naslednjih državnozborskih volitvah, pa tudi če bodo te res šele čez tri leta, kot tudi njegovim domnevno najbližjim političnim zaveznikom, ki v posameznih segmentih izvajajo to akcijo za ohranitev političnih možnosti za povratek SDS in Janeza Janše h koritom slovenske izvršne in zakonodajne oblasti.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z akcijskim načrtom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve kot delom širše politične akcije za ohranitev političnih možnosti stranke SDS in njenega predsednika v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Vira fotografij: https://vso.si/index.php/povezave/1293-akcijski-nacrt-v-obrambo-osamosvo...https://www.facebook.com/photo/?fbid=509649537628882&set=a.5096495142955...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness