Bo odletela Vlada ali leteči obrambni minister?

Mnenje, kolumna ali komentar
18. 12. 2013 - 15.00

Kljub temu da je bilo prejšnji teden po izrednem koalicijskem sestanku na temo letečega obrambnega ministra Romana Jakiča, katerega poslovanje kot direktorja ljubljanskega Zavoda Tivoli preiskujejo kriminalisti, iz ust posameznih prvakov koalicijskih strank moč slišati, da bo odločitev o tem, ali je še kredibilen minister koalicije in vlade lady Bratušek, jasna v dveh ali treh dneh, je zaenkrat še ni od nikoder. Za to je v prvi vrsti zaslužno dogajanje v največji vladni in parlamentarni stranki Pozitivni Sloveniji, iz katere so vse glasnejše govorice, da se na njeno čelo ponovno vrača njen ustanovitelj in samo zamrznjeni predsednik Zoran Janković, kar bi samo po sebi privedlo do bridkega konca aktualne koalicije ter vlade Alenke Bratušek, a hkrati v stranki utrdilo položaj tudi v poslih, ki jih preiskujejo kriminalisti, županu Mestne občine Ljubljana zvestemu Romanu Jakiču.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada namreč so v hišni preiskavi na domu sedanjega letečega obrambnega ministra in nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča iskali prav dokaze kaznivih dejanj pri financiranju gradnje športnega središča Stožice, katerega idejni in poslovni boter je prav župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Njegova samo zamrznitev s položaja predsednika Pozitivne Slovenije je sicer direktno povezana prav s kroženjem javnega denarja v projektu Stožice, kajti kot je zaenkrat brez večjih pravnomočnih posledic pri nadzoru izvora premoženja predsednikov parlamentarnih strank ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije, je del tega javnega denarja preko verige povezanih podjetij končal neposredno na osebnem bančnem računu ljubljanskega župana.

Da Zoran Janković nikakor ni iz rok spustil vajeti obvladovanja največje parlamentarne stranke, ki je nenazadnje to še kot lista Zorana Jankovića res postala prav po njegovi zaslugi, je sicer včeraj v Državnem zboru navzočim novinarjem potrdil poslanec Pozitivne Slovenije Jožef Kavtičnik. Uradno gre sicer za redna druženja, pravzaprav pa politične briefinge, ob katerih pa pride do različnih razprav o aktualnih političnih vprašanjih, kar je po odstopu ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika tudi kriminalistična preiskava poslovanja Romana Jakiča. Oba ministra sta iz kvote tesnih sodelavcev Zorana Jankovića, zato bi se naj tudi del poslancev Pozitivne Slovenije zavzemal za čim prejšnji volilni kongres, na katerem bi se pomerila ljubljanski župan in predsednica vlade Alenka Bratušek. 

Toda s politično rehabilitacijo Zorana Jankovića in njegovo vrnitvijo na čelo največje parlamentarne stranke se bodo  rehabilitirali tudi postopki in poslovanja, ki so te dni v ospredju pozornosti domačih inštitucij pregona, kar glede na pretekle javne zaveze ne bodo in ne morejo požreti vsaj v koalicijskih Socialnih demokratih in Državljanski listi. Še posebej v slednji so zaskrbljeni zaradi uradno zgolj domnevnih pritiskov ljubljanskega župana na poslance Pozitivne Slovenije ob glasovanju o interpelaciji zoper predsednika Državljanske liste in notranjega ministra Gregorja Viranta. Kot je potrdil tudi redni informator ljubljanskega župana o dogajanju pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti v državi Jožef Kavtičnik, je bilo pred glasovanjem kar nekaj poslancev Pozitivne Slovenije prepričanih, da si Virant zaradi lastnih dvojnih meril njihove podpore ne zasluži, zato se jih nekaj, med njimi prav Kavtičnik in samo odstopljeni gospodarski minister ter nazaj poslanec Stanko Stepišnik, seje in glasovanja demonstrativno ni udeležilo.

Glede na očiten razkol v največji parlamentarni stranki in očitni nejasnosti, ali se dvigovanje rok njenih poslancev usmerja iz sedeža vlade na Gregorčičevi, ali iz ljubljanskega Magistrata, so sicer nad grožnjo še enih predčasnih volitev in  predčasnega bridkega konca še ene koalicije in vlade povsem  upravičeno zaskrbljeni v preostalih koalicijskih partnericah, ki so se vendarle nadejali, da bosta vlada in koalicija nekako pri življenju zdržala do konca rednega državnozborskega mandata. Usoda letečega obrambnega ministra Romana Jakiča, ki se ne glede na očitke, da je za diplomatsko-turistične poti v devetih mesecih sedanje vlade porabil že dvakrat več od svojega predhodnika, danes mudi na Kosovu, bo tako predvsem test prihodnosti sedanje koalicije in Vlade.

Če bo kljub preiskavam njegovega podpisa pogodbe o najemu prostorov v ljubljanskih Stožicah, za katerega se je že ob podpisu vedelo, da ga ne bo, je pa pogodba Grepu kot izvajalcu del za še naprej nedokončane Stožice služila kot garancija za pridobljene bančne kredite, leteči obrambni minister Roman Jakič ostal na položaju, potem je to gotov znak, da bo mandat predčasno zaključila tudi aktualna  koalicija in vlada Alenke Bratušek, pa čeprav se na položaj predsednika Pozitivne Slovenije zaenkrat še ne vrne njen ustanovitelj in samo zamrznjeni predsednik Zoran Janković. Toda tako to gre. Dokler predvsem svoje podpore v Pozitivni Sloveniji ne preveri aktualna predsednica vlade Alenka Bratušek, pa bo Roman Jakič še nekoliko potoval in pametoval. Kljub temu da je dialog med Beogradom in Prištino pod pokroviteljstvom Evropske unije brez napredka, je tako danes iz Kosova, kjer si bo po obisku tamkajšnje misije slovenskih vojaških plačancev v bazi Villaggio Italia ogledal še znameniti pravoslavni samostan Visoki Dečani iz 14. stoletja, sporočil, kako Slovenija pozdravlja normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo.              

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dilemo, ali bosta odletela celotna koalicija in Vlada ali zgolj leteči obrambni minister Roman Jakič v zobeh, poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness