Boj proti podnebnim spremembam je boj za politične spremembe

Mnenje, kolumna ali komentar
13. 3. 2019 - 16.00

Tudi Slovenije, naj si bo v podnebnem smislu sicer raznolike, a v globalnih merilih onesnaževanja planeta pač minorne države, ni zaobšlo gibanje mladih za podnebno pravičnost, v okviru katerega bodo mladi po vsem svetu in tudi pri nas v petek s shodom oziroma podnebnim štrajkom politično ter kapitalsko kasto vladajočih opozorili, da so njihovi dnevi pravzaprav šteti, če se že v kratkem ne pripetijo tudi prve resne reforme obstoječega političnega sistema. V Sloveniji se še prav točno ne ve, koliko osnovnih in srednjih šol se bo pridružilo petkovim protestom, saj se v številnih o tem še odločajo, ni pa prav jasno tudi, v katerih primerih bodo dijaki in učenci za svoj izostanek od pouka dobili opravičeno ali neopravičeno. Proteste sicer uradno koordinira iniciativa Mladi za podnebno pravičnost, ob dijaških in študentskih organizacijah pa jih denimo podpirajo tudi v Sindikatu vzgoje in izobraževanja ter celo za okolje in s tem tudi podnebje resornemu ministrstvu za okolje in prostor.

Iz ministrstva za okolje in prostor, iz čela katerega naj bi že bivšega ministra Jureta Lebna po prepričanju mnogih sploh ne odnesla več kot desetkrat preplačana maketa drugega tira železniške proge Koper - Divača, pač pa nasprotovanje interesom povsem neokoljskih lobijev, katere bi naj v tej in prejšnji Vladi zastopal predvsem gospodarski minister Zdravko Počivalšek, sicer v odsotnosti pravega političnega vodstva in z njim povezane operativne vizije delovanja sporočajo, da je boj proti podnebnim spremembam eden izmed najbolj perečih izzivov današnjega časa. In še da so prav oni na ministrstvu za okolje in prostor, ki je v vsaki vladi sicer edino ministrstvo, katerega glavna naloga bi naj bila ob umeščanju v prostor prav varovanje okolja, biotske pestrosti in naravnih virov, že večkrat opozorili, da se je čas za izmikanje temu boju iztekel.

V tem duhu sicer iz ministrstva za okolje in prostor, kjer se novega modrega političnega vodstva iz kvote stranke modernega centra šele nadejajo, pozdravljajo shod mladih za podnebno pravičnost, ki bo v petek potekal v 100 državah po vsem svetu in tudi pri nas. Toda trenutno na ministrstvu šele pripravljajo okvir dolgoročne podnebne politike, ki bo namenjen zagotavljanju stabilnosti in ustrezni ambicioznosti dolgoročne podnebne politike v Sloveniji. Dodajajo, da bo le ambiciozna podnebna politika tista, ki bo povečala verjetnost, da bodo učinki podnebnih sprememb v prihodnosti blažji in da bomo lahko živeli v zdravem in varnem okolju. Toda na to bomo še nekoliko počakali. Tako naj bi šele do sredine stoletja oz. šele do takrat ko se bodo v petek protestirajoči najstniki že približevali abrahamu, dosegli nevtralnost izpustov toplogrednih plinov na poti v trajnostni razvoj gospodarstva in družbe.

Iz ministrstva za okolje in prostor sicer sporočajo, da podnebne spremembe ne poznajo meja, a da lahko mala Slovenija na tem področju vodi predvsem z zgledom. Toda zaenkrat je ta zgled lahko in samo kar se da počasno ukrepanje, pa čeprav bodo še v letošnjem letu poseben poudarek namenili izvajanju aktivnosti iz programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe, iz katerega bo - za ne ve se prav natančno ne kakšne in ne za koliko preplačane podnebne ukrepe - namenjenih 148 milijonov evrov.

Takoj ko pa bo tudi nov minister, pa bi naj okoljsko ministrstvo oz. vlada še letos pripravila tudi to dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do leta 2050, po kateri bi naj bilo dokončno jasno, ali je področje okolja končno stopilo iz sence drugih resorjev ali ne. Oziroma povedano drugače, ali bo Slovenija kot država v prihodnosti še naprej načrtovala vlaganja v umazane tehnologije, kot so TEŠ 6 in podobni energetsko potratni onesnaževalci okolja, ali ne. Toda tako to gre. Številni mladi, ki se bodo sicer z verjamemo lahko da čim bolj iskrenimi nameni v petek po Sloveniji in po vsem svetu udeležili podnebnega štrajka, bodo morali slej kot prej spoznati, da se boj proti podnebnim spremembam lahko vodi le preko boja za spremembo političnega sistema, v katerem bo ministrstvo za okolje ter prostor res služilo interesom varovanja okolja in ne gospodarskih ambicij z umazanimi tehnologijami ter njihovemu umeščanju v domači prostor in okolje.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da se boj za podnebne spremembe začne z bojem za spremembo političnega sistema, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness