Brez Drugega vala in drugačnega 2. programa

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 3. 2018 - 16.00

Avtorji legendarne in že 38 let v istem programskem terminu neprekinjeno potekajoče glasbene oddaje Drugi val so konec minulega tedna javnost obvestili, da je vodstvo Vala 202 in drugega programa nacionalnega radia Slovenija sklenilo, da z aprilom ukine oddajo, ki vse od leta 1980 na ozemlju celotne države ter tudi onkraj njenih meja informira in promovira domačo ter mednarodno alternativno popularno glasbo v vseh oblikah in zvrsteh, kot se jo lahko sicer redno sliši le na obeh študentskih na Maribor in Ljubljano z okolico slišno omejenih radijskih postajah. Sprva neuradno in s včerajšnjim sporočilom Službe za komuniciranje RTV Slovenija naj bi glavni razlog za ukinitev oddaje Drugi Val s programa Vala 202 bil uskladitev programskih načrtov z zaostrenimi finančnimi okvirji, vse odločitve o spremembah programske sheme pa da so bile dodobra premišljene, tudi take, ki so bile sprejete po načelu najmanjše programske škode, med katere očitno sodi tudi odpoved sodelovanja z avtorji edine tovrstne alternativnejši glasbi v vseh možnih spektrih namenjene oddaje na vseh treh nacionalnih radijskih programih domače države.

Kot smo izvedeli, se bo iz programa Vala 202 morala posloviti tudi oddaja V soju žarometov, ki jo prav tako dolga desetletja vodi in ureja Brane Rončel, iz programa nacionalne televizije pa bo po Aritmiji, kot pravzaprav edini oddaji namenjeni sodobni neodvisni glasbeni produkciji pri nas, umaknjena tudi predvsem glasbenim video spotom namenjena oddaja Točka, kar vse skupaj zada nov udarec v še obstoječi medijski prostor na Slovenskem, v katerem se sploh še bi predstavljalo tako mlade in obetavne kot tudi izkušenejše in avtorsko a ne tudi komercialno izstopajoče glasbene ustvarjalce. Če kdo, potem so namreč prav Igor Vidmar, Janez Golič in Igor Bašin v oddaji Drugi val zagotavljali, da so se prenekatere glasbene izdaje in koncertne napovedi sploh edinkrat zavrtele in najavile vsaj na drugem programu nacionalnega radia, ki ga je le moč slišati na ozemlju celotne države.

Toda čeprav v Službi za komuniciranje RTV Slovenija zatrjujejo, da gre za racionalizacijo organizacije dela na programu in da načrtovane spremembe programske sheme oziroma ukinitev posameznih pa vendarle tako po času trajanja kot voditeljih legendarnih radijskih oddaj ne bodo spremenile formata in krovne usmeritve programa Vala 202 ter da verjamejo, da bo ta ostal na vrhu poslušanosti v državi, v isti sapi dodajajo, da gre pri oddajah Drugi val in V soju žarometov za oddaji, ki sta dve izmed zadnjih na Valu 202, katerih format se dolga leta ni spremenil in ki ostajajo omejene zgolj na FM platformo. Toda omejenost na FM in trdo ukorinjen fomat, kot posledica 38 letne tradicije oddaje, sta lahko temeljni povod za ukinitev le, če bi avtorji spremebo oziroma prenovo formata zavrnili in če se ne bi bili pripravljeni soočiti z dodatnimi izzivi, ki jih pred avtorje radijskih oddaj postavljajo tudi druge platforme, preko katerih vse radijske postaje dandanes nagovarjajo predvsem mlajše poslušalce.

Toda kot je razbrati iz njihove izjave, Igorja Vidmarja, Janeza Goliča in Igorja Bašina nihče ni postavil pred zid in rekel, zdaj pa se prilagodite izzivom časa in tehnološkim spremembam ter vodite naprej prenovljeni format Drugega vala, ampak so jih iz vodstva zgolj obvestili, da se odddaja z aprilom letos umika iz programa Vala 202. Če bi slepo verjeli izjavam za javnost, kot jih leporečijo v Službi za komuniciranje RTV Slovenija, bi torej lahko potegnili naslednji logičen zaključek, ki je, da so avtorji oddaje za zaostrene finančne načrte za dvakrat volilno leto 2018 preprosto predragi. Toda v resnici na ljubo so zgolj prejemniki res mizernih avtorskih honorarjev, ki oddajo urejajo in vodijo predvsem zaradi poslanstva, ki jo vsaka taka tako dolgo trajajoča oddaja ima, in zaradi odgovornosti do teh že 38 let ne množičnega, a gotovo zvestega občinstva po vsej Sloveniji.

Pravi razlogi ukinitve oddaj Drugi val in V soju žarometov iz drugega programa nacionalnega radia tako morajo biti nekje drugje. Kljub temu, da je, sicer brez imen konkretnih oddaj, ukinitev posameznih oddaj iz večernega programa napovedana že v Poslovno programskem načrtu RTV, so bili avtorji ne glede na staž in nenazadnje lojalnost Valu 202 obveščeni pravzaprav tik pred zdajci, brez vsake možnosti, da se vsaj izjasnijo, ali so se pripravljeni prilagoditi zahtevanim spremembam formata in multimedijski prisotnosti. Toda tako to gre. Da ne gre le za varčevanje, razberemo tudi iz sporočila Službe za komniciranje, saj ta piše, da bodo termini umaknjenih oddaj ostali zapolnjeni s sorodnimi vsebinami in za – vsebinsko - podobno publiko, ter da je bilo ključno vodilo sprememb programske sheme pomlajevanje njenih poslušalcev. Dodajmo pa, da očitno tudi njenih ustvarjalcev.

ODPOVED: Tudi a tokratni N-euro moment sem s pravim razlogom za odstranitev oddaj Drugi Val in V soju žaromertov iz programa Vala 202 v zobeh poiskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness