Četrti, predvolilni val epidemije

Mnenje, kolumna ali komentar
15. 9. 2021 - 16.00

Medtem ko smo v domovini soočeni s spremembami odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19 in pogojem PCT za veliko večino javnega življenja v državi, so evropski in svetovni mediji na današnji dan,15. septembra 2021, ob govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen iz velike razpravne dvorane Evropskega parlamenta v svet pošiljali slike praznega stola predsednika vlade države, trenutno predsedujoče Svetu držav EU. Predsednik vlade Republike Slovenije in največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša je danes manjkal tudi na praznovanjih ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga je uzakonila njegova prva vlada v letih 2004–2008, saj je Primorkam in Primorcem namenil zgolj čestitke in poslanico, za domače, domače madžarske in posledično preostale madžarske medije je namreč bil na voljo, le ko sta s kolegom in predsednikom vlade Madžarske Viktorjem Orbanom v Celju med drugim odpirala Mednarodni obrtni sejem MOS. In čeprav Janša s tem samo potrjuje svoje lastno pomanjkanje diplomatskih manir in povsem zgrešene zunanjepolitične prioritete, se, medtem ko se domača javnost sprašuje, na čigavih vse jahtah premier – kot po lastnih navedbah brezkompromisen borec zoper korupcijo v zdravstvu in sicer – z družino oziroma vsaj družico dopustuje in koliko to stane slovensko zdravstvo oziroma davkoplačevalstvo, glede na dogajanje v slovenski politiki zdi, kot da pravzaprav sploh nismo v četrtem in, kot kaže, tudi ponovno res silovitem valu epidemije covida-19.

Namesto sicer že videnih statistik ob enakih, če že ne še bolj iztrošenih zdravstvenih kapacitetah in osebju so v ospredje stopili ukrepi in pogoj PCT, čeprav je premier Janez Janša sam danes v Celju navzočim gostincem, ki so tožili, kako da je gost kralj in da se mu v gostinstvu ne gre in sme zameriti, vendarle dal vedeti, da je pogoj PCT vendarle bolje kot ponovno popolno zaprtje dejavnosti in države. Janez Janša ima sicer prav, številke, tekoče uvrstitve kar najbolj gre po vseh svetovnih lestvicah rdeče države in tudi že na lastnih domačih tleh videne posledice – predvsem števila umrlih in trajno obolelih zaradi covida-19 ter zaradi onemogočenega dostopa do nujnega zdravljenja drugih bolezni, terjajo tudi politično ukrepanje – saj so v ponedeljek potrdili 1393 okužb, kar je največje dnevno število potrjenih okužb po 7. aprilu, ko smo bili kot država in družba še kako zaprti, pozitiven pa je bil vsak četrti oziroma je bilo pozitivnih 24,6 odstotka testov. Nič kaj bolj spodbudni niso tudi današnji podatki za torek, saj beležimo 1364 novih koronavirusnih okužb, res pa je, da je bilo pozitivnih 20,2 odstotka testov oziroma vsak peti, po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je v državi trenutno 11238 aktivnih primerov okužbe.

Toda resnici na ljubo se v domači politiki vendarle zdi, da se tako opoziciji kot poziciji z epidemijo in politično nepopularnimi posledicami kakršnihkoli že ukrepov – saj je glede na tekoče podatke vendarle jasno, da neko, kakršnokoli že ukrepanje potrebujemo, saj se cilj o tako želeni precepljenosti pač vse bolj nepovratno oddaljuje – pravzaprav nihče zares ne ukvarja. Janša in SDS se oddaljujeta od Evropske unije in zbližujeta z iliberalnimi demokracijami Madžarske in Poljske, Stranka modernega Zdravka Počivalška ne glede na kongres ostaja v identitarni krizi, povezuje pa se z dolgoletnimi političnimi obrobneži, od katerih razen Slovenske ljudske stranke brez šlepanja na SDS nihče ni bil zares v omembe vredni politični vlogi. Nova Slovenija se namesto s skrajnim nacionalizmom spogleduje s korporativnim kapitalom, vzpostavljanjem lastnega krščansko-demokratskega medijskega omrežja in upa, da bo nekoč faktor, okoli katerega se bi lahko zgradila vlada politično neobstoječe sredine, stranka upokojencev oziroma DeSUS pri živem telesu razpada, SNS pa za dober denar podpre tudi že peti poskus SDS-ove vložitve resolucije o obsodbi vseh totalitarnih režimov.

Ne glede na sprejemanje ukrepov in od danes v veljavi pogoj PCT za delo in vse preostale javne aktivnosti bomo prve rezultate teh ukrepov, če predpostavimo, da cepljeni in prebolevniki virus razširjajo bistveno v manjšem obsegu kot necepljeni, morda dočakali čez dva do tri tedne, ampak sočasno glede na današnje in včerajšnje rezultate tudi s prvim spet resnim porastom dolgoročno obolelih in umrlih zaradi epidemije covida-19. Toda tako to gre. Čeprav sta politična ignoranca ali politično izkoriščenje epidemije virusa covid-19 enako sprevrženi dejanji, pa je v tem četrtem valu epidemije preprosto treba upoštevati dejstvo, da gre kakopak zaradi neizbežnosti naslednjih državnozborskih volitev tudi za ključni, predvolilni val epidemije in da se bodo z naslednjim ter posledicami tega predvolilnega vala v vsakem primeru pač ukvarjali nek drug premier in neka druga koalicija ter vlada.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z Janezom Janšo in njegovo tretjo koalicijo in vlado med tem, četrtim in neizbežno predvolilnim valom epidemije virusa covid-19 v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness