Civilnodružbena grožnja SDS

Mnenje, kolumna ali komentar
30. 3. 2022 - 16.00

Medtem ko polaganja temeljnih kamnov za gradnjo domov za starejše, ustanavljanje novih javnih znanstveno-raziskovalnih centrov, kadrovske spremembe na politično od stranke SDS podrejene TV Slovenija, posledično uvrščanje posameznih neparlamentarnih strank – kot je Naša dežela na luksuz očitno navajene Aleksandre Pivec – med parlamentarne, novi tik pred volitvami dodani politično po volji poslavljajoče se koalicije preverjeni kolumnisti spletnega MMC portala in nenazadnje tudi sovražni odnos do narave in še posebej bobrov, ki ga na primeru nepodpisa pogodbe o sofinanciranju evropskega projekta LIFE Beaver oziroma Bober Inštituta za ohranjanje naravne dediščine Lutra v imenu dobrikanja volivcem SDS izkazuje njen minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, zgolj dokazujejo, da vsaka oblast in tako tudi že tretjič vlada Janeza Janše svoje položaje, a tudi denar davkoplačevalcev, tik pred naslednjimi državnozborskimi volitvami izkorišča v predvolilne namene, bi pred- in povolilne načrte starih in že etabliranih političnih strank v tokratnem vrhuncu volilne kampanje lahko nekoliko pa vendarle pokvarile tudi dve vanjo že vključeni civilnodružbeni pobudi oziroma organizaciji. Medtem ko je tudi v politično stranko organizirano Gibanje Svoboda Roberta Goloba nekoliko pa le neinovativno tudi samo šele danes predstavilo »Avtobus Svobode«, kot so ga poimenovali, in kot jih bodo za neposredne stike z ljudmi po terenu uporabljale tudi vse druge večje vladne ali nevladne stranke, sta na že vročem predvolilnem terenu tudi avtobusa civilnodružbene koalicije Glas ljudstva in koalicije organizacij, iniciativ in posameznikov, na čelu katere je Inštitut 8. marec.

Prav danes, 30. marca 2022, je tako začel teči rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, kot ga predlaga Inštitut 8. marec, ki se je za pomoč pri zbiranju podpisov – in da bi zgradil široko mrežo podpore predlogu, še bolj pa vsebinskim izhodiščem zakona – po vsej državi povezal s številnimi civilnodružbenimi organizacijami in pobudami. Za samo vložitev predloga novele in začetek zakonodajnega postopka je sicer potrebnih 5000 podpisov, rok zbiranja zanje pa se izteče sicer šele dober mesec po naslednjih državnozborskih volitvah 24. aprila, in sicer 28. maja letos. O tem, ali bo predlog zakona z vsemi svojimi vsebinskimi izhodišči – kot so nepolitično šolstvo, samostojnost državnih tožilcev, operativna neodvisnost policije in Nacionalnega preiskovalnega urada, prepoved vstopa podjetja Uber v Slovenijo, omejena samovolja ministra za kulturo pri podeljevanju javnih sredstev in podobna – sprejet ali ne, odločali poslanci in poslanke, ki bodo v državnem zboru sedeli po 24. aprilu. Vendar pa bodo v Inštitutu 8. marec v času zbiranja podpisov v okviru gibanja Gremo volit in tako še pred volitvami med vikendi potovali po različnih krajih širom Slovenije in organizirali lokalne predvolilne akcije, že prejšnji vikend, denimo, pa je bil njihov avtobus v Zasavju, Posavju in Jugovzhodni Sloveniji. Vzpostavili pa bodo tudi zbirna mesta, nabiralnike, kjer bodo ljudje lahko oddali svoj overjen podpis, ki ga je sicer mogoče overiti in oddati na dva različna načina, osebno na upravni enoti ali spletno prek e-Uprave s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z mobilno identiteto smsPASS, saj so odločeni, da bi zbrali čim več podpisov in s tem pokazali, da takšne zakonodajne prakse, ki jih njihov predlog zakona omejuje, niso v javnem interesu ljudi, ki jih odločno zavračajo.

V iniciativi Glas ljudstva pa so se bili na včerajšnji novinarski konferenci primorani odzvati na posamezne izjave predsednika vlade Janeza Janše, opaznejših članov SDS in uradnega Twitter profila vlade, v kateri jim iz glede na javnomnenjske ankete ne več prav dolgo največje vladne in parlamentarne stranke med drugim očitajo, da kršijo zakonodajo, se norčujejo iz prava, da izvajajo kampanjo za določene politične stranke, da bi morali kampanjo prijaviti računskemu sodišču in da davkoplačevalce stanejo 70 milijonov evrov ter podobne za povprečnega, a že prepričanega volivca SDS prirejene nesmiselnosti. V nos Janši in strategom SDS pač gredo aktivnosti po vsej Sloveniji za povečanje volilne udeležbe, ki je v nekaterih sosednjih državah celo več kot 70-odstotna, pri nas pa komaj preseže 50 odstotkov, a to zaradi povolilne matematike že etabliranim strankam, predvsem pa največji SDS, naravnost ustreza. Toda kot je povedala direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad, je 138 vprašanj oz. zahtev civilne družbe, ki so jih posredovali političnim strankam, ki sodelujejo na volitvah, pripravilo več kot 110 nevladnih organizacij in več tisoč posameznikov in posameznic. Predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc pa je dodala, da je kampanja Glas ljudstva namenjena informiranju javnosti o vsebini posameznih političnih strank, ki so podale svoje odgovore. To pa so LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS, ne pa tudi koalicijske SDS, NSi in Konkretno. Neparlamentarne stranke, ki so posredovale odgovore, so Gibanje Svoboda, Vesna, Dobra Država in Piratska stranka. Ni pa se odzvalo gibanje Povežimo Slovenijo in stranka Naša dežela, šele naknadno pa je bila k pripravi in oddaji odgovorov povabljena stranka Naša prihodnost, ki je nastala šele pred kratkim.

Čeprav to v kampanji kandidatov političnih strank uradno nista, imajo Janez Janša in oprode iz SDS vsekakor prav, ko trdijo, da sta tako zakonski predlog na boju za referendum za vode že politično prekaljenega Inštituta 8. marec kot s petkovimi kolesarskimi protesti podprta in medijsko prepoznana ter uveljavljena iniciativa Glas ljudstva nezanemarljiv del tokratne predvolilne kampanje za državnozborske volitve 24. aprila letos. Toda hkrati seveda v SDS nimajo prav, ko bi njun angažma v tej predvolilni kampanji prepovedali ali pripisovali zgolj eni sami posamezni politični opciji, čeprav se bodo res na naslednjih volitvah politične stranke vsekakor razdelile predvsem glede svojega odnosa do temeljnih postulatov po slovensko demokratične družbe in pravne države. Toda tako to gre. Ni zgolj vsebina tisto, kar Janeza Janšo in stratege SDS moti pri sovražnem delovanju nevladnega inštituta in civilnodružbene, pa čeprav tudi od politične opozicije podprte iniciative. Ne pozabimo. Večja ko je in bo volilna udeležba, v manj poslanskih mandatov za največje politične stranke – in s tem tudi SDS – se bo to pač odrazilo.

ODPOVED: Tudi tokrat sem za N-euro moment z dejstvom, da sta civilnodružbena Inštitut 8. marec in Glas ljudstva tokrat pač resna predvolilna grožnja Janezu Janši in strategom SDS v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness