Demokratične neznanke domače politične enačbe

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 5. 2014 - 15.00

Kljub temu da že vsa Slovenija in širša evropska domovina ter celo nekaj preostalega sveta že od ponedeljka ve, da je predsednica vlade Alenka Bratušek v ponedeljek nepreklicno odstopila, se bodo poslanci Državnega zbora uradno z njenim odstopom seznanili šele jutri in šele potem se bo lahko predsednik republike Borut Pahor o tem, kaj zdaj, začel pogovarjati z vodjami vseh trenutnih poslanskih skupin. Kljub že ustanovljeni poslanski skupini nepovezanih 13 poslancev, ki so po porazu Alenke Bratušek zapustili Pozitivno Slovenijo, in že ponovno glede na novo stanje oziroma novo poslansko skupino porazdeljena mesta v parlamentarnih odborih, je danes postalo jasno, da sta si nič več nepovezana poslanca Saša Kos in Jože Velikonja že premislila in se vrnila v poslansko jato, ki vztraja okoli novega starega predsednika in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. In kljub temu da mu lahko račune prekriža že 10 poslank in poslancev s predlogom novega mandatarja, bo po pravkar potekajočemu posvetu enajstih pravnikov pri predsedniku republike nemara kaj bolj jasno, kdaj bo Borut Pahor razpisal nove predčasne volitve in kaj bo, če bi naj te v skladu s predpisanimi roki in ostalo proceduro bile v juliju ali avgustu.

Toda kaj zdaj oziroma kdaj ponovno na predčasne volitve, ta čas ni edina neznana spremenljivka oziroma matematično demokratična neznanka trenutne politične enačbe večstrankarskega pluralizma na Slovenskem. Da so za predčasne volitve še pred ali v začetku poletja, sicer se s figo v žepu javno brez izjeme zavzemajo vse državnozborske politične stranke. Toda da temu ne bo tako, vendarle utegnejo poskrbeti proceduralna določila, 10 za svoj lastni žep in podaljšanje mandata za nekaj mesecev emancipiranih poslancev ter nenazadnje celo Ustavno sodišče. Dilemo, kdo je zdaj kdo v novi konstelaciji političnih sil po ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev oziroma kdo je zdaj po odstopu lady Bratušek v Državnem zboru še koalicija in kdo opozicija, so poslanske skupine sicer včeraj na sestanku pri predsedniku Državnega zbora Janku Vebru salomonsko razrešile tako, da je obveljalo, da so v koaliciji poslanske skupine, ki v trenutni vladi za tekoče posle imajo ministre, tako da uradno v koaliciji za tekoče posle, ki jo je sicer sama zrušila, ostaja tudi spet trdno Jankovićeva Pozitivna Slovenija.

In medtem ko so se poslanske skupine v Državnem zboru ne glede na današnjo ponovno razporeditev poslanskih moči, po kateri ima nova nepovezana poslanska skupina 11 poslancev in Pozitivna Slovenija 13 poslancev, že nekako dogovorile, kako ponovno prerazporediti in razdeliti koalicijske večine v posameznih parlamentarnih odborih, demokratično nedoločeno in neznano ostaja tudi vprašanje, kaj sploh lahko v prihajajočih mesecih do novih predčasnih volitev počneta koalicija in vlada v odstopu oziroma kaj točno pomeni sintagma tekočih poslov, ki jih je po ustavi in zakonodaji do imenovanja nove vladne ekipe dolžna opravljati sedanja Vlada. Da bo ta kljub odstopu lady Bratušek še naprej predvsem slepo izvrševala navodila Evropske komisije in nadaljevala z iz Bruslja zaukazano privatizacijo poslednjih uspešnih državnih podjetij, je sicer danes na forumu obrti in podjetništva v Ljubljani že dal vedeti minister za gospodarstvo Metod Dragonja, ki je glede na izstop iz pozitivne Slovenije minister iz kvote koalicijske skupine nepovezanih poslancev, katere bo na predčasne volitve z željo poraziti prav oziroma vsaj Pozitivno Slovenijo popeljala lady Bratušek.

Da vsi prodajni postopki kapitalskih naložb potekajo nemoteno, v skladu s predvidenim terminskim načrtom in v skladu s sklepom Državnega zbora o prodaji 15 podjetij in od 25. aprila naprej veljavnim zakonom o Slovenskem državnem holdingu, so potrdili tudi v Slovenski odškodninski družbi, ki bo v SDH v skladu s politično voljo sedanje vlade in koalicije za tekoče posle prevzela vodilno vlogo. Na potrjenem seznamu za poslednjo razprodajo so deleži države v Adrii Airways, Adrii Airways Tehnika, Aerodromu Ljubljana, Aeru, Cinkarni Celje, Elanu, Gospodarskem razstavišču, Heliosu, NKBM, Palomi, Telekomu Slovenije, Terme Olimia Bazenih, Uniorju in Žitu. Toda da nadaljevanje s privatizacijo vseh teh podjetij v okviru opravljanja demokratično nedoločenih tekočih poslov le ni tako samoumevno, se le zaveda tudi minister za gospodarstvo Metod Dragonja.

Nenazadnje bi morala koalicija in vlada za tekoče posle v skladu z zakonom o SDH, v treh mesecih pripraviti strategijo upravljanja naložb, o kateri bi na predlog vlade odločali poslanci Državnega zbora. Ker pa te strategije ministrstvo za finance zaenkrat še ni niti pripravilo, načrtovani razprodaji pa tudi iz dnevno političnih potreb nasprotujeta Zoran Janković in poslanska skupina Pozitivne Slovenije, nadaljevanje privatizacije, sploh pa sprejem strategije državnega upravljanja državnih naložb še v tem ponovno predčasno zaključenem državnozborskem mandatu, ne glede na to, kdaj bomo ponovno pozvani k predčasnemu romanju na volišča, vendarle ostaja ena od demokratičnih neznank trenutne domače politične enačbe oziroma razmerju političnih sil v državnem zboru.

Ne glede na to, kaj utegne 11 povabljenih pravnikov skleniti na današnjem posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju, bodo vse te silne demokratične neznanke ob za politično prihodnost države pač ključnemu vprašanju, kdaj na ponovne predčasne volitve, predvsem pa kaj sploh lahko v imenu zakonsko in ustavno določenega opravljanja tekočih poslov do imenovanja nove vlade počne sedanja ekipa ministrov v odstopu, vsekakor še usodno zaznamovale tokratno predvolilno kampanjo, v kateri bo z novo stranko prvič sodelovala tudi že v ponedeljek odstopljena predsednica vlade Alenka Bratušek. Toda tako to gre. Vse te aktualne demokratične neznanke v domači politični enačbi pričajo predvsem to, da se kaj lahko zgodi, da izhoda iz politične krize, v kateri se že vnaprej ve, katere politične sile s katerimi tudi v prihodnje ne mislijo sodelovati, ne glede na to kdaj bodo, pač ne bodo prinesle tudi nove predčasne volitve.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z demokratičnimi neznankami domače politične enačbe oziroma razmerjem strankarskih sil v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.