DeSUS kot poslednja koalicijska prioriteta

Mnenje, kolumna ali komentar
29. 3. 2017 - 16.00

Po današnjem koalicijskem vrhu, ki sicer še poteka, naj bi tudi v širši javnosti dobili odgovor na vprašanje, kakšne so realne možnosti za uresničitev vseh projektov, ki jih je aktualna koalicija Stranke modernega centra, Demokratične stranke upokojencev in Socialnih demokratov zapisala v svoj koalicijski sporazum. Med številnimi, še neuresničenimi prioritetami so že nekaj časa v ospredju zdravstvena reforma, reorganizacija centrov za socialno delo, reforma pravosodja, demografski sklad, drugi tir in nenazadnje tudi prodaja Nove ljubljanske banke. Teme in odprta vprašanja, na katere imajo v posameznih primerih tudi koalicijske partnerice - javno zabeleženo in znano - diametralno nasprotne politične poglede. Kljub temu pa Karl Erjavec, kot izkušen politik in predsednik stranke, na kateri stoji in pade sedanja koalicija Mira Cerarja, meni, da je zelo verjetno, da se bo aktualni koaliciji uspelo pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti ohraniti vse do konca državnozborskega mandata. 

Svojo oceno je sicer predsednik DESUS utemeljil na včerajšnji prvi razpravi s spremembami statuta utemeljenega novega organa Vodstvo stranke DESUS, ki je poskrbela z ugotovitvami, da je potrebno zadržati politično stabilnost, saj Slovenija v tem trenutku nestabilnosti ne potrebuje tako zaradi gospodarstva, obrestnih mer in bonitetnih ocen kot tudi zaradi pričakovane odločitve arbitražnega sodišča o meji s sosednjo republiko Hrvaško. Erjavec sicer meni, da ne glede na številne s koalicijsko pogodbo predvidene prioritete, ki ostajajo neuresničene, ta čas največjo grožnjo stabilnosti koalicije predstavljajo napetosti in dogajanje v sami največji vladni in parlamentarni stranki SMC, iz katere smo v zadnjem času priča pogostim dvomom v koalicijsko domnevno že usklajene politične odločitve.

Povedano nekoliko bolj po domače, je po besedah z vsemi političnimi žavbami namazanega Karla Erjavca politična usoda vlade in koalicije ter nenazadnje tudi datum prihodnjih parlamentarnih volitev odvisen predvsem od tega, kako bo prvi človek vlade in koalicije Miro Cerar obvladoval stranko, kateri predseduje. Čeprav očitno prijemi izraelskih svetovalcev na domačem političnem parketu in tudi med poslanci stranke sprva poimenovane kar za stranko Mira Cerarja le niso tako zelo uspešni, pa je za pravi uvid v politično realnost domače državnozborske politike ponovno poskrbel kar sam Karl Erjavec, ki kot izkušeni politik in predsednik stranke, članice tako samoimenovanih levih kot v politični praksi preverjeno desnih vlad, dvomi, da bi si poslanci SMC sami skrajšali svoj za večino njih prvi in nemara tudi zadnji državnozborski mandat.

Glede na to da ankete res ne kažejo, da bi se lahko stranka modernega centra še kadarkoli sploh približala rezultatu z zadnjih volitev, kar samo po sebi pomeni, da je kar nekaj poslancev nastopilo svoj prvi in zadnji državnozborski mandat, ima sicer Karl Erjavec gotovo prav, ko trdi, da je ta bazični politični oportunizem močan faktor, ki govori v prid temu, da se bo koaliciji vendarle uspelo obdržati vse do konca mandata. Da pa bo vladi in koaliciji Mira Cerarja res uspelo, bo pač odvisno predvsem in zgolj od politične volje DeSUS. Kot ni pozabil javnost ponovno opozoriti tudi Karl Erjavec, Vlada in koalicija lahko delujeta, tudi če iz njiju izstopijo Socialni demokrati. Toda tako to gre. Med poslednjimi prioritetami, o katerih je prav danes govora na vrhu te koalicije in vlade, bodo za večino predstavnikov SMC prioritete Demokratičnih upokojencev le nekoliko prioritetnejše od prioritet Socialnih demokratov.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem s poslednjimi prioritetami koalicije in vlade Mira Cerarja po nareku DeSUS v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.