Domači janšizem je mini trumpizem

Mnenje, kolumna ali komentar
13. 1. 2021 - 16.00

Zadnji poskus sedanjega vodstva ŠOU v Ljubljani, da iz zgolj v navednicah rečeno »družine« zavodov in Finančnega načrta za leto 2021 izbriše najstarejšo neodvisno študentsko postajo v Evropi, katere glavni greh po mnenju študentskih funkcionarjev je kritično poročanje o delovanju, še bolj pa trošenju študentskih javnih sredstev na matični organizaciji študentov ljubljanske Univerze, ki v letu 2021 ostajajo ista kot v letu 2020, ko je ŠOU ustanoviteljsko dolžnost do delovanja zavoda RŠ še izpolnil v višini sicer rekordno nizkih 120.000 evrov sofinanciranja in slabi četrtini skupaj realiziranih sredstev, je nekaj doprinesel tudi k ideološki jasnosti domačega političnega prostora, saj se je pod okriljem kampanje in vzpostavljanja koalicije za ohranitev Radia Študent v teh komaj nekaj dneh med drugim že povsem jasno izkristaliziralo, kdo so podporniki in še posebej kdo so politični nasprotniki obstoja malo da ne pa že 52 let stare študentske radijske postaje.

Z odkrito podporo in pripravljenostjo na pomoč sedanjemu vodstvu ŠOU v Ljubljani proti samemu obstoju ter ne zgolj financiranju Radia Študent so se na najljubšem socialnem omrežju aktualnega predsednika vlade, ki vsaj do inavguracije naslednika ostaja nedostopno za njegovega ameriškega vzornika Donalda J. Trumpa, najprej oglasili Rumeni jopiči. Kot je razkrila analiza Vladozloma, skupino sestavljajo posamezniki z neonacističnimi povezavami, že od prej znani tudi po neposrednih navezavah na največjo vladno in državnozborsko stranko. Že naslednjo objavo s stranko SDS povezane neonacistične skupine že starih in že vsaj desetletje znanih nacistov, da v tem trenutku poteka debata glede ukinitve financiranja Radia Študent, pri katerem da gre za 40 let stare Metelkovce, ki za vaš denar izvažamo svoje nesmisle, manipulacije in komi propagando, pa še da antifa ravno v tem trenutku tudi pripravlja kontra ofenzivo, kar je pripravljanje udara na študentske organizacije, je nemudoma retvital že nekoč njun vezni člen, danes pa tudi državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič.

Toda za prvi piškotek pozornosti, vse bolj kot gibanje QAnon organizirane stranke SDS in njenega dolgovečnega predsednika brez še ali že žive konkurence, se je uspelo med vsemi izboriti Davorinu Kopšetu. Včeraj malo pred deveto je poobjavil tvit Radia Študent z besedilom Smrt janšizmu! in pripisal: »Radio Študent zahteva financiranje iz javnih sredstev. Nočem prispevati niti centa!!!«, kar mu je prineslo piškotek v obliki retvita s profila predsednika vlade in stranke SDS @JJansaSDS. Potem pa, kot da je šlo za Q-Drop, šifro poznano samo njegovim najbolj trčenim oboževalcem, potem pa se je začela prava kletna greznica zlivanja spletne gnojnice po vseh in vsem, kar je v boju zoper privatizatorje študentskega temeljnega javnega interesa podprlo RŠ.

Vodja, pa ne le izmene v kleti na Trstenjakovi, je bil gotovo zadovoljen, ganjen, kako so množično na njegov poziv na plano pokukale vse te kletne podgane iz posebnega programa za spletna omrežja pri SDS. Moral je reagirati in jih nekako nagraditi. Prav mu je prišel tvit Kemijskega inštituta, da jih žalosti vest, da Študentska organizacija Univerze v Ljubljani ukinja podporo Radiu Študent, da je ta medij za oblikovanje neodvisne medijske krajine še kako potreben in da zato zagovarjajo njegov obstoj. Tako je nahruli prof. Gregorja Anderluha, direktorja Kemijskega inštituta: »To bodo že uredili študentje sami, končno se borijo za avtonomijo. Mogoče bi raje Kemijski inštitut investiral več naporov v odkritje morilca direktorja Jamnika in sumov, ki se pletejo okrog nezakonite dejavnosti institucije, o kateri je umorjeni govoril?«. Že v naslednji poobjavi nesrečnega gesla petkovih kolesarskih protestov: Smrt janšizmu! pa dodal: »sicer pa je precej simptomatično, da institucija, kot je kemijski inštitut, tudi danes posredno podpira grožnje s smrtjo«.

To sicer še ni bil konec spletnega angažmaja predsednika vlade in še naprej tudi ministra za zdravje Janeza Janše kot glavnega dirigenta orkestra za napade in spletne likvidacije stranke SDS, saj je še kar nekaj najbolj zvestih privržencev nagradil s piškotnim retvitom. Tako si je Nejc Brence piškotek prislužil za vprašanje »Zakaj bi morali dijaki in študenti, ki delajo preko študentskega servisa, posredno financirati @radiostudent, ki javno grozi PV @JJansaSDS s smrtjo?«, Kristjan Šarec pa za #stopfinanciranju in opazko, da se je Radio Študent poscal na vse desne študente, četudi bi moral delovati v dobro vseh študentov (ne glede na raso, etnično versko ali politično pripadnost), in da gre za očitno dobro poznano »nepristranskost« in še da se še RTV ne spusti na tak primitiven hujskaški nivo. Na prvi odgovor in poziv »Smrt Radiu Študent!« ni bilo treba prav dolgo čakati. Zanj je poskrbela @LittleGiant2020, na dnu prispevka poobjavljeno objavo pa je sicer že izbrisala. Toda tako to gre. Vsaka podobnost profiliranja nasprotnikov Radia Študent in današnje Slovenije z razmerami v posttrumpovskih Združenih državah Amerike tako ne more biti naključje. Sovražni govor in podpihovanje domorodnih deprivilegirancev iz nekoč dobro stoječega srednjega razreda gresta vsaj tako dobro, kot sta šla Donaldu Trumpu, tudi predsedniku slovenske vlade, čigar politični čas pa se tako kot ameriškemu vzorniku pač nepreklicno izteka.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da je domači janšizem pravzaprav zgolj mini trumpizem v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ja lejte, teli argumenti rumenih jopičev so tako močni, da predlagam da se kar sami izklopite. Moje roke so ob tako tehtni argumentaciji žal zavezane.

Ja lejte, teli argumenti rumenih jopičev so tako močni, da predlagam da se kar sami izklopite. Moje roke so ob tako tehtni argumentaciji žal zavezane.

Ja, lejte, Joža, tole pa nau šv takule, to pa ne.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.