Dovolj je prikrivanja duhovniške pedofilije

Mnenje, kolumna ali komentar
15. 1. 2020 - 16.00

Slovenski škofje rimskokatoliške cerkve, ki so v ponedeljek na seji Slovenske škofovske konference v Mariboru dopolnili smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnikov s strani cerkvenih delavcev in v njih celo dodali določili, da primer spolne zlorabe zastara po 20 letih od polnoletnosti domnevne žrtve in da so škofje dolžni vsak sum spolne zlorabe naznaniti organom pregona, kar do sedaj po cerkvenem pravu še pač ni bilo v veljavi, niso prepričali sicer rimskokatoliške civilne iniciative Dovolj.je, ki jo vodita lazarist misijonar Janez Cerar in rimskokatoliški izobraženec in direktor zavoda Iskreni.net Igor Vovk, saj je ta na današnji tiskovni konferenci zaradi neizpolnjevanja načel in predpisov, ki na področju razkrivanja spolnih zlorab veljajo v Katoliški cerkvi, k odstopu pozvala nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe lazaristi Ljubljana Tomaža Mavriča. Torej prvega posvetnega moža rimskokatoliškega občestva na Slovenskem in prvega moža lazaristične skupnosti duhovnikov in bratov, ki je z vodenjem duhovnih vaj in izobraževanj v Misijonskih hišah, vzgojo bodočih duhovnikov na Teološki fakulteti in v študentskem domu Vincencij, otroško dobrodelnostjo in nenazadnje s pastoralnim delom v župnijah dnevno v stiku z odraščajočo rimskokatoliško mladino.

V civilni iniciativi Dovolj.je, ki jo vodita duhovnik župnij Nova in Stara Oselica v hribih na koncu Poljanske doline in direktor po lastnih besedah vodilne družinske organizacije na Slovenskem, ki se je javno še posebej profiliral ob nasprotovanju uveljavitve Družinskega zakonika in opredelitvi zakonske zveze in družine, ki ni izključno stvar mame in očeta, sicer priznavajo, da Slovenska škofovska konferenca ves čas sprejema in posodablja priporočila o tem, kako naj cerkveni delavci ravnajo ob sumih spolnih zlorab, a vse ostaja mrtva črka na papirju. Po pičlih enajstih mesecih dela pa spoznavajo, da gre v Cerkvi na Slovenskem za sistemsko prikrivanje spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo. Kot primer, pri katerem odgovorni prav tako niso ukrepali, pa so predstavniki civilne rimskokatoliške iniciative Dovolj.je danes znova izpostavili duhovnika Jožeta Planinška, sicer direktorja Doma sveti Jožef Celje, zoper katerega so prejeli pet prijav, ki se nanašajo na čas med letoma 1990 in 1996, ko je bil viden član prav Misijonske družbe lazaristi v Ljubljani, pa ta še vedno opravlja svoje poslanstvo, kot da se ni nič zgodilo.

Čeprav so v iniciativi Dovolj.je po besedah člana, stalnega diakona Mateja Križaniča, do zdaj, torej v pičlih enajstih mesecih javnega delovanja, prejeli skupaj 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov, na kot da že vnaprej pripravljen odziv Slovenske škofovske konference, pod katerega se je podpisal njen tiskovni predstavnik dr. David Kraner, ni bilo potrebno prav dolgo čakati. Pravi, da so pozivi nekaterih medijev in civilnodružbenih skupin k odstopu nadškofa msgr. Stanislava Zoreta, ki je odločen zagovornik zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi, neupravičeni in brez tehtnih razlogov, saj je Slovenska škofovska konferenca pod njegovim predsedovanjem nadaljevala z vrsto – očitno potrebnih – ukrepov za zaščito otrok in mladoletnikov v Cerkvi na Slovenskem. 11. aprila 2019 pa je tako sprejela celo »Navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab«, v katerem so med drugim določili, da je vsak verski uslužbenec – na primer duhovnik ali katehet – dolžan centru za socialno delo, policiji ali državnem tožilstvu naznaniti vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi ne glede na čas dogodka, s katero je soočen pri ali v zvezi z opravljanjem pastoralne dejavnosti, in sicer v najkrajšem možnem času.

Čeprav je Slovenska škofovska konferenca z odzivom na pozive k odstopu prvega človeka rimskokatoliške cerkve na Slovenskem in direktorja Misijonske družbe lazaristi Ljubljana potrdila, da so se vsaj do 11. aprila lani v cerkvenih strukturah obnašali, kot da so izvzeti iz slovenskega kazenskega zakonika in druge zakonodaje, saj je dolžnost prijaviti vsak sum morebitne zlorabe otrok univerzalna za vse druge državljane, je golo dejstvo, da se cerkveni postopki premikajo po polžje in da kazniva dejanja zaradi prikrivanja in tudi zavlačevanja kar se da pogosto zastarajo, pedofili iz vrst duhovnikov naprej nemoteno opravljajo svoje delo, žrtve pa ostajajo brez pravega zadoščenja in ustrezne podporne obravnave. Toda tako to gre. Družinam neverujočih pač ni treba skrbeti, da bi bili njihovi otroci žrtve duhovniške pedofilije. Namesto z njenim prikrivanjem, bodo z doslednim preganjanjem in obsojanjem v Rimskokatoliški cerkvi začeli šele, ko bodo »Dovolj je!« rekli rimskokatoliški očetje in matere, torej tisti, ki še naprej menijo, da je za normalen razvoj njihovega naraščaja najbolj primerno pač celibatno okolje slovenske duhovščine.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s pozivom k odstopu nadškofa Stanislava Zoreta in direktorja Misijonske družbe lazaristi Ljubljana Tomaža Mavriča sicer rimskokatoliške civilne iniciative Dovolj.je poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness