Ekonomika tehničnega oviranja

Mnenje, kolumna ali komentar
10. 8. 2016 - 16.00

Kljub temu da so rezilno ograjo vzdolž slovenske državne meje že zdavnaj prerasli plevel, robida in drugo podrastno zelenje ter da je tudi iz svetlega madžarskega zgleda, kjer ograja poteka po vsej meji, že jasno da ta ilegalnih vstopov migrantov pač ne onemogoča, obmejne policijske uprave na južni meji začenjajo s postopki, po katerih bodo rezilno ogrado, ki sta jo z asistenco desne opozicije omogočila vlada in koalicija Mira Cerarja, na davkoplačevalske stroške urejali zunanji izvajalci. Tako je trenutno na spletnem portalu Uradnega lista za javna naročila male vrednosti še vedno objavljen razpis mariborske policijske uprave, s katerim se išče ponudnik za urejanje okolice ob postavljenih tehničnih ovirah na območju obmejnih policijskih postaj Ormož, Gorišnica in Podlehnik od 1. septembra do konca novembra.

Začetek septembra je sicer čas, ko kmetje tudi na travnikih kosijo vsaj drugič, tako da je pred zunanjimi izvajalci, od katerih vrh mariborske policije pričakuje košnjo trave in ostale podrasti pred tehnično oviro v širini enega metra, gotovo zahtevna naloga, pa čeprav bo potrebno pred rezilno ograjo kositi in sekati v širini enega metra zgolj na eni, slovenski strani. Pa ograja, ki pred begunci ne varuje, večinoma sploh ni postavljena na sami meji, kar samo po sebi pomeni, da se bo zaradi rezilne ograje že majhna Slovenija sama po sebi še nekoliko dodatno zmanjšala.      

Na očitke, da vendar niso najhitrejši, z generalne policijske uprave pojasnjujejo, da so že 1. julija letos potencialnim ponudnikom poslali povabilo k oddaji ponudbe in da so s tistimi, ki so pokazali zanimanje, opravili tudi ogled s srobotom, slakom in drugimi pleveli zaraslega stanja. Toda do roka za oddajo ponudb so prejeli zgolj tri ponudbe, katerim pa je bilo skupno to, da so bile cenovno nesprejemljive. Koga in zakaj prav te ponudnike so povabili k oddaji ponudbe iz Policijske uprave Maribor ne pojasnjujejo, so se pa odločili, da ta postopek za spremembo ponovijo z objavo javnega naročila male vrednosti. Skupaj sicer gre za 22 kilometrov rezilne ograje na območju Ormoža in dodatne tri v Gorišnici in Podlehniku. Vnaprej jasne vsote denarja za to storitev nimajo rezervirane, znesek davkoplačevalskih finančnih sredstev potrebnih za izvedbo storitve urejanje okolice rezilne ograje v širini 1 meter proti notranjosti domovine pa pravijo da bo odvisen od višine prejetih ponudb.

Bolj podjetni in spretni so sicer bili v preostalih obmejnih policijskih postajah. Še najbolj na koprski, saj je bila 15 tisočakov vredna pogodba z izbranim zunanjim izvajalcem sklenjena že pred časom in dela že potekajo, z njimi pa so celo že zaključili na območju policijske uprave Murska Sobota, kjer so celo pokosili z ene in druge strani, toda imajo le 1205 metrov žičnate in 45 metrov panelne ograje, za kar so pošteno odšteli 5000 evrov davkoplačevalskega denarja. Na območju Policijske uprave Novo mesto so izvajalca že izbrali za obmejno ograjo v Posavju, kjer razpolagamo - razpolagamo, ker je bilo 177 kilometrov ograje postavljeno na naše, davkoplačevalske stroške - z več kot 31 kilometri žičnatih in dobrima dvema kilometroma panelnih ograj.

Celo glede na prekmursko ceno je posavska sicer ugodna, pa čeprav samo eni strani naj bi bila okolica rezilnih ograj urejena za nekaj manj kot 22.000 evrov. Prejšnji teden pa se je iztekel še rok za oddajo ponudb na območju Bele krajine, kjer bo najugodnejši od treh povabljenih izvajalcev moral, pa čeprav po zaključku letos res bolj kilave turistične sezone na Kolpi, poskrbeti za urejen videz okolice ob 20 kilometrov dolgi panelni in skoraj 2,5 kilometra dolgi žičnati ograji.

Postavljanje tako imenovanih tehničnih ovir, ki so državni proračun in s tem državljane že ob postavitvi olajšale za okoli 2,8 milijona evrov tako ima svojo ekonomiko, ki se nadaljuje. Toda tako to gre. Najprej se je na revni obmejni grudi nekaj malega dalo zaslužiti s postavljanjem samo slepim ljudem in živalim prijazne panelne ograje. Sedaj pa se bo nekaj malega po volji politike pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti a na račun državljanov dalo vzeti še za urejanje okolice tako žičnate kot panelne rezilne ograje.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z ekonomiko tehničnega oviranja na račun državljanov in države v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness