Kako nove so nove politične stranke?

Mnenje, kolumna ali komentar
4. 6. 2014 - 15.00

Nove stranke na Slovenskem, ki se jim bodo danes popoldne v Kranju z ustanovitvijo stranke Verjamem pridružili še Igor Šoltes in somišljeniki, lahko z izjemo Zavezništva Alenke Bratušek, ki ga v parlamentarnih klopeh predstavlja skupina nepovezanih poslancev, samo opazujejo, kako so se vodje poslanskih skupin tudi uradno razpuščenega Državnega zbora v ponedeljek na posvetu pri predsedniku Državnega zbora Janku Vebru dogovorili, da si bodo nekaj prednosti domačega terena in dodatne brezplačne javne pozornosti še predenj bodo stavbo na Šubičevi tudi dejansko zapustili, zagotovili z izrednimi sejami Državnega zbora. Toda v ospredju javne pozornosti te dni na Slovenskem vendarle niso več vsebinsko prazni besedni spopadi razpuščenega Državnega zbora, pač pa nove politične sile in vprašanje, kako nove pravzaprav so nove politične stranke na Slovenskem.

Tako je včeraj dejansko že odslužena poslanska zasedba šest ur in pol davkoplačevalski čas in denar zapravljala za jalovo razpravo o priporočilih za izvajanje pravne države, ki so jo v obravnavo in na izredno sejo Državnega zbora podtaknili iz ta čas največje parlamentarne stranke SDS. Danes pa bo na predlog 21 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom iz še naprej Jankovićeve Pozitivne Slovenije beseda v prazno tekla o Deklaraciji o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran, s katero bi poslanke in poslanci Ustavno sodišče obvestili, da Državni zbor ne more izvršiti in sprejeti odločbe Ustavnega sodišča iz junija 2011, s katerim je to samo ustanovilo občino Ankaran.

Politična razprava o domnevno nedelujoči pravni državi na Slovenskem, ki jo je na prvo izredno sejo Državnega zbora po njegovi razpustitvi uvrstila SDS, sicer je del širše kampanje za politično rehabilitacijo njenega pravno močno obsojenega predsednika Janeza Janšo, ki bi naj, če domača pravna država deluje, nove predčasne volitve 13. julija letos predvidoma pričakal v zaporu na Dobu. Povsem predvolilno ozadje pa ima tudi predlog deklaracije o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran, ki sicer temelji na strokovnem mnenju Evropskega centra za reševanje sporov, ki ga je naročila in plačala glavna nasprotnica nove občine Ankaran oziroma Mestna občina Koper. Kljub temu da staro novi prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković še ne želi razkriti, s kom se nameravajo v Pozitivni Sloveniji še pred predčasnimi državnozborskimi volitvami povezovati, prav deklaracija, pod katero je prvopodpisani vodja poslanske skupine Pozitivne Slvenije Jožef Kavtičnik, izkazuje, da se novo politično zavezništvo gradi predvsem na relaciji Koper-Ljubljana oziroma da se politični jati Zorana Jankovića pridružujejo tudi župan mestne občine Koper Boris Popović in somišljeniki.

Toda ne Zoran Janković in ne Boris Popović, ki ju sicer ob samovoljnem županovanju družijo tudi številni kazenski in predkazenski postopki, v trenutni slovenski politični danosti pred ponovnimi predčasnimi volitvami in kot na lokalni ravni politično preverjena kadra ne moreta več veljati za predstavnika novih političnih sil na Slovenskem. Med res nove stranke lahko tako uvrstimo predvsem politične grupacije, ki na volitvah za Državni zbor doslej še niso nastopile. Pogojno sicer lahko med nje štejemo tudi Zavezništvo Alenke Bratušek, ki mu sicer že je spodletelo, da bi se samo po sebi in v skladu s svojim imenom vzpostavilo kot platforma, kateri bi se še pred vzpostavitvijo priklonile posamezne nove politične stranke, toda njegovo politično jedro vendarle tvorijo v preteklem mandatu državnega zbora preverjeni kadri Pozitivne Slovenije. Med tistimi, ki na sicer vnaprej predvidljivo politično finto svetovalcev Alenke Bratušek niso nasedli, pa sta tako Igor Šoltes kot Miro Cerar s somišljeniki.

Če naj bo nova stranka na državnozborskih volitvah uspešna in če hoče enako medijsko predvolilno pokritost kot obstoječe stare politične stranke, sicer mora s svojimi kandidati kandidirati v vseh 88-ih volilnih okrajih, kar je zaradi časovne stiske in rokov predvolilnih opravil gotovo velika logistična zagata, hkrati pa je samo po sebi ravno iz kandidatnih list in kadrovske strukture novih političnih strank jasno, kako nove so pravzaprav nove politične stranke na Slovenskem. V kadrovskem smislu pa je tako pri Zavezništvu Alenk Bratušek kot Stranki Mira Cerarja in stranki Verjamem, ki jo bodo danes popoldne v Kranju ustanovili Igor Šoltes in somišljeniki, moč najti skupno stično točko, ki je, da vse tri nove stranke črpajo iz kadrovskega potenciala in bazena vzpostavljenega okoli Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

V programskem svetu Zavezništva Alenke Bratušek je tako iz njenega kabineta predsednice vlade v odstopu pristal nekdanji študentski poslanec Jernej Pavlič, ki je vsaj na Radiu Študent postal znan, ko je samovoljno v proceduro študentskega parlamenta vložil spremebe Akta o ustanovitvi RŠ, ki bi bile v škodo avtonomiji in neodvisnosti v Evropi pač najstarejše radijske postaje. Pri Igorju Šoltesu je predstavnik iniciativnega odbora za ustanovitev stranke Verjamem nekdanji visoki funkcionar ŠOU v Ljubljani Zvezdan Mikić, tam politično aktiven pa je tudi političen boter trenutne študentske poslanske skupine Povezani in vodja gostinstva v Zavodu K6/4 ter nekdanji poslanec ŠOU in minister na ŠOU Alen Nikola Rajković, ki ima ob nasprotovanju Radiu Študent dobre zveze celo s pripadniki domače skrajne neo-nacistične desnice. In ne glede na dobre namene Mira Cerarja in somišljenikov je golo dejstvo tudi to, da se je v Stranko Mira Cerarja še pred njenim ustanovnim kongresom priskledilo tudi kar nekaj nekdanjih študentskih funkcionarjev in sedanjih političnih oportunistov. Med njimi velja za izpostaviti direktorja zavoda Y, pobudnika projekta Simbioza in v prejšnjem študentskem mandatu glavnega svetovalca predsednice ŠOU v Ljubljani Ane Pleško Žiga Vavpotiča.

Toda tako to gre. Prejšnja predsednica Šou v Ljubljani Ana Pleško je sicer dandanes vodja projekta Simbioza, ki ga je ustanovil prav njen glavni svetovalec in danes član Stranke Mira Cerarja Žiga Vavpotič. In medtem ko v veliki razpravni dvorani Državnega zbora potekajo vsebinsko prazni besedni spopadi, še pred predčasnimi volitvami v domači politični areni postaja vse bolj jasno, da tudi nove politične sile na Slovenskem le niso tako nove, kot bi si nemara želeli verjeti.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z vprašanjem, kako nove so pravzaprav nove politične stranke na Slovenskem v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

nevem kaj je hujš, SDS ali bivši ŠOU oportunisti.

SDS je pes, ki se v dnevno sobo poserje sistematično - v kot, na sredino sobe, ob omari; ŠOU mafija pa je pes, ki se v dnevno sobo poserje povsod - in nato drek razmaže po stenah, pohištvu, stropu, tleh. Oboje smrdi, vendar je posledice prvega bistveno lažje sanirati kot drugega.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.