Katere ministrske glave bo odrezala ograja?

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 3. 2019 - 16.00

Tudi največja sramota slovenske države in družbe 21. stoletja, protibegunska ograja iz rezilne žice vzdolž južne meje s sosednjo Hrvaško, ki jo je kot simbol naše ujetosti v meje nacionalne države tam kot opomin lastne nečlovečnosti za sabo pustila koalicija in vlada Mira Cerarja, katere stranke ob Listi Marjana Šarca in sedaj stranki prej pa zavezništvu Alenke Bratušek sestavljajo ogrodje tudi sedanje koalicije in vlade, bi morala spodrezati kako od ministrskih glav zlatega (i)zbora Marjana Šarca. Dokumenti, ki jih je šele na podlagi sodbe Upravnega sodišča pridobila nevladna organizacija Transparency International Slovenija, namreč potrjujejo, da je nabava ograje z rezilno žico konec leta 2015 potekala, milo rečeno netransparentno, predvsem pa zaradi oznake tajnosti daleč od radovednih oči javnosti in politične opozicije. Uradno je postopke nabave rezilne ograje v imenu koalicije in vlade ter potemtakem tudi celotne države peljal Zavod za blagovne rezerve Republike Slovenije, za poslom stoletja za prej širši javnosti pač neznano podjetje Minis iz Žalca, pa sta stala predvsem Stranka modernega centra in z njo njen gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter kaj pa da tudi njegov neposredni šef predsednik vlade in stranke Miro Cerar.

Vso politično odgovornost za postavitev rezilne ograje, ki kot dnevno potrjujejo podatki slovenske policije, ilegalnih migracij preko zelene južne meje sploh ne preprečuje, je pa nevarna zgolj lokalnim prebivalcem in tam na obmejnih območjih prosto živečim živalim, sicer brez vsakega dvoma nosijo tudi preostale stranke koalicije in vlade Mira Cerarja. Toda kot se le zdi iz zaenkrat znanih podatkov, je bil postopek nabave takrat še tehničnih ovir za na južno mejo po vzoru Orbanove Madžarske vendarle v operativni domeni SMC, katere lokalni odbor v Žalcu in mimo postopkov javnega naročanja izbrano podjetje Minis sta vendarle doma na isti hišni številki.

Prvak SMC Miro Cerar in zunanji minister aktualne vlade je sicer včeraj tako kot v primeru že nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna hitel izmuzljivo pojasnjevati, da je moral leta 2015, ko je bila Slovenija soočena z izjemno velikim valom migrantov, kot predsednik vlade sprejeti odločitev, da zavaruje ljudi in premoženje, zaradi česar da so na vladi sprejeli odločitev za postavitev ograje. »Toda to je bila naloga, ki sem jo naložil ministrom«, je nemudoma pristavil, kar naenkrat za vse konkretne odločitve prejšnje koalicije in vlade neodgovorni Miro Cerar. Povedano bolj preprosto, Cerar se je ponovno skril za hrbet posameznega ministra, ki je sprejemal ministrske odločitve. Konkretno je tokrat z besedami, da verjame, da so bile odločitve sprejete po strokovnih merilih in zakonitih kriterijih in da je minister Počivalšek deloval tako, kot je treba, namočil pač v njegovi in sedanji vladi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Logika političnega rezoniranja, ki jo za nazaj poskuša uveljaviti predsednik prejšnje vlade in sedanji zunanji minister Miro Cerar, tako je, da je on sam kot predsednik vlade lahko bil in je odgovoren le za odločitev ograja da ali ne in za konkreten izbor posameznega ministra oziroma ministrice, za njihove konkretne odločitve, med katere sodita tako 10 in večkrat preplačana maketa drugega tira kot nenazadnje prav tako preplačana, a danes neslavno zaraščena rezilna ograja, pa da nikakor ne. Toda tako to gre. Vmes so se le slovenski politiki dogodili znatno višji standardi politične odgovornosti, ki jih je - pa čeprav nekoliko vnaprej samomorilsko - kot bistveno novost operativnega političnega delovanja vendarle vpeljal premier Marjan Šarec. In že samo zaradi tega lahko upravičeno pričakujemo, da bo ta sramotna rezilna ograja na južni meji po vseh nedolžnih živalih in civilistih spodrezala tudi kako ministrsko glavo iz sedanje koalicije in Vlade ter predvsem ministrske kvote SMC, v kateri se je za sicer veliki hrbet svojega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška poskusil skriti nekdanji premier in sedanji zunanji minister Miro Cerar.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z vprašanjem, koliko ministrskih glav iz kvote Stranke modernega centra bo spodrezala, kot kaže tako kot maketa drugega tira, preplačana in sramotna rezilna ograja na južni meji v zobeh, poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness