Koliko je vreden glas za SDS?

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 9. 2016 - 16.00

Slovenska demokratska stranka Janeza Janše je v ponedeljek objavila, da je preko dvorne odvetniške družbe Matoz na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila tožbo zoper Republiko Slovenijo zaradi plačila 886.257,37 evrov s pripadajočimi pripadki, na kolikor ocenjujejo gmotno škodo, ki da jo je stranka SDS utrpela zaradi zaporne kazni in onemogočenega sodelovanja v predvolilni kampanji svojega predsednika in po lastnih besedah političnega zapornika Janeza Janše. Na podlagi istega procesa v zadevi Patria in istega zapornika, ki ga je na prostost spustilo šele Ustavno sodišče, nastalemu Odboru 2014, ki je pod strumnim vodstvom Aleša Primca in civilno-družbenih somišljenikov JJ-u v bran redno demonstriral prav pred stavbo sodišča v Ljubljani, pa danes na Odboru Državnega zbora za pravosodje ni uspelo pridobiti podpore za predlog zakona za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil s podpisi 5000 volivcev.

Krivosodje, kot domačo tretjo vejo demokratične oblasti, redno naziva prav predsednik vse bolj samo še po imenu demokratske stranke, bo očitno osrednja tema tako SDS kot domnevno novih političnih sil domače desnice, ki se nameravajo namesto Nove Slovenije še vzpostaviti pod političnim vodstvom lika in dela Ivana Janeza Janše. Ker koalicijska večina poslancev Odbora za pravosodje o zakonskem predlogu Aleša Primca in preostalih 4999 vsaj deklarativno civilno-družbenih istomišljenikov sploh ni hotela razpravljati, ni bilo posluha niti za predlog političnih istomišljenikov in poslancev SDS, ki so Odboru 2014 hoteli izboriti in zagotoviti vsaj javno predstavitev mnenj o predlogu zakona, ki da so ga predlagali državljani in ki da bi si na ta račun pač zaslužil dodatno publiciteto oziroma najširšo možno razpravo zainteresirane in strokovne javnosti.

In ker je koalicijska večina poslancev odbora Državnega zbora za pravosodje, ne da bi mignila, gladko zavrnila tako zakonski predlog Odbora 2014 kot predloge članov odbora iz vrst SDS, jim je za piko na i v zadevi lahko, kot poročajo, vidno razburjeni poslanec SDS in bivši notranji minister Vinko Gorenak le še poočital, da so državljani za aktualno koalicijo vredni le takrat, ko ta potrebuje njihove glasove. Toda prav tožba brez vsakega dvoma ta čas največje opozicijske stranke SDS, v kateri za razliko od nekdanjih posameznih ministrskih kolegov Vinko Gorenak še naprej igra vidno vlogo - kar pomeni zgolj to, da še naprej uživa naklonjenost in zaupanje zdaj pa že res nedemokratično vrsto let istega predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše - pove, da se glasovi volivcev s konkretnimi zneski denarja vrednotijo tudi na slovenski vsaj po imenu demokratični opoziciji.

Republika Slovenija, pravzaprav pa vsi njeni davkoplačevalci, bi naj bili SDS, njenemu predsedniku Janezu Janši in njuni dvorni odvetniški družbi Matoz dolžni 886.257,37 evrov s pripadajočimi pripadki, ker se je kasneje s strani ustavnega sodišča za nezakonito razglašeno zaporno kaznijo Janeza Janše SDS, kot največjo opozicijsko politično stranko uspelo onemogočiti pri nastopu na predčasnih volitvah leta 2014, ko je ta dosegla veliko slabši volilni rezultat, kot so ga napovedovale ankete pred volitvami vse do dne, dokler Janša ni začasno končal za zapahi.

Kljub temu da piscem sporočila za javnost o odškodninski tožbi na spletnih straneh SDS ni uspelo vzpostaviti najbolj jasne povezave med volitvami 2014 in 2011, saj je bil Janša nenazadnje zaradi Patrie zaprt zgolj v letu 2014, v SDS trdijo, da bi, če ne bi bilo tega posega v demokratičnost volilnega procesa, stranka na obeh teh volitvah, torej tako leta 2014 kot 2011, dosegla vsaj tako visok odstotek glasov kot na volitvah 2008, ko so jo sicer porazili Socialni demokrati, položaj predsednika vlade pa je prevzel in nato tudi predčasno zapustil sedanji predsednik države s podporo SDS Borut Pahor.  

Teh 886.257,37 evrov s pripadki naj bi torej izhajalo iz izračuna razlike med odstotkom glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008 in odstotkom glasov prejetih na volitvah 2011 in 2014, ter bi naj predstavljalo neposredno materialno škodo, ki da jo je zaradi protipravnega ravnanja, za katerega da je odškodninsko odgovorna država Slovenija, utrpela SDS. Ne glede na to, da tako pravni strokovnjaki kot vrhovno državno tožilstvo tožbo SDS ocenjujejo za absurdno in neutemeljeno, pa ta vsekakor pove, kako tudi na slovenski desnici cenijo oziroma vrednotijo vsak svoj glas, za katerega jim potem pripadajo redna mesečna nakazila iz državnega proračuna. Toda tako to gre. Če upoštevamo oceno analitika Andraža Zorka iz družbe za javnomnenjske raziskave Valicon, na katero se sklicujejo prav v SDS, češ da se zaradi politično motiviranega in ugotovljeno nezakonitega kazenskega postopka zoper predsednika SDS volitev leta 2014 ni udeležilo več kot 100 tisoč njihovih volivcev, potem je samo po sebi jasno, da vsak glas za SDS v njihovih očeh ni vreden prav veliko. Pač zgolj malo manj kot 9 evrov na glavo vsakega posameznega volivca.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, kako malo je za SDS pravzaprav vreden vsak posamezen volilni glas, v zobeh poskrbel Tomaž Z.   

          

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness