Lady Bratušek ali gazda Janković?

Mnenje, kolumna ali komentar
18. 9. 2013 - 15.00

Ker sta Uredništvo in Poslovodni organ Zavoda Radio Študent preklicala v imenu varčevanja zaradi finančnega primanjkljaja sprejeto odločitev o krčenju programskih vsebin na 89,3 MHz in ker se z jesenjo vsaj do konca leta na spored vračajo vse redne programske vsebine, se v redni program vsako sredo ob 15.00-ih vračava tudi oddaja N-euro moment in Tomaž Z. Vsak dan bolj očitno nastopajočo jesen sicer bo v političnem smislu ob iskanju novih sistemskih rešitev financiranja tako za Radio Študent kot za celotno državo Republiko Slovenijo usodno zaznamoval tudi spopad za primat na samooklicani politični levici, ki ga je s kandidaturo za predsednico stranke Pozitivna Slovenija mimo vedenja njenega sicer še naprej s koruptivnimi tveganji obremenjenega ustanovitelja in ljubljanskega župana Zorana Jankovića napovedala začasna predsednica začasne aktualne vlade Alenka Bratušek.

Kongres Pozitivne Slovenije, na katerem bodo izbirali tudi novega ali starega in od januarja letos samo-zamrznjenega predsednika, sicer nepreklicno bo 19. oktobra. Rok za evidentiranje kandidatov za predsednika ali predsednico Pozitivne Slovenije je 24. september, predlagani kandidati pa lahko do 2. oktobra podajo soglasje k kandidaturi. Začasna premierka in začasna vodja največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija Alenka Bratušek zaenkrat je edina evidentirana kandidatka, saj se Zoran Janković, ki je, kot je tudi sam priznal, za odločitev Alenke Bratušek izvedel naknadno, še ni odločil, ali se bo za prvaka stranke in s tem samooklicane politične levice potegoval tudi sam. Zaenkrat še edini kandidatki sicer čestita, saj da je stranka odprta in da lahko kandidira vsak, sam pa bo svojo dokončno odločitev sporočil, ko bo za to čas.

Kdaj bo ta čas, ko bo naposled jasno, ali bo Zoran Janković iz rok izpustil vajeti stranke, ki je sicer nastala kot Lista Zorana Jankovića, in se s tem naposled tudi poslovil od kratkometražne epizode v prvi ligi domače državnozborske politike, ljubljanski župan ni želel povedati, je pa samo po sebi jasno, da je časa in tudi manevrskega prostora za politično rehabilitacijo s poročilom o nadzoru premoženjskega stanja predsednikov parlamentarnih strank Komisije za preprečevanje korupcije še naprej obremenjenega Zorana Jankovića vsak dan manj. Doslej je namreč veljalo, da bo lady Bratušek, kot pravzaprav zvest kader iz najožjega nabora od januarja letos zamrznjenega predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, od kandidature za predsednico stranke odstopila, če se bo za položaj predsednika potegoval tudi njen ustanovitelj. Po njeni samostojni in z ljubljanskim županom povsem očitno neusklajeni odločitvi za soglasje h kandidaturi za predsednico Pozitivne Slovenije, pa temu ni več tako, čeprav lahko Alenka Bratušek od kandidature še odstopi.

Težka odločitev, ki jo je Alenka Bratušek po lastnih besedah sprejela sama, da bi v državi ohranila politično stabilnost in vlado takšno, kot je, sicer v prvi vrsti pomeni, da je Zoran Janković že izgubil popoln nadzor nad stranko, ki jo je pravzaprav lastnoročno ustanovil in popeljal do zmage na zadnjih parlamentarnih volitvah. Napoved kandidature Alenke Bratušek za predsednico stranke Pozitivna Slovenija na kongresu 19. oktobra letos je sicer lahko tudi poslednji ultimat Zoranu Jankoviću, da naj se naposled že odloči, ali bo, ali ne bo še naprej mešal politične štrene v državnozborski politiki, je pa vsekakor znamenje, da se čas za to odločitev izteka in da njegova podpora v stranki ni več tako zelo brezpogojna.

Kako se bo na nepričakovano in neusklajeno vrženo rokavico lady Bratušek odzval ljubljanski župan ter ustanovitelj Pozitivne Slovenije, v tem trenutku bržkone še ne ve niti sam Zoran Janković, katerega politična rehabilitacija le ni bila tako uspešna in prepričljiva, kot se je nadejal z najožjimi sodelavci. Toda vsaj formalno se Janković politično na državnozborski ravni lahko rehabilitira le s ponovnim prevzemom največje parlamentarne stranke, kar v tem mandatu je Pozitivna Slovenija. Vse preostale rešitve pomenijo le, da sestopi in da se zadovolji z dosmrtnimi mandati, pa čeprav s korupcijskimi tveganji obremenjenega ljubljanskega župana.

Kakorkoli že da se bo na koncu s pomočjo še naprej brezpogojno zvestih prišepetovalcev Zoran Janković odločil, pa spopad za prvaka Pozitivne Slovenije in s tem državnozborske politične levice na politični dnevni red prihaja v ne najbolj posrečenem trenutku. Usoda vlade in politične stabilnosti to jesen pač ni odvisna predvsem od tega ali bo začasna predsednica in začasna vodja Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek postala tudi njena predsednica s polnimi pooblastili. Na politično stabilnost v državi predvidoma ne bo vplivala niti prva interpelacija tega začasnega vladnega mandata zoper finančnega ministra Uroša Čufarja, ki jo je napovedala največja opozicijska in še naprej brezpogojno Janševa stranka SDS, saj koalicija Alenke Bratušek ima državnozborsko večino.

Napovedani spopad za politično dediščino in dosedanji primat Zorana Jankovića ter njegovih najožjih prišepetovalcev bo namreč potekal v senci političnega obračuna za državni proračun v letu 2014. Bolj kot od tega, ali bo na čelu Pozitivne Slovenije tudi uradno lady Bratušek ali gazda Janković bo politično stabilnost države zaznamovalo javno-finančno varčevanje. Toda tako to gre. Kot že tolikokrat doslej, sta šibki člen tudi te koalicije in vlade v proračunskih usklajevanjih po diktatu iz Bruslja prav Demokratična stranka upokojencev Slovenije in njen predsednik Karel Erjavec, politična stabilnost države pa odvisna od kupovanja naklonjenosti vse številčnejše množice upokojenih volivk in volivcev, ki jih kot interesna skupina zastopa prav DESUS. Zoran Janković sicer je pred novo politično preizkušnjo, v kateri mu je rokavico v obraz prva vrgla prav Alenka Bratušek, toda politična stabilnost države bo še naprej naprodaj najboljšemu ponudniku, domača državnozborska politika pa bo še naprej brez omembe vredne politične levice, saj Pozitivna Slovenija tako pod predsednico Bratušek kot predsednikom Jankovićem to ni in to niti ne namerava postati.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z za usodo in stabilnost države nepomembno dilemo, ali bo na čelu Pozitivne Slovenije lady Bratušek ali gazda Jankovič v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness