Luknja v čevlju slovenskega vojaka

Mnenje, kolumna ali komentar
21. 2. 2018 - 16.00

Priti so morali strici iz pakta NATO in povedati, kar smo že vsi vedeli. Elitna bataljonska bojna skupina, ki je organizirana v 72 brigadi Slovenske vojske in jo sestavlja 820 pripadnikov, ki se od maja 2017 usposabljajo za bojno delovanje, je na preverjanju minuli teden na Počku izkazala, da je za bojno delovanje kot bojna skupina pravzaprav nepripravljena. In čeprav iz Slovenske vojske zanikajo, da je zaradi stare in iztrošene opreme šest pripadnikov bataljonske bojne skupine potrebovalo zdravniško pomoč zaradi ozeblin, in dodajajo, da pravzaprav ni prvič, da je v Natu kaka bataljonska bojna skupina dobila oceno nepripravljena za bojno delovanje, je kilavo stanje Slovenske vojske, na katerega že ves mandat brez predaha opozarjajo tako predsednik Sindikata slovenskega vojaka Gvido Novak, kot vsa redna letna poročila o stanju domače vojske in obrambne pripravljenosti na sploh, čez noč, pa vendarle tik pred volitvami, postalo pravzaprav prvorazredna politična tema.

Vrhovni poveljnik domačih obrambnih in v posameznih primerih vendarle tudi agresorskih vojaških sil ter predsednik Republike Borut Pahor je tako že izrazil pričakovanje po celovitem  poročilu, ki pa ga bo tako kot vsako leto tako ali tako dobil prihodnji mesec in ki tako kot vsa poročila tekom let prejšnjega mandata prav tako ne bo postreglo s kakim bistvenim napredkom, saj razmere v slovenski vojski ostajajo slabe, oprema zastarela, poklic pa podplačan in glede na starostno omejitev trajanja posameznega vojaka na do 45. let pravzaprav že vnaprej neperspektiven.  

Enako populistično z obljubami, za katere se že vnaprej zdi, da jih ne bo niti mogoče uresničiti, ker so tako kot denimo resor kulture domena neke druge stranke, ki ni njegova SMC, pa se je tudi v tem primeru odzval že predvolilno ogreti predsednik Vlade Miro Cerar. Od podrejene ministrice za obrambo, Andreje Katič iz Socialnih demokratov, v katerih se le nadejajo, da bodo čez mesec ali dva oni sestavljali in postavljali novo koalicijo, zaskrbljeni Cerar zahteva ukrepanje in vzpostavitev nadzora znotraj resorja. Pojasnila, kako pa je mogoče, da so pripadniki bojnega bataljona Slovenske vojske, kljub zagotovljenim dodatnim finančnim sredstvom, opremljeni s sicer novo, a že zimskim razmeram na Počku in kaj šele nekje na ruski meji in evropskem vzhodu popolnoma neprimerno opremo, pa pričakuje že na jutrišnji seji Vlade.

Ker članice te koalicije in posledično tudi ministri te Vlade iz SMC, SD in DeSUS le nekaj mesecev pred prihodnjimi državnozborskimi volitvami že na veliko komunicirajo le še preko državotvornih trobil medijskega diskurza, se pravzaprav že ve, kaj bo predsedniku vlade in ostalim ministrom jutri pojasnila kolegica, ki je le ministrsko plačana, da ima načez Slovensko vojsko in obrambno področje. Ministrica Andreja Katić naj bi bila namreč popolnoma ogorčena, ker je o dogajanju na Počku in potrditvi tega, kar smo že pravzaprav vsi vedeli vsaj zadnje štiri leta, in sicer da so slovenski vojaki na bojišču še najbolj nevarni sami sebi in da se s takšno vojsko ni nobenemu politiku lahko postavljati kot zaupanjan vreden del največjega relikta hladne vojne oziroma pakta NATO, izvedela šele v torek in iz medijev. Tako bo jutri na Vladi odgovornost za stanje poskušala prevaliti na načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana, s katerim sta, tako domnevno bolj obveščeni del rumenega medijskega prostora, že nekaj časa v slabih odnosih.

Bolj premišljeno in nekoliko manj gnevno kot iz politike, ki sicer je najbolj zaslužna za očitno na tanko rezani proračunski kruh tako za celoten obrambno-varnostni sistem kot za vsakega posameznega slovenskega vojaka vsa zadnja štiri leta mandata, pa so se sicer odzvali iz Slovenske vojske. Toda tudi njihov odziv zgolj potrjuje, da so razmere res slabe. Toda tako to gre. Tudi načelnik genralštaba je namreč bil o porazni oceni domačega bojnega bataljona in poletnih škornjih na - 12 stopinj Celzija obveščen šele v ponedeljek, pa čeprav je ocenjevanje potekalo že minuli teden. Namesto predvidenih 7600 pripadnikov pa jih ima Slovenska vojska trenutno le 6900 in če sklepamo po prvih predvolilnih političnih odzivih se lahko ta trend upadanja ne glede na pričakovani vik in krik iz pakta NATO v prihodnjih letih le še nadaljuje.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z luknjo v škornju slovenskega vojaka oz. vojakinje v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja. najboljšo vojsko se ve kdo ima - Grčija. in to brez Natovih ocenjevalcev.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.