Mandat upora proti okupatorjem oblasti

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 4. 2022 - 16.00

Tudi državno obeleževanje tokratnega 27. aprila, dneva Osvobodilne fronte, ki so ga osamosvojitelji vzporedno z vzpostavitvijo in hkrati začetim procesom razgradnje nacionalne, samostojne države preimenovali v dan upora proti okupatorju, potrjuje, da je bilo zaradi političnega oportunizma poslancev SMC, DeSUS in SNS nelegitimno oblast Janeza Janše in njegovih koalicijskih partneric res pravzaprav že nujno zamenjati in da so nas od morebiti potrebnih bolj radikalnih uličnih pristopov pravzaprav odrešile redne državnozborske volitve.

Medtem ko si je poslavljajoči se predsednik vlade in nič več največje, ampak samo še druge največje državnozborske stranke SDS Janez Janša – ki svojo politično nrav in karakter izkazuje z zaporedjem Twitter objav medijem, kot so New York Times, Financial Times, CNN, Fox News, Euronews, Deutsche Welle, CBS News in France24 ali tiskovni agenciji AFP in Reuters, da naj preverijo svoje vire, ko pišejo o političnih usmeritvah predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, saj da ne gre za liberalca, ampak kar proruskega tipa – v čast današnjega dneva upora nacifašističnim okupatorjem iz nemškega rajha, Italije, Madžarske in Hrvaške sinoči državno uradno proslavo navkljub nasprotovanju Urada predsednika republike in posledičnem begu predsednika Boruta Pahorja v Hrvaško omislil na Mali gori nad Ribnico, ki ima z dogodki iz 26. aprila in ustanovitvijo Protiimperialistične fronte v Vidmarjevi vili v Ljubljani kaj malo skupnega, se je sicer jeseni prav tako poslavljajoči se predsednik republike Borut Pahor odločil za proslavljanje danes na praznik in v samostojni režiji v predsedniški palači oziroma zgolj v spremstvu predsednika Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Marijana Križmana, s katerim sta pred tem položila venec k spomeniku OF v Rožni dolini. Pred predsedniško palačo pa je sicer danes med 9. in 21. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, ob prazniku pa bo v predsedniški palači tudi že tradicionalen dan odprtih vrat.

Janeza Janšo, pravzaprav pa na Mali gori nad Ribnico včeraj slavnostnega govorca, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, ki se mu tudi pod okriljem gibanja – odsluženih strank in njih kadra – Povežimo Slovenijo v državni zbor tudi tokrat še sploh prvič ni uspelo uvrstiti, sta bojkotirala tudi iz politike prav tako izginjajoči predsednik državnega zbora za račun nekdanje SMC Igor Zorčič in Zoran Janković, ki sta ob 9. uri položila venec h Grobnici narodnih herojev, ljubljanski župan pa je uro kasneje venec položil še k spomeniku OF pred Vidmarjevo vilo, Zorčič pa v svoji poslednji poslanici ob dnevu upora proti okupatorju najprej ocenil, da ima Slovenija odlične razvojne možnosti in da si je zato treba prizadevati za njihovo uresničitev, a nekoliko le po svoje dodal, da se z dnevom upora proti okupatorju simbolno zahvaljujemo padlim junakom za njihovo neprecenljivo dejanje osvoboditve slovenskega ozemlja in Slovencev v drugi svetovni vojni, pri čemer pa da žrtve zgodovinskega boja za svobodo in obstoj ne smejo biti nikoli pozabljene.

Da so časi že drugi, je bilo sicer razvidno tudi iz zaključnih poudarkov Janezu Janši in zbranim podpornikom revizionizma novejše politične zgodovine, a tudi vsem državljanom v neposrednem radiotelevizijskem prenosu namenjenega sinočnjega govora Alojza Kovšce na Mali gori nad Ribnico, saj se je dotaknil še aktualnih razmer v državi in navzočim v brk dejal, da je veliko besed sovraštva, zamer in krivde med nami, pa vendar da so tudi besede ponosa, sodelovanja in povezovanja, ki prinašajo bolj svetlo luč med nas in ki bi jih prav zato morali imeti za zgled v naših dnevnih peripetijah in razprtijah. Naši predniki pa da so znali v ključnih viharno-temnih trenutkih poiskati svetlobo in da jo dajmo tudi mi danes, saj da je praznik, dan upora proti okupatorju, praznik slovenske trme, poguma, vstajništva, pa tudi praznik svetlobe in miru, ki da ga je, že zavoljo naših pogumnih prednikov treba praznovati kot en povezan narod v duhu solidarnosti in strpnosti, pa čeprav je v resnici ponovno šlo za dve ločeni državni proslavi.

Da je sicer prav, da bomo jeseni nedvomno dobili tudi nekoga drugega na mestu predsednika oziroma predsednice države namesto ta dva mandata predvsem na Instagramu in podobnih omrežjih opaženega Boruta Pahorja – ki se jeseni za nov mandat ne bo potegoval in potemtakem več naklonjenosti Janeza Janše ter posledično volivcev SDS, ki so mu le dvakrat taktično odločilno pomagali do mandata, vsaj v tem trenutku niti ne potrebuje - kaže tudi zaplet okoli lokacije tokratne državne proslave, ki je povezana z organizacijo TIGR in vanjo združene antifašiste, ne pa z dnevom OF oziroma upora proti okupatorju. Da se tudi z Janezom Janšo očitno politično poslavljajoči se predsednik republike Borut Pahor z izbiro lokacije proslave ne strinja, so namreč iz njegovega urada sporočili že minuli teden, toda uradno se včerajšnje proslave ni udeležil, ker se je na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića mudil v Zagrebu, saj da se je z njim sam želel srečati pred četrtkovim obiskom nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja v Berlinu. Če pa da bi bil v državi, pa da bi se bil tudi te slovesnosti vsekakor primoran udeležiti, saj da – tako Borut Pahor razume svojo protokolarno vlogo predsednika republike – če je predsednik republike v državi, se proslave preprosto mora udeležiti, tudi če ta ni sklicana točno po njegovih željah.

Toda kot že rečeno, Borut Pahor je za vsak slučaj – kdo pa bi vnaprej vedel, kaj vse bi si utegnil v slavnostnem govoru na Mali gori nad Ribnico včeraj privoščiti predsednik državnega sveta in še naprej zgolj drugoligaški oziroma izvenparlamentarni politik Alojz Kovšca, da bi vsaj malo v dobro voljo spravil sicer še naprej vidno ne zgolj na omrežju Twitter potrtega predsednika vlade, ki se mu že tretjič po volitvah ni uspelo ohraniti pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti – včeraj odšel v Hrvaško, danes pa v nagovoru državljanom izpostavil, da se zdi, da je uporništvo skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja, saj da smo se Slovenci v polpretekli in novejši zgodovini že dvakrat uspešno postavili po robu okupatorju. Toda tako to gre. Kar Pahor sicer sam glede na rezultat in prve taktične analize glasovanja na nedeljskih volitvah ve, a na tak krasen dan in na začetku tega mandata upora proti poslavljajočim se okupatorjem oblasti ne pove, je, da smo se očitno Slovenci minulega 24. aprila v polpretekli in novejši zgodovini še tretjič uspešno postavili po robu okupatorju, strankokraciji, demontaži pravne države, nadzornih institucij, policije, medijev in nadaljnji iliberalizaciji oziroma orbanizaciji.

ODPOVED: Smrt fašizmu in srečno vsem, ki praznujete in ne žalujete. Tudi za tokratni N-euro moment sem z rezultati volitev kot mandatom upora proti vsem dosedanjim okupatorjem demokratične oblasti v domači republiki v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.