Naša nova posvetna realnost

Mnenje, kolumna ali komentar
3. 6. 2020 - 16.00

Potem ko so slovenski škofje ordinariji v živo videli ponedeljkovo tiskovno konferenco in tako z dejstvi kot vsako zdravo logiko vsebinsko neusklajena nastopa posebnega govorca vlade Janeza Janše za COVID-19 Jelka Kacina in še sveže politično namontiranega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, iz katerega je bilo jasno razvidno, da ne prvi ne drugi vsebine priporočil NIJZ in odlokov vlade glede sproščanja ukrepov zaradi usihajoče epidemije na izust oziroma na pamet pač ne poznata, jim ponovno ni preostalo drugega, kot da sami nekaj ukrenejo. Tako so na 119. redni seji Slovenske škofovske konference – SŠK, ki je prav tako potekala v ponedeljek, 1. junija 2020, v Ljubljani, sprejeli nove ukrepe na, kot sami poudarjajo, področju ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine do individualnega in kolektivnega vidika svobode veroizpovedi ter se sami in brez priporočila NIJZ ali odloka vlade z včerajšnjim dnem, 2. junijem 2020, odločili za dodatno sproščanje preventivnih ukrepov pri javnem bogoslužju v rimskokatoliških cerkvah na Slovenskem.

Z dokumentom »Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije COVID-19« s podnaslovom »2. faza: dodatno sproščanje ukrepov«, ki so ga škofje ordinariji, da bi preprečili širjenje epidemije COVID-19 in ohranili zdravje vernikov ter slovenskega prebivalstva, ponovno sprejeli skladno z Zakonikom cerkvenega prava, Direktorijem za pastoralno službo škofov Apostolorum successores ter v okviru avtonomije ustavno zagotovljene svobode veroizpovedi in zgolj ob upoštevanju državnih predpisov ter predhodni seznanitvi pristojnih državnih ustanov, pa prenehajo veljati Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19, ki so bila v veljavi od 4. maja 2020 in ki so jih škofje prav tako sprejeli samostojno in mimo pristojnih institucij in posvetne oblasti, pa čeprav bi bilo še bolj desno konzervativno koalicijo in vlado od obstoječih v domačih razmerjih sil v državnem zboru pravzaprav nemogoče sestaviti.

Čeprav iz Slovenske škofovske konference tokrat sporočajo, da so z navodili – ki so jih sicer res, kot sami še posebej izpostavljajo, sprejeli skladno z Zakonikom cerkvenega prava, Direktorijem za pastoralno službo škofov Apostolorum successores ter v okviru avtonomije ustavno zagotovljene svobode veroizpovedi in ob upoštevanju državnih predpisov – predhodno seznanili tudi pristojne državne ustanove, na spletnih straneh in med priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na katere je gledalce in poslušalce ponedeljkove tiskovne konference vlade v živo zaradi lastnega nepoznavanja njihove vsebine napotil direktor Milan Krek, ni moč odkriti priporočil stroke za opravljanje kateregakoli že javnega bogoslužja, čeprav so v domači republiki ob dominantni RKC registrirane še številne druge verske skupnosti, zato kar tako ukrepanja na lastno pest tudi rimskokatoliškim škofom le ne gre za očitati.

Politična zmeda pri tem, kaj je glede na sproščanje ukrepov novega z obveznim nošenjem mask v zaprtih javnih prostorih, je bila sicer popolna, iz nastopov posameznih nosilcev javne oblasti, najbolj odgovornih za javno zdravje, kot sta direktor NIJZ in minister za zdravje Tomaž Gantar, smo ta ponedeljek namreč lahko najprej izvedeli, da je vlada politično ukinila semantično razliko med priporočilom in obveznostjo, saj je s pravnim aktom iste vlade določeno, da je priporočila Nacionalnega inštituta potrebno obvezno upoštevati, nato da ne Gantar in ne Krek pravzaprav ne vesta, kaj vse ta priporočila določajo, in šele nazadnje to, da se glede nošenja zaščitnih mask pravzaprav ne spreminja nič in da so še naprej obvezne povsod, kjer to ne glede na morebiti zagotovljeno zadostno razdaljo določajo priporočila NIJZ. Torej še naprej v skoraj vseh zaprtih javnih prostorih, od včeraj, torka, 2. junija, pa po volji Slovenske škofovske konference in ne Nacionalnega inštituta za javno zdravje ali pristojnega ministrstva ne več tudi pri javnem zbiranju vernikov v rimskokatoliških cerkvah.

Da se sicer tudi verska oblast pač največje verske skupnosti na Slovenskem zaveda spolzkosti političnega terena in lastnega spodkopavanja pristojnosti posvetnih zdravstvenih oblasti, priča dejstvo, kako pravzaprav skrbno so navodila civilnega obnašanja v verskih objektih in ob drugih verskih obredih sestavljena in določena. Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov glede števila zbiranja ljudi, verouk pa so tako ali tako začeli izvajati vzporedno s poukom v osnovnih šolah in enakimi zdravstvenimi navodili. Birme so lahko tudi na prostem, ključna pa je udeležba pri sveti maši, ki je dovoljena samo zdravim vernikom in duhovnikom razkuženih rok, ki v cerkvi ohranjajo medosebno razdaljo 1,5 metra, če ne gre za družine in člane skupnega gospodinjstva. Če to ni mogoče, morajo nositi zaščitno masko, še posebej in vedno pa tudi ob spovedovanju v spovednicah. Maske bodo na koru ob ohranjanju medsebojne razdalje uporabljali tudi organist in pevci, delivci obhajila in tisti, ki pobirajo darove vernikov, nasploh pa bodo po novem v vsaki cerkvi več in bolj temeljito zračili ter redno čistili kljuke vrat, klopi in tla.

Ko že v ponedeljek, ne samo škofom slovenske škofovske konference, temveč tudi povsem običajnim državljanom, ni bilo jasno več nič, kaj se je zdaj, če sploh kaj z obveznim nošenjem mask v javnih prostorih spremenilo, je za še najbolj originalno in uporabno razlago poskrbel vladni govorec za COVID-19 Jelko Kacin, ki je ob tem, da je nošenje mask še vedno obvezno denimo ob obisku bolnišnice in doma starejših občanov, dodal, da je pri gospodarski dejavnosti lastnik oziroma upravitelj tisti, ki ne želi, da bi bil njegov prostor žarišče in bo – če bo prevelika gneča ljudi – lahko tudi v prihodnje zahteval, da si nadenejo maske, zato se z varnostniki pred trgovskimi centri pač nima smisla kregati. Toda tako to gre. Po ponedeljku ni bil čas le za spoznanje, da je po besedah Jelka Kacina naša nova realnost, da mora imeti vsak pri sebi masko, da je ta obvezna oprema v torbici, vrečki, kjerkoli, in da se naj brez maske ne odpravimo nikamor več, pač pa tudi to, da je naša nova posvetna realnost, da ob naravovarstvenikih, kultunikih in kolesarjih posvetne oblasti tretje koalicije in vlade Janeza Janše tudi Rimskokatoliška cerkev oziroma Slovenska škofovska konferenca preprosto več ne upošteva.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z našo novo posvetno realnostjo in naddržavno avtonomijo RKC na Slovenskem v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness