Politično delovni božično-novoletni prazniki

Mnenje, kolumna ali komentar
25. 12. 2013 - 15.00

N-EURO MOMENT SREDA, 25. DECEMBRA 2013

OFF JINGEL KOMENTAR OB 15.00

PODLAGA:

 

Ob izteku še enega leta zamujenih priložnosti bodo v domovini za spremembo ob policistih, gasilcih, zdravstvenih delavcih, gostincih in ostalih, ki delajo vsak petek in svetek, božične in novoletne praznike delovno preživeli tudi domači politiki ta čas v državi pač pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti. Uradno so sicer poslanci parlamentarne obveznosti za letos opravili, saj so tradicionalno slavnostno sejo pred jutrišnjim dnevom samostojnosti imeli že pred petimi dnevi in jih prve uradne delovne obveznosti v Državnem zboru čakajo šele 7. januarja prihodnje leto. Toda medtem ko ob prvi obletnici predsednikovanja Boruta Pahorja vse bolj jasno postaja, da v državi institucijo predsednika republike resno jemljejo zgolj še otroci, s katerimi je predsednik Borut Pahor včeraj v Mladinskem domu Malči Beličeve v Ljubljani pekel božične piškote, dan poprej pa jih je na slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti nagovoril na Osnovni šoli doktorja Ivana Korošca v Borovnici, v političnem ozadju poteka boj za novo koalicijsko pogodbo kar naenkrat nič več zgolj začasne Vlade in koalicije Alenke Bratušek.

Prvi osnutek nove koalicijske pogodbe ob njenem nastanku zgolj začasne koalicije in Vlade naj bi bil predvidoma pripravljen že prihodnji teden, najbolj goreče pa se za novo koalicijsko pogodbo zavzema predsednik Demokratične stranke upokojencev Slovenije Karel Erjavec, ki namerava še dodatno unovčiti dejstvo, da sta se aktualna koalicija in Vlada odpovedali začasnosti in bi na položajih pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti vztrajali kar do konca aktualnega državnozborskega mandata do jeseni 2015. V Vladi lady Bratušek sicer trenutno manjkata operativna ministra za zdravje in gospodarstvo, saj sta Tomaž Gantar in Stanko Stepišnik odstopila in sta njuna resorja začasno prevzela kar zunanji minister Karel Erjavec in finančni minister Uroš Čufer. Morebiten Demoklejev meč tako za Vlado kot koalicijo pa sta tudi nadaljnji usodi ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela iz Državljanske liste in ministra za obrambo Romana Jakiča iz ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću še naprej brezpogojno zvestega dela Pozitivne Slovenije.

Kljub tem povsem konkretnim kadrovskim težavam v Vladi lady Bratušek in vse bolj očitnemu razkolu v največji vladni in državnozborski stranki Pozitivni Sloveniji na Jankovićeve in Bratuškine poslance zaenkrat o širši rekonstrukciji ministrske vladne ekipe javno govori zgolj Karel Erjavec, ki ga ni sram priznati, da je za dobro ceno drugim koalicijskim partnericam na voljo tudi zdravstveni resor, za katerega se je ob nastanku te nič več začasne in ad hoc Vlade ter koalicije zagrebla DESUS. Tako bo Karel Erjavec pri usklajevanjih okoli izplena nove koalicijske pogodbe še naprej vztrajal pri v slovenski politični praksi že videni in že večkrat preverjeni formuli pihanja na dušo DESUSovega upokojenskega volilnega telesa, ki pa mu vendarle že zadnjih 8 let omogoča lagodno politično funkcionarsko življenje. Ni sicer jasno, kako bo to kaj posameznemu že tako ali tako obubožanemu upokojencu pomagalo lažje plačati položnice in preživeti posamezni tekoči mesec prihajajočega leta 2014, toda v novi, drugi koalicijski pogodbi vlade in koalicije lady Bratušek bo, če naj bo v njej ponovno tudi stranka DESUS, črno na belem pisalo, da v prihodnjih dveh letih ne bo prišlo do dodatnega znižanja pokojnin ter da upoojenci na Slovenskem ne bodo ostali brez letnega dodatka, ki ga prejemajo.

Kot ena od dveh glavnih političnih konvertitov, ki je ob DESUS zgolj domnevno zaradi korupcije pravzaprav pa zaradi konkretnih koristi zrušila drugo vlado Janeza Janše in omogočila nastanek aktualne vlade v po-osamosvojitveni zgodovini pač prve predsednice vlade Alenke Bratušek, v usklajevanju in otipavanju političnih moči s pomočjo cenenega populizma blesti tudi Državljanska lista. Tako bo po mnenju njenega ustanovitelja in prvega državljana iz te liste Gregorja Viranta v koalicijsko pogodbo nujno zapisati, da pri prihodnjih konsolidacijah javnih financ v letih 2014 in 2015 Vlada ne bo dvigovala davkov ali uvajala novih, kar bi sicer gotovo v pismu dedku Mrazu podpisala večina domačih državljank in državljanov. Toda vlada, v kateri tokrat pač kot notranji minister sedi Gregor Virant, je večino politično umazanega dela z dvigovanjem davčnih obremenitev vendarle opravila že v letu, ki se izteka, v letu, ki nastopa, pa jih ima namen zgolj uveljavljati, kar dobro vesta tako Gregor Virant kot v tej vladi pač zunanji in še začasno zdravstveni minister Karel Erjavec.

Tako v osnutku nove druge koalicijske pogodbe vlade in koalicije lady Bratušek, za katerega so zadolženi v razklani, a kljub temu največji vladni stranki Pozitivni Sloveniji, in ga bodo ostali prvaki koalicijskih strank na mizo dobili prihodnji teden okoli Silvestra, ne bo več potrebno pisati o davku na nepremičnine. Prav tako so zadeve že opravljene in na uveljavitev s 1. 1. 2014 pripravljene tudi na področju uravnoteženja javnih financ, ki bodo bistveno obremenile samozaposlene in avtorske delavce. Tako bosta Vlada in koalicija lady Bratušek v svoji drugi fazi in drugemu letu vladanja na položajih pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti predvsem opazovale posledice v letu 2013 sprejetih ukrepov. V koalicijski pogodbi in okoli nje pa se bodo mnenja in interesi kresali predvsem okoli nadaljnje razprodaje državnega premoženja, na kar je z napovedjo, da popolni razprodaji nasprotuje, opozoril tudi ljubljanski župan in samo-zamrznjeni predsednik ter ustanovitelj Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Glede na to da sta od naslednje poteze ljubljanskega župana in za velik del poslancev in političnih pristašev Pozitivne Slovenije nespornega prvaka Zorana Jankovića povsem eksistencialno odvisna celotna koalicija in Vlada, tokratnega Božiča in prihajajočega Novega leta v vrhu slovenske strankarske politike gotovo ne bodo preživeli prav posebej praznično. Toda tako to gre. Na politični tehtnici je le nadaljnji položaj pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti, ki bo tudi v celotnem prihodnjem letu obračala in prerazporejala javne finance, prodajala državno premoženje in še naprej za drobiž slepo kimala navodilom iz Bruslja.

ODPOVED: Tudi za tokratni božični N-euro moment sem z domačo za praznike pač delovno politično kasto poslednjič v letu 2013 v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.