Politika v maskah

Mnenje, kolumna ali komentar
22. 4. 2020 - 16.00

Ne glede na karnevalno-epidemiološke razmere, zaradi katerih morajo tudi prvi med enakimi, ministri in ministrice aktualne koalicije in vlade Janeza Janše, vsaj kot zgled za državljane svoje prepotene obraze skrivati za bolj ali manj kakovostnimi zaščitnimi maskami, so po razkritjih posameznih novinarskih hiš, pritožbah Zdravniške zbornice in smernicah Računskega sodišča še iz ljubljanske policijske uprave le sporočili, da različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme preverjajo tudi kriminalisti. Včeraj so denimo tako informacije preverjali tudi na Zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije, zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, pa drugih podrobnosti zaenkrat še ne posredujejo. Jasno pa je, da v ospredju kriminalističnega zanimanja zadnjega megalomanskega trošenja javnih sredstev za nabavo zaščitne medicinske opreme ne more biti le v poslih z medicinsko zaščitno opremo pred epidemijo in med njo še naprej neizkušeni Zavod za blagovne rezerve kot organ v sestavi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, pač pa tudi resorni minister in nenazadnje tudi obrambni minister ter Civilna zaščita in šele nato tudi celotna vlada.

Vlada strank SDS, SMC, NSi in DESUS, ki je sicer sklenila, da v tej epidemiji in do sedaj še pač ne videnih razmerah pomanjkanja nabava medicinske zaščitne opreme gre preko Zavoda za blagovne rezerve kot organa v sestavi Ministrstva za gosodarski razvoj in tehnologije, je včeraj sprejela odstop direktorja zavoda Antona Zakrajška zaradi zdravstvenih razlogov, nenazadnje je bil pozitiven na testu za COVID-19 in je na bolniški od 20. marca, za vršilca dolžnosti direktorja pa imenovala človeka iz turizma, nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tonija Rumpfa, gospodarsko-turistični minister Zdravko Počivalšek pa je odredil še notranjo revizijo, češ da je ministrstvo Zakrajška opozorilo, da nekateri posli niso bili izvedeni transparentno. Toda kar bi lahko bil šolski primer učinkovitosti oblasti in še posebej gospodarskega ministra, ki so ga mediji na debelo laž dobili že z izjavo, da je tudi zaščitne maske iz papirnatih servet in kuhinjskih gumic testirala strokovna služba Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je že s prvim javnim odzivom na realna tla domače javne korupcije pri nabavi zaščitne opreme postavil zdaj že nekdanji direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, in Zdravko Počivalšek je – toda varno za masko – ponovno nekoliko zardel.

Anton Zakrajšek, ki pa – čeprav z bolniške – na vlogo žrtvenega jagnjeta ne pristaja, namreč med drugim v odzivu na trditve gospodarskega ministra in prvaka koalicijske stranke SMC, ki si pod njegovim mešetarskim vodstvom še naprej tlakuje svojo pot na smetišče novejše politične zgodovine, namreč navaja, da je za vsak posel nabave medicinske zaščitne opreme, za katere na zavodu nimajo ne kadrov in ne potrebnih izkušenj, ta pred njenim podpisom prejel tudi pisno soglasje MGRT. Posebej pa razsvetli tudi vlogo strokovne skupine za pomoč vsem, ki delajo na Zavodu za blagovne rezerve, ki jo je odredil minister Počivalšek. Vodil jo je Počivalškov izbranec Mitja Terče, ki z ministrstvom nima pogodbe, delo na zavodu pa je, čeprav ni odvetnik, po besedah ministra opravljal kar pro bono.

Nabava zaščitne medicinske opreme v Republiki Sloveniji, ki je uradno potekala preko Zavoda za blagovne rezerve, kateremu so zbrane in izbrane ponudbe neposredno ob gospodarskem pošiljala tudi nekatera druga ministrstva, je bila do sedaj res nekaj posebnega. Po odredbi nekdanjega direktorja in podjetnika v vlogi gospodarskega ministra nam poslovneži svetujejo pri nabavi pro bono, drugi, kot je denimo z vsemi poslovnimi žavbami namazani Joc Pečičnik, pa vztrajajo, da v poslu že na oko večkrat preplačane in po zadnjih razkritjih tudi v velikem delu v kakovostnem smislu povsem neustrezne opreme z državo sploh ne nameravajo kaj zaslužiti, čeprav spisek politično izbranih dobaviteljev, ki z dobavo medicinske opreme nimajo prav nič skupnega, lahko razkriva zgolj in samo to – kdo bo in kdo ne bo zaslužil na račun te epidemije in po politični volji te koalicije in vlade.

Anton Zakrajšek tako trdi, da so tudi po imenovanju Medresorske delovne skupine za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, v katero so bili imenovani predstavniki različnih ministrstev pod vodstvom Damijana Jaklina, državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo – s čimer je bilo jasno, da soliranje Zdravka Počivalška ni najbolj pogodu preostalim koalicijskim partnericam – vse dobavitelje in njihove ponudbe strokovno preverjali na Ministrstvu za gospodarstvo ali na Upravi za zaščito in reševanje, ker na Zavodu nimajo strokovnjakov s tega področja. Zavodu za blagovne rezerve pa so preko e-pošte le pisno sporočili, s kom naj se izpelje naročilo. Prav tako so koordinirali in se dogovarjali za vse predhodne postopke z vsemi domačimi izdelovalci zaščitnih mask, kot so zdaj že znameniti Korez-sorting group, Zaščita Lukač in Konfekcija Marja, ki je vsaj s svojimi spodnjicami najbližje prav ministru Počivalšku.

Anton Zakrajšek, ki je na bolniški od 20. marca in v tem času kot direktor Zavoda za blagovne rezerve pogodb ni podpisoval, je opozoril tudi na to, da je od ponedeljka na bolniški tudi njegov namestnik Ivan Gale, doda pa, da ni res, da je ne glede na okužbo aktivno sodeloval pri vseh poslovnih odločitvah in vodil zavod, saj da se je dobro počutil in ni imel hujših zdravstvenih težav, kot je javnost obvestilo Ministrstvo za gospodarsko tehnologijo in razvoj. Toda tako to gre. Zakrajšek ima prav, ko trdi, da očitni tisti, ki so delovali v ozadju in na zavod pošiljali podatke, s kom naj se izvedejo naročila, želijo zvaliti vso krivdo na zavod in na njega osebno, toda vprašanje je še, ali jim tudi dejansko ne bo uspelo in bo res prej ko slej zmagala resnica in ne sicer za masko izrečena laž ministra Zdravka Počivalška.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s krajo javnega denarja ob nakupu zaščitne medicinske opreme in lažnivimi ministri v maskah v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.