Povolilne muke po političnem evangeliju Janeza Janše

Mnenje, kolumna ali komentar
16. 7. 2014 - 15.00

Kakorkoli že da pogledamo na povolilne analize in perspektive, ni moč mimo zaključka, da so na tokratnih predčasnih parlamentarnih volitvah v srditem boju kratko ponovno potegnile stare in v slovenskem demokratičnem prostoru več kot dve desetletji navzoče politične stranke in da sta klavrno iz prvega kakovostnega razreda slovenske politike po hitrem postopku izginili politični stranki – kot ju je posrečeno poimenovala novinarka Tanja Gobec iz nacionalne televizije – muhi enomandatnici, ki sta bili ustanovljeni tik pred prejšnjimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Meteorski vzpon in najverjetnejše mandatarstvo Mira Cerarja in istoimenske stranke, ki ji predseduje, sicer res nekoliko spominjata na zmago tik pred prejšnjimi volitvami ustanovljene Liste Zorana Jankovića, ki so jo kasneje vendarle oklicali za Pozitivno Slovenijo, toda glede na nabor in ideološko pripadnost volivcev ter na osvojeno število glasov v posameznih tradicionalno desnih in do sedaj oziroma do volitev 2014 brezpogojno Slovenski demokratski stranki naklonjenih volilnih okrajev so med tokratno zmago Mira Cerarja in prejšnjo zmago Zorana Jankovića vendarle tudi bistvene razlike.

Kljub temu da se je tudi na tokratnih predčasnih volitvah čez parlamentarni prag in v Državni zbor uspelo prebiti enakemu številu sedmih političnih strank, je bistvena razlika med stanjem povolilnega političnega duha na Slovenskem danes in pred tremi leti ter po prejšnjih predčasnih državnozborskih volitvah gotovo ta, da je za razliko od tokratne prepričljive zmage Mira Cerarja in naskoka kar 15-ih poslancev več, kot jih je osvojila ponovno drugouvrščena SDS, razlika na predčasnih volitvah 2011 med prvouvrščeno in drugouvrščeno politično stranko znašala zgolj 2 poslanca. Nadalje je bil s pravnomočno obsodbo in pozivom na odslužitev prisojene kazni iz tokratne predvolilne kampanje res odstranjen že 22 let predsednik SDS Janez Janša, čigar politična rehabilitacija je bila in ostaja osrednje vodilo v vodstvenem smislu obglavljene SDS tudi po volitvah, saj se v Državni zbor ob nekaterih SDS prvoborcih, kot gotovo sta denimo Jožef Jerovšek in Andrej Vizjak, ni uspelo prebiti niti podpredsednikoma SDS Zvonetu Černaču in Alenki Jeraj.

Kot je iz zapora na Dobu čivknil tam zaenkrat še na varnem priprti predsednik SDS Janez Janša, je povolilna strategija v vodstvenem smislu pač obglavljene SDS usklajena in bo šla dalje v smeri, da je zanje prihodnja izvršna in zakonodajna oblast v državi nelegitimna ter da so bile volitve, na katerih se je v parlament uspelo prebiti tudi sicer pravnomočno zaprtemu Janezu Janši, nepoštene in nesvobodne. Tako so v sprva zgolj na lastni spletni strani objavljenih sklepih včerajšnjega izvršilnega odbora stranke zapisali, da se zavedajo odgovornosti do države, na katero so SDS sicer v zadnjih dneh opozarjali tako iz domnevno levega in domnevno sredinskega kot preverljivo desnega političnega pola, ter da so ob določenih pogojih pripravljeni zamrzniti sprva napovedan bojkot delovanja Državnega zbora. Izvršilni odbor SDS je tako v skladu in po navodilih iz zapora na Dobu sklenil, da bodo grožnje oziroma napovedani ukrepi zamrznjeni, odloženi in po odločitvi zadnje instance sodišča tudi preklicani, v kolikor bodo stranke, ki v parlamentu tvorijo parlamentarno večino, in predsednik republike dali javno zavezo, da bodo, ko ta nezakonita sodba pade, omogočili vsaj delno popravo škode in razpisali volitve ter da skupaj pozovejo pristojna sodišča, naj, tako kot sicer hoče SDS, odločijo brez odlašanja.

Medtem pa ko se že dobro ve, kdo in kakšen pragmatik v političnem smislu je predsednik republike Borut Pahor, ki je kljub svoji komunistični preteklosti to postal prav s pomočjo SDS in domače Rimsko katoliške cerkve, pa to, katere politične stranke bodo v prihajajočem mandatu sestavile parlamentarno večino, ostaja neznanka, ki pa za razliko od ustanovne seje novega sklica državnega zbora tam enkrat okoli 1. avgusta ne bo zmotila tokratnih parlamentarnih počitnic. In glede na drug drugemu nasprotujoča pravniška mnenja, bo gotovo da večja motnja za brezskrbno počitnikovanje prihodnjega sklica Državnega zbora vprašanje, kaj zdaj z na zaporno kazen pravnomočno obsojenim Janezom Janšo, ki je bil kljub temu, da je bil po mnenju SDS politično odstranjen iz političnega prostora, v rodnih Grosupljah dokaj gladko ponovno izvoljen za poslanca.

Tako je v tem trenutku to, kdo in katere v Državni zbor uvrščene politične stranke bodo oblikovale novo parlamentarno večino pod vodstvom Stranke in Mira Cerarja osebno, pravzaprav drugorazredno politično vprašanje, saj se in se bo do ustanovne seje novega parlamentarnega sklica vse vrtelo okoli vprašanja, kaj zdaj s poslanskim mandatom, ki ga je kar iz zapora osvojil Janez Janša. Kot je ponovno čivknil, kar je le razumljivo, saj ima kar naenkrat veliko prostega časa za aktivnosti na socialnih omrežjih, se sam svojemu poslanskemu mandatu vsekakor ne misli odpovedati. Toda njegova prihodnja poslanska usoda je ne glede na v osnovi nasprotujoča pravna mnenja vendarle v rokah preostalih 89 poslancev in poslank nove zasedbe Državnega zbora. Da pa bi mu ob tem porazu in tako prepričljivi zmagi Stranke in Mira Cerarja osebno mandat priznali in bi se sej udeleževal iz zapora in ob zaporniškem spremstvu, pa je vendarle malo verjetno, kar pa je ponovno voda na mlin povolilne strategije prav ponovno največje opozicijske stranke oziroma SDS.

Povolilne projekcije in analize se tako vsaj dokler se ne razjasni prihodnja usoda v državni zbor izvoljenega, a na Dobu zaprtega Janeza Janše, pač še ne bodo ukvarjale z rečmi, ki jih od tokrat izvoljenih predstavnikov ljudstva pričakujejo volivci, kar pa sicer za sestavljanje vlade in Mira Cerarja osebno niti ni nujno najslabša novica. Toda tako to gre. SDS je po lastni volji postala stranka, katera prihodnost je povsem odvisna od sodne prihodnosti, izrednih pravnih sredstev in nenazadnje še same kvalitete dokaznega gradiva zoper predsednika SDS Janeza Janšo, in bo iz političnega prizorišča izginila šele hkrati z njim.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s povolilnimi mukami in perspektivami po Janezu Janši v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness