Predvolilni boj na požiralniku javnega sektorja

Mnenje, kolumna ali komentar
8. 3. 2017 - 16.00

Ker je danes na mednarodni dan žensk Vlada Mira Cerarja potrdila ločeni dogovor z zdravniškim sindikatom FIDES o pogojih za začasno prekinitev stavke, je glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenija Branimir Štrukelj napovedal, da pričakujejo, da se bodo, sledeč dogovoru z zdravniki, ustrezno zvišale tudi plače učiteljev. Hkrati pa prazničnemu dnevu primerno dodal, da se statistično ponavlja vzorec, da se delo v poklicih, kjer prevladujejo ženske, slabše vrednoti in da preprosto ne razume, da se v državi, ki bojda svojo prihodnost stavi na bolje izobraženo prebivalstvo, delo v izobraževanju tako bistveno slabše vrednoti kot denimo delo v državni upravi ali zdravstvu. Samo v zdravstvu sicer ne manjka tudi preostalih poklicev, denimo zdravstvene nege in čiščenja, kjer dominirajo ženske, a jih dogovor z zdravniki ne zajema, kar je že po službeni dolžnosti kakopak vznejevoljilo njihove sindikate, da tako, z ločenimi pogajanji za eno samo privilegirano poklicno skupino leto in pol pred naslednjimi rednimi državnozborskimi volitvami, preprosto ne bo šlo, pa so že napovedali tudi preostali predstavniki sindikatov javnega sektorja.

Tudi Vlada Mira Cerarja sicer je podlegla trendu največ 140 znakov dolgega sporočanja in nagovarjanja javnosti, ki ga je v mednarodnih merilih kot svoje osrednje komunikacijsko orodje uveljavil profil @RealDonaldTrump, kot 45. predsednik ZDA, v domačih ozirih pa prednjači profil @JJansaSDS, na katerem res veliku časa previsi prvak domače opozicije. Za razliko od Donalda J in JJ, ki se z zgodovino spoštovanja in razumevanja vloge žensk v sodobni družbi res ne moreta prav posebej postavljati, se je predsednik vlade Miro Cerara takisto kar na twitterju pohvalil, kako ima prav njegova vlada največ ministric v zgodovini samostojne Slovenije. Takisto pa smo prav preko profila @VladaRS lahko izvedeli, da je bil sporazum z zdravniškim sindikatom FIDES danes tudi res parafiran.

Seveda se je prvi val sindikalnega nezadovoljstva preostalih poklicev javnega sektorja in napoved pritiskov za povečanje plač z izmenjavo največ 140 znakovnih sporočil sprožil nemudoma po objavi. Ne glede na to, da je dežurni čivkač vladnega profila zvito in povprečnemu očesu všečno zapisal, da se z dogovorom z zdravniki zgolj odpravljajo anomalije v plačnem sistemu za zdravnike in zobozdravnike ter skrajšujejo čakalne dobe v zdravstvu, to pravzaprav zgolj pomeni, da se bodo zdravniške plače res povišale. Anomalije v plačnem sistemu pa so nenazadnje prisotne tudi v nekaterih drugih poklicih in plačnih razredih.

Sindikalne razgreteže je v takisto zgolj 140 znakih ne prav učinkovito neznani tekstopisec vladnega profila poskušal nekoliko pomiriti tudi s citatom za javni sektor pristojnega ministra Borisa Koprivnikarja, in sicer da proces odprave plačnih anomalij že teče in da smo že lani s sindikati javnega sektorja za ta namen dogovorili 70 milijonov evrov. Toda anonimnemu piscu in ministru za javno upravo glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj na današnji tiskovni konferenci odgovarja, da ne gre za mešati hruška in jabolka. Vlada se je namreč decembra lani, ko je podpisala sporazum s sindikati javnega sektorja, zavezala, da bo na podlagi podpisanega aneksa z zdravniki najpozneje v enem mesecu odprla pogajanja z vsemi skupinami, ki so na kakršen koli način primerljive z zdravniki. Toda ta pogajanja je potrebno po trdnem prepričanju prvega šolskega sindikalista ločiti od pogajanj o odpravi anomalij v plačnem sistemu, na katere se sklicuje minister za javno upravo in ki so vredna teh 70 milijonov evrov.

Pandorina skrinjica, ki si jo je namenoma ali pač nenamenoma odprla Vlada Mira Cerarja z današnjo potrditvijo dogovora z zdravniškim sindikatom, bo v letu in pol, kar je še do naslednjih volitvah, če se bo koaliciji strank SMC, DeSUS in SD do takrat sploh uspelo obdržati, imela širše politične posledice. Aneksa, ki sta jih z državo v ločenih pogajanjih podpisali zdravniki, sicer še ne pomenijo konca enotnega plačnega sistema, saj nenazadnje ta še naprej obstaja, le da so si zdravniki višje plače priborili ločeno in prvi. Toda tudi če enotni plačni sistem javnega sektorja še naprej obstaja, že dolgo ne obstajajo več enotna merila in enotnost javnega  sektorja. Toda tako to gre. Predvolilni boj za glasove na požiralniku domačega javnega sektorja se začenja, za glasove zaposlenih v javnem sektorju pa se bodo vse do naslednjimi volitvami spopadale tako SMC kot DESUS in SD.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s po podpisu sporazuma o višjih plačah za zdravnike na Slovenskem pač neminovnega predvolilnega boja na požiralniku javnega sektorja v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.