Pritisk medijev pod pritiskom

Mnenje, kolumna ali komentar
28. 10. 2020 - 16.00

Dvaindvajset odgovornih urednikov, tako javnih, državnih kot povsem zasebnih medijev, je na slovensko, pa tudi evropsko in mednarodno javnost naslovilo javno pismo z naslovom, pravzaprav pa zavezo: »Pod pritiskom ne bomo klonili«, ker se, kot uvodoma zapišejo, kot uredniki večjih slovenskih medijev zavedajo pomembnosti in kritičnosti trenutka, v katerem smo se znašli zaradi pandemije novega koronavirusa in ker smo sredi globalne zdravstvene, socialne in gospodarske krize generacije, pa naj gre za zdravnike, zdravstvene delavce, politike ter druge odločevalce ali novinarje in urednike. Čeprav naslovljeno slovenski javnosti, gre v prvi vrsti za javno pismo, ki ga naj preberejo pripadniki politične elite pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti, še posebej pa predsednik vlade in največje koalicijske stranke SDS Janez Janša ter njegove, vsaj v smislu javnega komuniciranja in medijske kritike, najbolj neotesane oprode, saj je ključno sporočilo te javne izjave z naslovom Pod pritiski ne bomo klonili, »da ne bomo spreminjali resnicoljubne in javnosti zavezane drže«, namenjeno prav predstavnikom oblasti oziroma tretje Janševe vlade.

Glede na številne odzive in nenazadnje potek dogajanja na časovnici aktualnemu predsedniku vlade Janezu Janši pač najljubšega socialnega omrežja, na katerem ne razglaša le epidemije in podobne, bolj ali manj državniške reči, pač pa predvsem, tako kot to sicer počne kletna armada plačanih trollov stranke SDS, na veliko obračunava, še posebej drag virtualni nasprotnik pa so zanj prav posamezni največji domači mediji, ki ne sodijo pod z madžarskimi evri političnih prijateljev Viktorja Orbana dokapitaliziran medijski imperij stranke SDS, so pismo dvaindvajsetih odgovornih urednikov, ki jim na srce in kosmate duše polagajo, da naj celotno energijo in čas, ki ju kot predstavniki oblasti namenjajo diskreditaciji novinarstva in pritisku na medije, smotrneje usmerijo v boljše upravljanje krize, prebrali tako sam Janez Janša, kot denimo oprodi, kot sta direktor Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje Uroš Urbanija ali med podpisniki kakopak manjkajoči odgovorni urednik tednika Demokracija Jože Biščak.

Čeprav bi, kot lahko vsak mesec v okviru statističnih pregledov njegove Twitter aktivnosti spremljate na blogu spletne strani greznicablok.si, bil nemara že res tudi zadnji čas, da kdo Janeza Janšo osebno kot predsednika vlade in koalicije vendarle opozori, da bi glede na zgodovinske izzive, ki jih spopad s novim koronavirusom prinaša, bilo za družbo kot celoto koristno in prav, da bi nekoliko manj časa in energije namenjal prav tudi ameriškemu vzorniku Donaldu J. Trumpu najljubšemu socialnemu omrežju, je bil, kot pravijo na Greznici Blok, Janša tudi danes neutruden. Že hiter prelet njegovega Twitter profila @JJansaSDS pokaže, da je tudi zanj pismo dvaindvajsetih odgovornih urednikov nekako novica dneva, saj je svoj lasten tweet, v katerem od vseh dvaindvajsetih pod javno pismo Pod pritiski ne bomo klonili podpisanih odgovornih urednikov in urednic Večera, Vala 202, 2. programa Radia Slovenija, Informativnega programa TV Slovenija, Dela in Slovenskih novic hkrati, Regionalnega TV programa, RTV center Koper – Capodistria, Regionalnega TV programa, RTV center Maribor, Primorskih novic, Dnevnika, Radia Maribor – Regionalnega programa Radia Slovenija, Ekipe SN, Športnega programa TV Slovenija, Prvega, 1. programa Radia Slovenija, Kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija, Radia Si, Mladine, Novic Svet24, Radia Koper – Regionalnega programa Radia Slovenija, Slovenske tiskovne agencije, Reporterja, Nedeljskega dnevnika, Razvedrilnega programa TV Slovenija in Ars – 3. programa Radia Slovenija zahteva datum in posnetek ekrana, kdaj so si sami naložili aplikacijo ključnik #OstaniZdrav ter kdaj so javno pozvali vse ostale, da to storijo, pripel kar na vrh lastne Twitter časovnice.

Toda to še zdaleč ni vse, Janez Janša je bil tudi na dan, ko smo zabeležili nov prepričljiv rekord novoodkritih okuženih prebivalcev in ko še ni videti konca vrha drugega vala novega koronavirusa, vsaj na omrežju Twitter res neutruden. Kot kaže časovnica, ga je na javno pismo odgovornih urednikov, po lastnih besedah večjih medijev v Sloveniji, opozoril tweet Tomaža Štiha s profilom @Libertarec, ki je ugotovil, da če prisilite Reporter, da udriha čez desnosredinsko vlado in urednika Šurlo, da se podpiše pod komunistični manifest Stepišnika in Repovža, potem morda Pod pritiski ne bomo klonili ni najbolje izbran naslov. S čimer se je sicer moč strinjati, saj je tudi sedanje uredništvo Reporterja skupaj z odgovornim urednikom Silvestrom Šurlo še nedavno sodilo med malikovalce lika in dela prav predsednika SDS, toda večina tweetov oprod Janeza Janše je bila vendarle namenjena zmanjševanju škode oziroma minimaliziranju pomena današnjega javnega pisma odgovornih urednikov. Jože Biščak si je Janšev retweet prislužil z vprašanjem: »Kdo od teh se je oglasil ob medijskem stampedu proti @Demokracija1 in @Nova24TV, ki je dosegel vrh jeseni 2018 s pozivom @sarecmarjan državnim podjetjem, naj ne oglašujejo v sovražnih medijih? Tisto je bil pravi napad in demoniziranje!«, Uroš Urbanija pa s še eno zanimivostjo, da jih je od dvaindvajsetih odgovornih urednikov mala množica z RTV in da je opazna odsotnost nekaterih pomembnih odgovornih urednikov, ki jim je očitno jasno, da se kot novinarji ne morejo iti političnega aktivizma, saj da ni namreč enako, če si @tfajon ali odgovorni urednik. Toda tako to gre. Da je bilo pismo treba napisati in poseči v politični diskurz napadanja in poniževanja medijev ter delavcev, zaposlenih v njih, nenazadnje potrjuje sam lastno vsebinski odziv, pravzaprav pa videnje medijskega pluralizma in svobode, Janeza Janše, v katerem ta danes zdravi pameti in demokratičnemu razumevanju medijev ter njihovega odnosa z oblastmi v posmeh pač ponovno zapiše: »Ko 22 oseb, nekateri celo z univ. izobrazbo, trdi, da so se jenuli, moderndorferji, čordići, fajonove, ribičeve, štruklji in ostali rušitelji priporočil @vladaRS in @NIJZ_pr promovirali sami. Ne na @RTV_Slovenija @TarcaRTVSLO @POP_TVprogram @STA_novice ipd., ampak v Cicibanu?«.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem s pritiskom slovenskih medijev pod pritiskom predsednika vlade Janeza Janše na socialnem omrežju Twitter v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.