Prodaja Celice bo začetek konca Metelkove

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 12. 2017 - 16.00

Ta ponedeljek je na načrtovani ogled prostorov in pripadajočih parcel Hostla Celica na Metelkovi 8, ki sta jih za 2,340.000 evrov na javni dražbi prihodnji četrtek oziroma 14. decembra na sedežu Mestne občine Ljubljana, Mestni trg 1, Klub-15, s pričetkom ob 10:20 uri, odločena prodati MOL in župan Zoran Janković, prišel le en sam potencialni kupec, in sicer turški poslovnež, ki svoje identitete ni želel razkriti. Ker je bil ogled javno napovedan, so na morebitne kupce ob novinarjih, snemalcih in fotografih prežali tudi predstavniki kulturno umetniškega društva Sestava, ki je v Hostlu Celica vsa leta skrbelo za kulturno umetniški program, ni pa manjkalo tudi predstavnikov ali uporabnikov ostalih stavb in parcel nekdanje vojašnice v centru Ljubljane, ki le ne morejo ostati povsem ravnodušni ob prvem pravem poskusu prodaje prvega dela Metelkove zasebnemu lastniku.

Predstavniki društva Sestava, ki jih je vodja mestnega oddelka za ravnanje z nepremičninami Simona Remih opozorila, da bo ob oviranju ogleda poklicala policijo, so sicer bili del Mreže za Metelkovo, ki se je še pred zasedbo potegovala za vzpostavitev celotnega območja nekdanje vojašnice za alternativno in avtonomno kulturo, ki naj bi bila sprva bolj neinstitucionalna, a se je tudi to v letih spremenilo. Med prvimi prav z vzpostavitvijo Hostla Celica, katerega lastnika sta bila zaradi zemljišča in stavb MOL ter zaradi denarja potrebnega za obnovo in vzpostavitev prvega ljubljanskega mladinskega hotela še ŠOU v Ljubljani. S pravno formalno organizacijo v zavod Študentski hostel Celica in ureditvijo, ki je društvu Sestava kot iniciatorju projekta zagotavljala relativno udobno delovanje pod okriljem prihodkov iz hotelirske dejavnosti in celo predstavnika v svetu zavoda, kot najvišjem organu upravljanja, v katerem so ob predstavniku zaposlenih sedeli tako predstavniki ŠOU kot MOL.

Zaradi v osnovi dobro in celo zvito zamišljene sistemske ureditve, ki ne enemu ne drugemu ustanovitelju ni omogočal 100 odstotnega oziroma absolutnega odločanja, pa je bil položaj Hostla Celica v vseh teh preteklih letih videti nekako celo priviligiran od vseh ostalih na Metelkovi, sam hostel pa je ob vseh prenočitvenih rekordih in pionirstvih na področju mladinskega turizma postal priljubljena obedovalnica tako ministrov kot uradnikov ministrstva za kulturo. Ne glede na to, da sta si nekdanja solastnika vložke razdelila v razmerju 75 odstokov za MOL proti 25 odstotkov za ŠOU, pa je bil 100 odstoten ustanovitelj in nosilec ustanoviteljskih pravic Zavoda Študentski hostel Celica ŠOU v Ljubljani, čeprav sta predstavnike v svet zavoda prispevala tako MOL kot društvo Sestava.

Toda kljub temu da je vse izgledalo, kot da se prav nič na svetu ne more spremeniti prav v Hostlu Celica, medtem ko je pravzaprav vsa ostala Metelkova še naprej in ves čas pod vprašajem, pa se je zaradi dogovora med MOL in ŠOU, da z menjavo za prostore na Kersnikovi 4 ŠOU MOL prepusti 100 odstotno lastništvo nad parcelami in nepremičninami Hostla Celice to spremnilo. Naslednji korak k obglavljanju modela, ki je zagotavljal, da sicer v povsem komercialno orientiranemu hostlu ni primanjkovalo kakovostnih kulturno-umetniških vsebin, pa je bil, ko se je ŠOU odločil na javni držabi prodati še 100 odstotne ustanoviteljske pravice Zavoda ŠOU Hostel Celica. Čeprav bi to bilo nekako logično, se za nakup ustanoviteljskih pravic zavoda, pa čeprav se prodaje in nakupi le teh pri nas res dogajajo zelo zelo poredko, Mestna občina ni potegovala, pač pa je ustanoviteljske pravice s svojim podjetjem za 290.000 evrov lani avgusta kupil dosedanji direktor zavoda Tomaž Juvan.

Kljub domnevnim zagotovilom MOL, da bo pogodba o najemu, ki poteče konec decembra, vsekakor podaljšana, pa zdaj MOL in Zoran Janković Hostel Celico in pripadajoča zemljišča prodajajo na javni dražbi. Brez da bi razumel, kaj pravzaprav pomeni sveži grafit »Tvegana naložba« na stavbi Hostla, je edini oglednik med tem od nakupa že odstopil, napisu dodani znak avtonomnega centra pa vendarle pomeni, da se je s tem, kaj zdaj to pomeni, da se je po volji Zorana Jankoviča in MOL začela razprodaja enotnega območja nekdanje vojašnice, le začela ukvarjati še preostala Metelkova. Toda tako to gre. Zoranu Jankoviću in MOL ničesar na Metelkovi pravzaprav ni treba zares prodati. Za začetek je dovolj, da javno pokažejo, da lahko prodajo. Tako Celico kot tudi celotno preostalo območje Metelkove.

ODPOOVED: Tudi za tokratni Neuro moment sem z dejstvom, da bo prodaja Hostla Celica začetek konca celotne Metelkove, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

"Čeprav bi to bilo nekako logično, se za nakup ustanoviteljskih pravic zavoda, pa čeprav se prodaje in nakupi le teh pri nas res dogajajo zelo zelo poredko, Mestna občina ni potegovala, pač pa je ustanoviteljske pravice s svojim podjetjem za 290.000 evrov lani avgusta kupil dosedanji direktor zavoda Tomaž Juvan."

https://spletnicasopis.eu/2017/12/06/pojasnilo-zupana-jankovica-zakaj-pr...

janković: Leta 2016 se zadeve še poslabšajo: ŠOU v Ljubljani se odloči, da z njihove strani ustanovljeni zasebni zavod ŠOUHOSTEL, ki Celico upravlja, za dobrih 260.000 EUR proda direktorju tega zavoda, g. Juvanu, in to kar s korespondenčno sejo sveta zavoda. MOL je takim potezam nasprotovala, žal pa je bila v svetu zavoda preglasovana. Takrat je bil član sveta taistega zavoda tudi Janko Rožič. Zakaj je glasoval za prodajo zavoda ŠOUHOSTEL zasebniku, ve samo on.

MOL je takim potezam nasprotovala? Kdaj pa?
https://www.dnevnik.si/1042747364/lokalno/ljubljana/studentska-organizac...

"Za kupce je bilo eno najpomembnejših vprašanj pred nakupom ustanoviteljskih pravic v Zavodu ŠOU hostel, ali bo zavod še naprej lahko uporabljal prostore Hostla Celica, ki bo od predvidoma jeseni naprej v stoodstotni lasti Mestne občine Ljubljana. Prihodnost Zavoda ŠOU hostel v prostorih nekdanjega zapora je negotova. Najemna pogodba z občino naj bi se iztekla sredi avgusta, vendar so na občinskem oddelku za ravnanje z nepremičninami dejali, da bodo pogodbo podaljšali do konca letošnjega leta, ker v danem trenutku še niso »sprejeli dokončne odločitve v zvezi z oddajo nepremičnine«. Dodali pa so, da morebitna zamenjava v lastniški strukturi hostla ne bo vplivala na trenutno najemno razmerje."

janković: "MOL je takim potezam nasprotovala, žal pa je bila v svetu zavoda preglasovana." ?!

kot dobro ve tudi župan janković, za več podrobnosti pa je tu zakon o zavodih - je odločanje o ustanoviteljskih pravicah v rokah organov ustanovitelja in ne sveta zavoda, kot organa upravljanja zavoda, v katerem ima mol, dokler je to po volji sedanjega 100 % ustanovitelja še naprej svoja dva predstavnika in s tem tudi vsa vpogled v poslovanje in bilance zavoda...

tako to gre.

ker je Celica menda tako visoke vrednosti, hitro en Crowdfunding organizirat in nabavit celotno zadevo - ker je zadeva tako imenitna bo investicija povrnjena "dok si reko keks".
problem?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.