Protipravno zavarovana država

Mnenje, kolumna ali komentar
15. 5. 2019 - 16.00

Odbor Državnega zbora za notranje zadeve je včeraj na zahtevo poslancev Slovenske demokratske stranke, v kateri menijo, da aktualna vlada Marjana Šarca ni sprejela ukrepov za učinkovito varovanje južne meje, kar je glede na politična razmerja moči v Državnemu zboru in posledično v sestavi odbora za notranje zadeve v njenem imenu očitno dovolj prepričljivo in uspešno zavrnil notranji minister Boštjan Poklukar z besedami, da slovenska policija razmere na meji obvladuje, pa čeprav po besedah njene generalne direktorice to v vsakdanji praksi pomeni, da so policistom na pomoč priskočile dodatne sile pripadnikov Slovenske vojske, pet ur brez pravih sklepov razpravljal o ilegalnih migracijah. Toda že v petek, 17. maja, bosta ob 18. uri v atriju ZRC SAZU Radio Študent in iniciativa Info Kolpa predstavila poročilo, iz katerega bi sicer lahko izhajalo, da slovenska policija razmere res obvladuje, a hkrati tudi to, da ji to uspeva s pomočjo povsem protipravnih ukrepov, kot so tako imenovani pushbacki oziroma nasilno vračanje prosilcev za azil in mednarodno zaščito nazaj na Hrvaško, ki sami po sebi pač pomenijo kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava.

Opozicijski očitki, namenjeni populističnemu izkoriščanju stiske tako beguncev in migrantov kot samih prebivalcev vzdolž južne meje Slovenije, so se ob Vladi osredotočali tudi na nekatere sicer neimenovane nevladne organizacije, ki naj bi po besedah najbolj nacional-šovinističnega jurišnika SDS Branka Grimsa tujce vzpodbujale k nezakonitem vstopu v Slovenijo in jim dajale navodila, kako ravnati in se obnašati na njenem ozemlju. In čeprav Branko Grims za svoje trditve in žalitve ni postregel s prav niti enim samim konkretnim dokazom, so predstavniki notranjega ministrstva in policije v en glas hiteli naštevati dodatne represivne ukrepe, s katerimi bi naj begunce in migrante od prečkanja meje odvrnili, pravzaprav pa na meji polovili in nato vsaj v primerih, v katerih posamezniki in posameznice izrazijo željo za azil oziroma mednarodno zaščito, ilegalno vrnili nazaj hrvaški obmejni policiji, ki jih nato po temeljitem telesnem pregledu in v najboljšem primeru zgolj odvzemu telefonov ter gotovine, v številnih drugih primerih pa tudi s fizično silo, potisne nazaj v Bosno in Hercegovino.

Kot kaže poročilo, v katerem so trdni dokazi, da slovenska policija sistematično onemogoča pravico do azilnega postopka in da protipravno ter selektivno izroča migrante nazaj hrvaškim organom, so tako številni primorani poskušati večkrat, da bi jim nemara uspelo prebiti se onstran meja schengenske obrambne krajine Slovenije naprej v druge in v oziru mednarodnega prava do mednarodne zaščite beguncev in migrantov vendarle bolj človekoljubne ciljne države. Tako je na policijski postaji Črnomelj namreč še maja lansko leto 98 odstotkov vseh migrantov, ki so bili obravnavani zaradi nezakonitega prečkanja meje, izrazilo namero zaprositve za azil. Že junija pa je ta delež padel na zgolj tri odstotke. Drastičen padec je bil zaznan tudi na obmejnih policijskih postajah Ilirske Bistrice in Metlike. Ta nepojasnjen nenaden upad registriranih prošenj za azil, ki časovno sovpada z javnosti nerazkritimi navodili vrha policije posameznim policijskim postajam glede obravnave migrantov oziroma njihovega protipravnega vračanja nazaj na Hrvaško, je bil tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih je prejšnja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer sploh izpostavila, da so očitki o kolektivnem izganjanju resni, a da še ni dovolj dokazov, da bi lahko z gotovostjo trdili, da to ob hrvaški počne tudi slovenska policija.

No, po predstavitvi rezultatov civilnega monitoringa obmejnih postopkov slovenske policije, ki bo v potekala v petek v ZRC SAZU, bo in je pač samo po sebi jasno, da je tako, kot je za strašenje obmejnega civilnega prebivalstva zaslužna SDS, za to protipravno varovanje slovenske meje in s tem celotnega, samo še na papirju obstoječega schengenskega območja res prostega gibanja, najbolj zaslužna prejšnja vlada Stranke modernega centra in Mira Cerarja, katerih do sedaj pred javnostjo kolikor tolikor skrite protipravne metode je za svoje vzela tudi aktualna vlada Marjana Šarca. Militarizacija, za katero torej sta v prvi vrsti najbolj zaslužna Miro Cerar in njegova takratna koalicija, pa je sama po sebi politično darilo za SDS in njene stare in najnovejše politične nacional-šovinistične satelite, ki jim že tako ali tako gredo na živce pravzaprav vse nevladne organizacije. Toda tako to gre. Branko Grims pač nima prav, ko trdi, da slovenska policija razmer na meji ne obvladuje in da same meje tudi ne varuje, saj ta to s pomočjo pripadnikov slovenske vojske in prvih domačih civilnih ovaduhov to vsekakor počne, a – kar pač ne želijo videti in priznati tako Branko Grims in njegovi poslanski kolegi kot pravzaprav celoten poslanski nabor strank aktualne koalicije – to počne protipravno in nezakonito.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da slovenska policija in vojska učinkovito, a protipravno in nezakonito varujeta južno mejo s Hrvaško, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.