Sklad za razvoj deficitarnega razuma birokracije

Mnenje, kolumna ali komentar
26. 8. 2015 - 16.00

Po informacijskem, a predvsem zdravo razumskem polomu razpisa za štipendije za deficitarne poklice, s katerim bo mačeha država Slovenija 1000 dijakom pomagala do trenutno na Zavodu za zaposlovanje s strani delodajalcev iskanega poklica - a ne nujno tudi službe, saj je vnaprej za pet let pač negotovo ugibati, kateri poklici bodo iskani, ko bo na trg dela vstopila generacija, ki bo čez par dni začel drgniti srednješolske klopi - je Ministrstvo za delo, družino in tudi socialne zadeve ter enake možnosti od Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki je v ponedeljek objavil Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016, zahtevalo poročilo. In šele če bodo jutri ob obravnavi ugotovljene morebitne nepravilnosti, bo razpis razveljavljen, pa čeprav bi moralo biti temu tako, že zgolj in samo zato, ker le gre za izraz in dokaz kako zelo deficitaren je razum domače, slovenske birokracije.

Štipendije za deficitarne poklice v višini 100 evrov mesečno se je sicer mačeha država v nastopajočem šolskem letu namenila dodeliti 1000 dijakom, ki se izobražujejo za poklice, ki so v Politiki štipendiranja opredeljeni kot deficitarni, torej kot poklici, za katere je trenutno na trgu dela zaznati razkorak med ponudbo in povpraševanjem. Toda vnaprej objavljeni in najavljeni izbirni postopek, na katerega se, da je povsem v skladu z Zakonom o štipendiranju, še pred obravnavo zahtevanega poročila sklicujejo na tudi za take štipendije pristojnemu Ministrstvu za delo, je določil, da bo Vloga za štipendijo na spletni strani sklada ekskluzivno objavljena ta ponedeljek 24. avgusta ob 09.00 uri ter da jo je od tega dneva in ure dalje moč tudi osebno prevzeti na naslovu Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani.

Nadalje sta bila že kar nekaj časa vnaprej znana in objavljena tudi Način oddaje vlog in Izbirni postopek. Tako je bil vnaprej predvideni način oddaje vlog ta, da se vloge lahko pošljejo po pošti ali vložijo kar osebno na naslov Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani s pripisom »za 194. javni razpis«. Izbirni postopek, za katerega pa iz ministrstva za delo, družino in tudi socialne zadeve ter enake možnosti že vnaprej pojasnjujejo, kako zelo da je skladen s 33. členom zakona o štipendiranju, ki da izrecno določa, da se razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice objavi kot javni razpis z odprtim rokom za vlaganje vlog, pa je v končni fazi ta, da so vlagatelji, katerih vloge izpolnjujejo pogoje javnega razpisa, za štipendiranje izbrani po vrstnem redu prispelih popolnih vlog, glede na datum in uro vložitve posamezne popolne vloge.

Jasno, sledila je več 100 metrska kolona čakajočih pred naslovom Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani, ki so se po vlogo za dodelitev štipendije in za njeno hitro oddajo na vložišču Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani pripeljali pravzaprav iz vseh koncev Slovenije, ni pa manjkalo sicer tudi informatično od ruralnega povprečja bolj pismenih prebivalcev prestolnice. Glede na to, da se je kmalu po ekskluzivni objavi vloge za štipendije za deficitarne poklice zaradi izrednega zanimanja, saj tudi dodatnih 100 evrov mesečno na Slovenskem številnim dijakom ter še posebej njihovim staršem še kako prav pride, sesula spletna stran sklada, so bili torej tisti, ki so na naslov Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani po vlogo in na oddajo te prišli kar osebno, gotovo v prednosti pred tistimi, ki so si reč namenili natisniti kar na denimo lokalni pošti.

Na naslov Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani je bilo sicer prvi dan od objave, torej ta ponedeljek osebno oddanih več kot polovica razpoložljivih vlog, skupaj njih 580. Koliko vlog za štipendije za deficitarne poklice je naslednji dan, torej v torek dodatno prišlo po pošti, pa na Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani še dandanes ne znajo pojasniti in prešteti, saj še naprej operirajo s podatkom, do katerega so se s štetjem kakopak dokopali uslužbenci slovenske pošte. Skupaj je na naslov Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani prispelo 4411 priporočenih pisemskih pošiljk, a med njimi so ob vlogah za štipendije za deficitarne poklice tudi vloge za državne oziroma Zoisove štipendije.

Da pa je sesutje spletne strani Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 ravno v trenutku, ko je bila na njej ekskluzivno objavljena vloga iz načela enakosti, vendarle nekoliko problematično, je Ministrstvo za delo, družino in tudi socialne zadeve ter enake možnosti pisno že opozorila tudi Varuhinja človekovih pravic. Toda razpis je in bi bil iz stališča enakosti diskriminatoren tudi v primeru, če se spletna in kot vse kaže drago preplačana spletna stran Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije ne bi sesula, kar očitno ne bosta poštekala in priznala ne Varuhinja človekovih pravic in ne Ministrica za delo, družino in tudi socialne zadeve ter enake možnosti. Vlogo prevzeti in oddati osebno na naslovu Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani ali natisniti in poslati priporočeno po pošti pač ni in ne more biti ena in ista reč, saj na čas oddaje vplivajo različne reči. Toda tako to gre. Bolj kot sklad za razvoj kadrov in štipendije bi potrebovali sklad za razvoj deficitarnega razuma domače birokracije.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s fijaskom birokratskega razuma razpisa za štipendije za deficitarne poklice v zobeh poskrbel Tomaž Z.   

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

zaniuk, povsem dobronamerno. če si plačan na besedo, prosim raje povej kak dober vic na koncu komentarja. "javni sklad za razvoj kadrov in štipendije na dunajski 22" si omenil vsaj sedemkrat po tem, ko sem na ponavljanje postal pozoren. moteče. slabo za kredibilnost. še enkrat, dobronamerno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness