Stavka kot predvolilni opomin

Mnenje, kolumna ali komentar
16. 2. 2022 - 16.00

Na dan, ko je predsednik vlade v odhodu – nenazadnje so roki za izvedbo naslednjih rednih državnozborskih volitev 24. aprila začeli teči ta ponedeljek, 14. februarja – Janez Janša ponovno kar preko omrežja Twitter prebivalcem države oznanil, da bo v prihodnjih dneh in tednih skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, in se ob tem še posebej zahvalil vsem, ki so se cepili proti covidu-19 in s tem omogočili vračanje v normalnost (?), je v državi, ki jo kot premier Janez Janša že tretjič tako zanikrno vodi, zaradi stavke v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki so jo zaradi neodzivanja in arogance vlade po višanju plač samo za danes v sindikatu Fides sicer nestavkajoče zdravnike, sindikati drugih poklicev v zdravstvu napovedali že konec januarja, za to isto prebivalstvo v okviru obstoječega javnega zdravstvenega sistema na voljo le nujna medicinska pomoč, nega in oskrba, centri za socialno delo zagotavljajo le nujna pooblastila, lekarne pa delujejo na samem minimumu delovnega procesa.

Čeprav tako za področje zdravja pristojni minister iz kvote stranke SDS Janez Poklukar sicer razlogov za stavko ne vidi, podobno pa meni tudi za področje dela, pa tudi družine, socialnih zadev in celo enakih možnosti v tej Janševi vladi zadolženi minister Janez Cigler Kralj, ki tudi v pripravah na naslednje volitve ostaja vidnejši član stranke NSi, danes zdravstveni delavci bolnikom zagotavljajo le nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo ter samo tiste storitve zdravstvene nege, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnikov in varovancev. Delo v vseh socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih poteka kot na dan nedelje, opustili so vse ne nujne storitve; kamor pa sodijo tudi denimo posteljne kopeli, transferji, nadstandardne storitve, delovne terapije, nenujna spremstva ter obnovitvena in preventivna fizioterapija. Nedeljski režim dela na način, da izdaja zdravil poteka izključno preko dežurnega okenca, je zaradi izvedbe današnje stavke – za katero je s svojim ukrepanjem glede dviga plač samo za zdravnike in svojim neukrepanjem glede dosega novega dogovora in spoštovanja zavez prejšnjega z ostalimi sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu zaslužna zgolj in samo tretja in poslednja vlada Janeza Janše in še posebej ministra Poklukar in Cigler Kralj, ki za današnjo stavko ne vidita razloga – je bil danes v veljavi tudi v lekarnah, saj je stavka potekala na delovnih mestih stavkajočih od 10. do 16. ure in so stavkajoči izdajali le zdravila, predpisana na recept istega dne, zdravila, predpisana na recept z oznako »nujno« in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam, pri slednjih pa se je sicer izdala le ena škatlica posameznega zdravila, drugih izdelkov in pripravkov ter potrdil o izpolnjevanju pogojev PCT pa v času današnje stavke niso izdajali.

Čeprav je to tistim, ki so danes morda ostali brez bolj ali manj nujnih storitev, gotovo težko razumeti, pa je za trenutni kaos v državi ne samo na področju zdravstva in socialnega varstva, ampak vse povprek po kategorijah vse manj enotnega javnega plačnega sistema in z reševanjem plačnih nesorazmerij v okviru izredne in s časom trajanja epidemije in še bolj vladanja Janeza Janše in njegovih ministrskih in ministrantskih pomagačev omejene protikoronavirusne zakonodaje, edina zares odgovorna prav aktualna vlada. Po besedah predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Irene Ilešič Čujovič, se tudi sami zavedajo, da je stavka skrajno sredstvo, toda zaposleni v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, ki štejejo svoj poklic za poslanstvo, ne zmorejo več. Sindikati so današnjo stavko izvedli, ker jih vlada ne želi slišati in ker se še pred volitvami in svojim bridkim koncem z njimi ne želi dogovoriti.

Da ni nobenega dvoma, da je prav aktualna vlada Janeza Janše ta, ki je za današnjo stavko najbolj odgovorna, je prepričan tudi vodja stavkovnega odbora in sindikalni zaupnik Sindikata zdravstva Slovenije Klemen Šuligoj, ki opozarja na neuresničene stavkovne zahteve še iz leta 2018, da se v vseh plačnih skupinah in podskupinah definira odprava plačnih nesorazmerij, kar je zaobšla tudi aktualna vlada in v ukrepih pozabila na sodelavce, ki so ključni, da delo v zdravstvu poteka normalno, kot so fizioterapevti, rentgenski inženirji, podskupine v tehnično-oskrbovalnih službah, kuhinji, pralnici, lekarni, socialni delavci in še nekatere druge skupine. Toda tako to gre. Stavke v takih pogojih dela in še bolj vladanja na področju zdravstvenega in socialno-varstvenega javnega sistema zaposlenim res ne gre za zameriti, saj so bili ne glede na odločitev Ustavnega sodišča o začasni zamrznitvi povišanja zdravniških prejemkov za šest plačnih razredov v današnjo stavko proti vladi, ki namerava vse do svojega bridkega konca na volitvah 24. aprila odlašati s tem, da se odpravijo plačna nesorazmerja vseh zdravstvenih sodelavcev v obeh plačnih skupinah E in J in da se sprejmejo kadrovski normativi v zdravstveni negi in v ostalih skupinah, ki delajo v zdravstvu, pravzaprav prisiljeni, pa čeprav bo ta stavka izzvenela predvsem kot opozorilo tako volivkam in volivcem, koga v imenu ohranitve javnega zdravstva in socialnega varstva obkrožiti na volitvah 24. aprila, kot prihodnjim političnim gospodarjem zdravstva in celotnega nič več enotnega javnega plačnega sistema. Toda to so sistemski problemi, s katerimi se trem Janezom: Janši, Poklukarju in Cigler Kralju pač ne bo več treba ukvarjati in zanje tudi odgovarjati.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem z današnjo stavko v zdravstvu in socialnem varstvu kot opominom do sodelovanja na volitvah upravičenemu prebivalstvu in naslednjim nosilcem izvršne in zakonodajne oblasti države v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.