Uživajte, dokler lahko

Mnenje, kolumna ali komentar
1. 4. 2020 - 16.00

Vlada Janeza Janše, ki ne skriva naklonjenosti do sosedovega Viktorja Orbana, ki od včeraj na Madžarskem brez vnaprej določenih omejitev vlada z dekreti in brez parlamenta, je pod okriljem boja zoper epidemijo COVID-19 in v imenu zajezitve širjenja okužb najprej poskrbela za prepoved zbiranja na javnih površinah in dogodkih, na delovno nedeljo 29. marca predstavila Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki ji ga je pomagala sestaviti politično uravnotežena skupina neoliberalnih ekonomistov in podjetnikov pod vodstvom Mateja Lahovnika, nekoč že ministra za gospodarstvo, a iz kvote stranke ZARES v edini vladi Boruta Pahorja, sledil je odlok o prepovedi gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča in segregacija potrošnikov, po kateri lahko ranljive skupine, med drugimi invalidi, upokojenci in nosečnice v trgovine vstopajo le v časovnem pasu med 8. in 10. uro zjutraj, čeprav strokovno vprašljiva pa je po novem tudi obvezna raba mask čez usta in nos v vseh javnih zaprtih prostorih, sinoči pa je poskrbela še za Sklep za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje in ga poslala v obravnavo državnemu zboru. In vse to v nekaj dneh, odkar smo se zaradi zajezitve epidemije tudi na Slovenskem začeli navajati, da smo fizično distancirani v #ostanidoma karanteni.

Janez Janša in največja parlamentarna stranka SDS sicer prihajata iz evropske politične družine Ljudske stranke, kamor se je še do nedavnega uvrščal tudi Viktor Orban, vanjo bi rad bil s svojo stranko SNS sprejet srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki mu je že uspelo razglasiti tudi policijsko uro, kot zlati deček grupacije EPP pa slovi premier sosednje Hrvaške in predsednik HDZ Andrej Plenković, ki je še pred Orbanom poskusil z začasno ukinitvijo parlamenta, a so ga predstavniki tudi iz koalicijskih političnih strank zavrnili. Zato imajo Janez Janša, Aleš Hojs, Žan Mahnič, Matej Tonin in njim podrejeni kadri na voljo kar nekaj zgledov tako v okviru najširše evropske politične družine kot nenazadnje tudi v neposredni soseski, kako lahko je v imenu boja proti epidemiji, ki je primarno strokovno zdravstveno vprašanje, z dodatno represijo in z večjimi policijskimi ter vojaškimi pooblastili postaviti pod vprašaj dosežke civilnih svoboščin v demokraciji.

Če kdo, potem nas bo v #ostanidoma karanteni pred aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi in militarizacijo slovenske južne meje s podelitvijo policijskih pooblastil zanje neusposobljenim vojakom jutri v državnem zboru morala obvarovati trenutna opozicija strank Levica, Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati in Stranka Alenke Bratušek, saj za vzpostavitev vojaškega območja vzdolž južne meje trenutna koalicija strank SDS, SMC, Nova Slovenija in DeSUS v državnem zboru potrebuje dvotretjinsko večino 70-ih glasov. Razmere in število prihodov ilegalnih migrantov aktivaciji 37.a člena pač ne pritrjujejo, toda to je v #ostanidoma karanteni in obči psihozi zaradi epidemije manj pomembno.

Za veliko bolj politično premeten poskus – ki je nenazadnje pod vprašaj in na preizkus postavil samo koalicijo – omejevanja v demokracijah že izborjenih civilnih svoboščin pa gre za razumeti dejstvo, da so bila kar v okviru zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo vključena tudi dodatna pooblastila za slovensko, a spet vse bolj in bolj SDS policijo. Žan Mahnič, ki je na sedežu NPU in Policije preverjal domnevna nezakonita prisluškovanja in vpoglede v mape slovenskih politikov, je zdaj modro tiho, če ne bi bilo upora tudi v SMC, pa bi v okviru omilitev posledic za državljane in gospodarstvo policija lahko mimo odredbe sodišča zasledovala mobilne telefone, vstopala v stanovanja in izvajala podobne, za demokracije pač neprimerne postopke in obravnave. Še sreča, da sta v zrak skočili tudi zakonodajnopravna služba in informacijska pooblaščenka ter vsa opozicija po službeni dolžnosti, tako da je 104. člen že preteklost, do predvidoma jutri pa bo znatnih izboljšav deležen še 103. člen intervencijskih dodatnih pooblastil za slovensko policijo.

Da tudi ta mega, in tako so ga ljubkovalno poimenovali njegovi pripravljalci, zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo le ni tako mega, potrjuje množica več sto opozicijskih, koalicijskih in nenazadnje celo vladnih dopolnil, saj so celo številne najbolj ranljive skupine iz njega izpuščene in še zdaj ni prav točno znano, ali ga bodo zaradi tolikih dopolnil poslanke in poslanci sploh uspeli jutri obravnavati na seji državnega zbora. Toda tako to gre. #ostanidoma karantena je na roko napisana vsem domačim in tujim totalitarcem, nenazadnje pa niti v Sloveniji ni najbolj jasno, kdo bo, ko enkrat bo, če sploh bo, razglasil uradni konec začasnih ukrepov in epidemije.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z mislijo Jelka Kacina, da naj v teh epidemičnih časih pač »uživamo, dokler še lahko« v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.