V imenu epidemije zloraba demokracije za več represije

Mnenje, kolumna ali komentar
11. 11. 2020 - 16.00

Z vsakim dnem od ponovno razglašene epidemije novega koronavirusa in z vsakim novim PKP oziroma zakonskim svežnjem tako imenovanih protikoronskih ukrepov, ki – kot kažejo današnje številke novoodkritih okuženih primerov, odstotek pozitivnih primerov med vsemi testiranimi in nenazadnje števili hospitaliziranih in umrlih bolnikov – zaenkrat še pač ne delujejo, je vse bolj jasno, kako zelo predsednik vlade Janez Janša in njegova Slovenska demokratska stranka, pa tudi preostale koalicijske stranke SMC, Nova Slovenija in Demokratična stranka upokojencev Slovenije v imenu, kot kažejo številke, sicer zaenkrat še povsem sizifovskega boja zoper epidemijo pravzaprav zlorabljajo slovensko demokracijo oziroma njene, v teh pičlih tridesetih letih pridobljene standarde varovanja predvsem človekovih pravic in svoboščin brez pretirane policijske in druge represije.

Medtem ko je že nekaj PKP – protikoronskih zakonskih paketov nazaj vsem, razen že naštetim koalicijskim partnericam Janeza Janše in SDS, postalo jasno, da se v imenu boja zoper epidemijo mimogrede spreminja tudi z novim koronavirusom povsem nepovezana zakonodaja, kot je denimo ob trenutno še naprej zaprtih knjigarnah tudi zakonsko določilo o enotni ceni knjige, pa tudi zakonodaja, ki zadeva delovanje posameznih političnih strank, nevladnih organizacij in drugih pravnih oseb, tudi brez že večkrat zahtevane uveljavitve 37.a člena Zakona o obrambi, za katero pa je le v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina poslank in poslancev ter je aktualna koalicija niti s pomočjo vseh treh, še preostalih poslancev uradno opozicijske Slovenske nacionalne stranke, ki je kot edina iz opozicije sklenila s strani Janše ponujen politični sporazum o sodelovanju s koalicijo, le ne more uveljaviti, pa se prav v imenu epidemije vse bolj večata tudi policijska in druga represija.

Glede na že toliko petkov potekajoče proteste zoper tretjo vlado in koalicijo, ki jo je zaradi političnega preživetja njenih najšibkejših členov, še posebej pa SMC, uspelo skupaj brez predčasnih volitev zložiti Janezu Janši, se je, vsaj v smislu povečanih, do sedaj na ljubljanskih ali slovenskih ulicah pač res redko videnih razsežnostih obvladovanja podivjanih navijaških skupin in konkretnih prijemov policijske represije, vse začelo na četrtkovih protestih proti protikoronskim ukrepom, za katere ni bilo jasno, ne kdo jih organizira in ne kaj – razen konkretnega fighta z novinarji in policijo pred očmi samega notranjega ministra Aleša Hojsa in do zob z dolgocevnim orožjem oboroženega voda policijskih specialcev – zamaskirani mladoletni in komaj polnoletni protestniki pravzaprav sploh hočejo. Toda tudi če bi šlo za revolt proti ukrepom, kot trdijo nekateri angažirani sociologi in politologi, je namreč golo dejstvo, da so te v navednicah protestniške in brez navednic naročene navijaške skupine skandirale zgolj Čuvate lopove in podobna navijaška gesla za redarje in policijo na športnih manifestacijah, kakega bolj vsebinsko protikoronskega skandiranja pa nismo dočakali, ker se je vse sprevrglo v rano večerno spopadanje manjših skupinic in policije širom po centru Ljubljane.

Kot smo lahko videli tudi v posnetkih televizijskih kamer največjih javnih občil po razumevanju Janeza Janše in članstva SDS pač nedržavotvornega diskurza, so se vsaj nekaterim v slovenski policiji dobesedno uresničile mokre sanje, saj je bil na ulice Ljubljane sploh drugič v svoji slovenski zgodovini poslan tudi vodni top, ki so ga na davkoplačevalske stroške sicer represivni organi nad davkoplačevalci prvič uporabili leta 2012 med drugo vlado in koalicijo Janeza Janše. Prav tako kamere niso skrivale niti policijskega odrivanja, uporabe solzivca in policijskih konj, toda šele nekaj dni je moralo miniti, da smo po poročanju Pop Tv sploh izvedeli, da je slovenska policija prvič v zgodovini Slovenije na ulicah kakega slovenskega mesta streljala z gumijastimi naboji, ki se uporabljajo z bombometom kalibra 40 milimetrov, o uporabi pa javnosti policija sama ni obvestila. Šele na novinarsko zahtevo so tako s slovenske policije odgovorili, da je bil minuli četrtek na Slovenski cesti res uporabljen vodni curek, na Prešernovem trgu pa plinska sredstva. Na Trgu republike in ostalih mestih so bili za obvladovanje izgrednikov uporabljeni odrivanje množice in službeni konji, poleg tega pa so bila uporabljena tudi sredstva za pasivizacijo – pet gumijastih nabojev zoper do sedaj še neznane osebe.

Toda tudi brez uveljavljenega 37.a člena Zakona o obrambi in policijskih pooblastilih za pripadnike Slovenske vojske se policijska pooblastila širijo. Od prejšnjega petka imajo v demokratični Sloveniji v imenu boja zoper epidemijo dodatne policijske pristojnosti tudi pripadniki občinskih redarstev, katerih primarna skrb je bilo do sedaj le zaračunavanje kazni za nepravilno parkiranje, saj po novem tako lahko vodijo prekrškovne postopke in izrekajo globe v primeru kršitve prepovedi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi, pri dosedanjem delu v primeru ugotovljenih kršitev odlokov vlade pa so kršitelje predvsem opozarjali. Toda ker se je vlada v četrtek na dopisni seji seznanila z dejstvom, da so v prejšnjem tednu v zvezi z obvladovanjem epidemije novega koronavirusa zdravstveni inšpektorat in drugi inšpekcijski organi opravili 2169 nadzorov in ob tem izrekli le 83 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti zgolj 37.200 evrov, se bo to spremenilo.

Vlada je obravnavala tudi poročilo o ukrepih policije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, katerega ugotovitve kažejo, da je policija letos od 20. marca do 2. novembra prejela 3393 prijav o kršitvah vseh odlokov, zdravstvenemu inšpektoratu pa je skupno podala 7905 predlogov zaradi kršenja odlokov, obravnava pa tudi tri kazniva dejanja. Policija tako sproti spremlja aktivnosti na terenu tudi v zvezi s prijavljenimi, predvsem pa neprijavljenimi javnimi shodi, teh je bilo namreč več kot 90 odstotkov. Na neprijavljenih javnih shodih, kot je bil tudi shod, pravzaprav pa zgolj izgredi minuli četrtek, 5. novembra, je namreč po zakonu o javnih zbiranjih za red odgovorna policija, ki ukrepe za zagotavljanje reda opredeli sama, kot pravi, upoštevajoč načelo taktičnega preudarka in načelo sorazmernosti. Toda tako to gre. Na novo razgradnjo dosedanjih standardov demokratičnega varovanja človekovih pravic in osebnih svoboščin s strani pod to tretjo vlado Janeza Janše s ketne spuščene Slovenske policije pod političnimi usmeritvami notranjega ministra iz kvote SDS Aleša Hojsa ni bilo potrebno prav dolgo čakati. Čeprav ne zgolj v imenu boja zoper epidemijo, so policisti danes zoper, kot pravijo, razgrajača v Velenju uporabili strelno orožje, ko pa je pred opozorilnim strelom pobegnil, pa so ga policisti dohiteli in premierno uporabili še električni paralizator, nato pa sta bila zaradi poškodb policistka in osumljenec z reševalnim vozilom odpeljana v celjsko bolnišnico.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z zlorabo boja zoper epidemijo za večjo policijsko in drugo represijo tretje vlade Janeza Janše in njegovih koalicijskih pomagačev v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.