Vojak Vinko se ne boji

Mnenje, kolumna ali komentar
14. 11. 2012 - 15.00

 

Ne glede na to, da vsi socialni partnerji v državi zatrjujejo, da so pri reformah pokojninskega sistema in trga dela odprta še prav vsa ključna vprašanja, se bo druga koalicija Janeza Janše v Državnem zboru brez večjih težav prebila skozi prvo branje v socialnem dialogu še pač neusklajenih političnih zakonodajnih rešitev, ki bi naj Republiko Slovenijo odrešile bankrota in jo popeljale na pot gospodarskega okrevanja ter odpiranja novih delovnih mest. Kako to gre, so poslanski vojaki druge Janševe koalicije in vlade izkazali že ob uveljavitvi zakonov o Slovenskem državnem holdingu in slabi banki, katera sta s pobudami za naknadni zakonodajni referendum začasno zaustavila največja, a opozicijska politična stranka Pozitivna Slovenija ter Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije. Kljub temu da slednjemu skoraj da ne bi uspelo, ker bi naj pod referendumsko pobudo ne dostavil dovolj podpisov, je pobuda legitimna in uspešna, kaj pa se je pravzaprav zgodilo s sprva manjkajočimi, pa potem najdenimi podpisi, trenutno intenzivno raziskujejo tako policija, kot upravna inšpekcija, protikorupcijska komisija in informacijska pooblaščenka.

Kljub temu da bo potrebno na rezultate preiskav zadeve oziroma - kot temu politično korektno brez izjeme rečejo vsa medijska trobila v državi – zapleta s podpisi pod povsem zakonito in legitimno vloženo referendumsko pobudo vseh razpoložljivih inštitucij pregona še nekaj časa počakati, pa je že v naprej jasno nekaj reči. Prvič sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije je v Državni zbor po vseh pravilih oddal 3127 podpisov. Lastnoročno podpisani originali listov podpisov so nato ostali v arhivu Državnega zbora, fotokopije pa so bile odposlane na evidentiranje pristojnim organom notranjega ministrstva vojaka Vinka Gorenaka. Od tam je nazaj v Državni zbor romalo ravno prav manj podpisov, natančno pa 394, da se je zdelo, da je zaradi zgolj 2733 upoštevanih podpisov referendumska pobuda in zaustavitev uveljavitve zakona o ukrepih za sanacijo bank sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije neuspešna.

Toda krajo oziroma odtujitev sicer zgolj fotokopij podpisov in neuspešen poskus onemogočanja z ustavo in njej podrejeno zakonodajo države zagotovljene pravice na pobudo za naknadni zakonodajni referendum, ki se je je sicer često posluževala prva, druga, tretja in še katera Janševa opozicija, nemara pa bo izkoriščena tudi ob uveljavitvi reform pokojninskega sistema in trga dela, so opazili predlagatelji pobude, prav pa so jim dali originali, ki so ostali na varnem v arhivu Državnega zbora.  Zgodba, ki sicer nakazuje, kakšna je pravzaprav prava narava in logika izvajanja izvršne in zakonodajne oblasti ta čas v državi, zaenkrat ostaja brez epiloga. V opozicijski, a s podpisi 29-ih poslank in poslancev plus Melito Župevc, ki po potrebi vskoči in kaj podpiše kar iz porodniške, podprti Pozitivni Sloveniji tako že razmišljajo o interpelaciji zoper notranjega ministra vojaka Vinka Gorenaka, v tem mandatu prvi parlamentarni preiskovalni komisiji in izredni seji državnega zbora. Zahtevajo tudi razrešitev ministra vojaka Vinka Gorenaka in odstop predsednika Državnega zbora Gregorja Viranta.

Predsednik druge največje stranke druge koalicije Janeza Janše in predsednik Državnega zbora Gregor Virant je sicer že sporočil, da ne namerava odstopiti, saj da Državni zbor pri podpisih ni naredil napake, čeprav jo v bistvu je, saj so originali nedotaknjeno ostali na varnem v arhivu Državnega zbora. Kljub temu da pa je taisti Virant še brez dlake na jeziku pribil, da je za zaplet, pravzaprav pa navadno krajo podpisov krivo notranje ministrstvo, pa minister vojak Vinko Gorenak zaenkrat še ne namerava odstopiti.  Prav tako pa se, kot je zapisal na blogu, kateremu se posveča v prostem času, ne boji morebitne interpelacije zoper njegov ministrski lik in delo. Pravi, da mora opozicija najprej dokazati, da je kršil zakon in ustavo, nato pa še za svoj predlog na svojo stran pridobiti podpise in glasove 46-ih poslank in poslancev.

Ker ima druga Janševa Vlada in koalicija zaenkrat še trdno večino v državnem zboru, kar bo še danes in jutri izkazovala na zakonskih besedilih z vsemi relevantnimi socialnimi partnerji še pač neusklajenih reform pokojninskega sistema in trga dela, se sicer minister vojak Vinko Gorenak upravičeno ne boji. Interpelacija zoper njegovo ministrsko čast, ime in delo v tem Državnem zboru pač ne bo uspela. Prav tako ga, kot vdanega vojaka, ne bo razrešil tudi sam predsednik vlade in kapo di banda Janez Janša. Toda tako to gre. Notranji minister Vinko Gorenak se upravičeno ne boji, saj že vnaprej ve, da mu bo, če se izkaže, da so se kraje podpisov Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije domislili brihtni uradniki notranjega ministrstva, ukazano častno odstopiti.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s pomanjkanjem strahu notranjega ministra in vojaka Vinka Gorenaka ter neuspelim poskusom kraje sindikalnih podpisov za referendumsko pobudo o zakonu o slabi banki v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness