WWW.RTVSDS.SI

Mnenje, kolumna ali komentar
8. 7. 2015 - 16.00

Sami proti vsem ostaja osrednje politično vodilo opozicijskega delovanja Slovenske demokratske stranke in njenega vsaj v zadevi Patria po volji Ustavnega sodišča zaenkrat politično rehabilitiranega predsednika Janeza Janše. Kot je ta že pred dobrim mesecem dni napovedal na festivalu strankinih seniork in seniorjev v Dolini pod Brlogo v Šentilju v Slovenskih goricah, je bila včeraj v stavbi nekdanje bežigrajske občine in ob navzočnosti skoraj vseh poslancev SDS in drugih v Odbor 2014 povezanih Janševih častiteljev in osamosvojiteljev tudi uradno ustanovljen nov medijski projekt SDS. Ker sicer v skladu z veljavno zakonodajo politične stranke medijev pravzaprav ne morejo in ne smejo ustanavljati, pa čeprav ima SDS po aferah s političnimi brezplačniki svoje politične prste vmes vsaj še pri revijah Reporter in Demokracija ter spletnem portalu Politikis, so uradni pobudniki tega po imenu novega medijskega projekta skupina zaradi poraznega stanja v domači medijski krajini zaskrbljenih novinarjev, urednikov in podjetnikov, ki ji je po besedah njenega koordinatorja in člana gospodarskega foruma in stranke SDS Borisa Tomašiča uspelo zbrati dovolj ustanoviteljev in ustanovnega kapitala, da bosta nov spletni portal in nov radio na zaenkrat še neznanih frekvencah začela delovati že v septembru, nov televizijski program pa ob koncu letošnjega leta.

Pravno formalno okostje tega po imenu novega medijskega projekta sicer tvorita dve družbi, prva, ki bo kot Nova d.o.o. na lastna pleča prevzela delovanje spletnega portala in radia, ter druga, ki bo kot delniška družba Nova24TV izdajatelj tega po imenu sicer res novega, a na Slovenskem že videno politično profiliranega televizijskega programa. Včeraj zbrane nezadovoljneže s sedanjim domačim medijskim prostorom na ustanovitvi tega vsaj po imenu novega medijskega projekta pa je ob članski izkaznici SDS ali vsaj fanatični naklonjenosti njenemu predsedniku in prepričanju, da je v Sloveniji nujno potrebna nova njihova medijska hiša, povezala tudi pripravljenost, da kot ustanovni člani za zagon novih medijev prispevajo potrebni denar. Ob falangi poslank in poslancev SDS si tako preprosto niso mogli privoščiti, da jih ne bi bilo zraven še sicer vse manj član Nsi in predsednik Janševega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, zgolj po imenu civilni borec proti izenačitvi pravic istospolnih parov Aleš Primc, sodrug v vseh Janševih vojnah in upokojeni brigadir Tone Krkovič, poslovni družabnik in gotovinski financer svojega brata predsednika SDS Rajko Janša ter celo moralni teolog RKC Ivan Štuhec.

Ustanovno članstvo, ki si ga očitno mora za svojega vzeti vsak pošten član in pripadnik kulta JJ osebnosti v SDS, sicer glede na vnaprej negotovo prihodnost tega vsaj po imenu novega medijskega projekta niti ni bilo tako zelo poceni, toda s pravo crowdfunding kampanjo in delniško razprodajo bodo šele pričeli tam enkrat jeseni. Vložek posameznega ustanovitelja v Nova d.o.o., pod okriljem katere bi naj že od septembra naprej delovala nova spletni portal in radio, je znašal od 2500 do 50 tisoč evrov, vložek posameznega ustanovitelja v Nova24TV d.d. pa od 500 do 25 tisoč evrov. Po poročanju na Slovenskem že obstoječih medijskih trobil državotvornega diskurza, ki sicer uradno so glavni vir nezadovoljstva in glavni motiv za začetek tega vsaj po imenu novega medijskega projekta, na snidenju Janševih prvoborcev ni manjkalo tudi premožnih, a na njihovo željo neimenovanih posameznikov, ki so goreče zatrjevali, da bi dali vse, kar imajo, samo da bi se mediji na Slovenskem spremenili.

Zakaj sicer bi naj vsaj SDS Slovenija ta vsaj po imenu novi medijski projekt res potrebovala, pa je prav tako že na festivalu seniork in seniorjev SDS v Slovenskih goricah konec maja pojasnil predsednik SDS Janez Janša, ki si je ob koncu nagovora za ob letu osorej v imenu njemu lastne normalne medijske strukture zaželel, da bo prihodnje leto tam v Dolini pod Brlogo v Šentilju v Slovenskih goricah tudi kakšna kamera te vsaj po imenu nove televizije in kakšen mikrofon te vsaj po imenu nove radijske postaje ter da zvečer na televiziji in radiu ne bo treba zgolj poslušati ter gledati gospodov Branimirja Štruklja in Karla Erjavca. Kar z drugimi besedami povedano le pomeni, da SDS v prvi vrsti lastno televizijo, radio in spletni portal vzpostavlja in potrebuje, da bo na njih več Janeza Janše, kot sicer še naprej nespornega prvaka največje slovenske opozicijske stranke, in njegovih političnih oprod iz Slovenske demokratske stranke ter drugih para-političnih in kvazi-civilno-družbenih organizacij ter gibanj.

Kljub temu da je torej osnovni vzgib ustanavljanje novega medijskega projekta SDS, nad katerim bodo bedeli politično preverjeni Janševi kadri, iz razžaljene samovšečnosti izšlo spoznanje, da Janez Janša in SDS v obstoječih medijih nimata dovolj prostora, pa je ta poteza vsekakor že sama po sebi zgovorna. Ustanovitev radiotelevizije in spletnega portala pod političnim okriljem Janeza Janše in SDS pa namreč sama po sebi pomeni kar nekaj reči. Najprej, da se Janez Janša vendarle prav nič po tihem pripravlja na dolgoletno bivakiranje na državnozborski opoziciji, saj se nad sodelovanjem s SDS vse bolj ohlaja še zadnja preostala potencialna državnozborska partnerica – Nova Slovenija, in da mu bo politično vidnost pred vsaj njegovimi obstoječimi volivci zagotavljal prav ta vsaj po imenu nov medijski projekt. Nadalje pa da se samooklicano pomladno politično zavezništvo ohlaja sicer priča tudi to, da Janez Jasnša in SDS ustanavljata nov medijski projekt in da se potemtakem iz medijev, kot sta denimo Družina in radio Ognjišče, ki jih tradicionalno obvladujeta RKC in Nsi, pravzaprav politično umikata.

Skupino zaskrbljenih novinarjev in urednikov sicer sestavljajo politično preverjeni kadri, ki so do najvišjih funkcij v državnih medijih na Slovenskem praviloma prihajali zgolj, ko je bila pri koritu izvršne in zakonodajne oblasti prva ali druga Janševa koalicija in vlada. Nenazadnje smo takrat SDS radio televizijo in spletni portal ter za povrh še SDS nacionalno tiskovno agencijo v obdobju obeh koalicij in vlad, ki jim je predsednikoval Janez Janša, že imeli. Toda tako to gre. Tako na Slovenski tiskovni agenciji kot na nacionalni radioteleviziji te danes zaskrbljeni, takrat pa politično nastavljeni in ubogljivi novinarji in uredniki v profesionalnem smislu praviloma niso bili uspešni. In kot taki sam garant kakega omembe vrednega prihodnjega uspeha te vsaj po imenu nove medijske hiše SDS pač niti ne morejo predstavljati.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s politično samovšečnimi motivi za ustanovitev tega zgolj po imenu novega medijskega projekta Janeza Janše in SDS v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Telekom se bo prodal in zombi bo na brzino ostal brez planeta. Popolnam predvidljivo...

A, še to. Tomi decent job...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.