Za njihovo Slovenijo

Mnenje, kolumna ali komentar
15. 6. 2016 - 16.00

Že nekaj časa je znano, da bosta ob 25. obletnici vsaj navidezne samostojnosti države Slovenije v središču Ljubljane potekali dve proslavi. Prvo, državno bo na predvečer dela prostega praznika, torej 24. junija ob 21.15 na Kongresnem trgu v Ljubljani, s predsednikom republike Borutom Pahorjem kot osrednjim slavnostnim govorcem in ob navzočnosti državnega vrha ter vseh predsednikov sosednjih držav, hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović, italijanskega Sergia Mattarella, madžarskega Jánosa Áderja, avstrijskega Heinza Fischerja, ter predsednika Nemčije, ki je v procesu slovenske osamosvojitve po besedah predsedniškega gostitelja odigrala še kako pomembno vlogo, Joachima Gaucka, organiziralo Ministrstvo za kulturo. Drugo, paradržavno, pravzaprav pa zgolj opozicijsko, pa na sosednjem Trgu republike na dan državnosti v soboto 25. junija ob 20.30 kot vsesplošno ljudsko praznovanje pod imenom Za mojo Slovenijo in Janezom Janšo, Lojzetom Peterletom ter Ivanom Omanom kot slavnostnimi govorci pripravlja posebej za ta dogodek ustanovljen Organizacijski odbor, ki mu predseduje profesor teološke fakultete v Ljubljani dr. Janez Juhant.

V posebej za izvedbo dogodka Za mojo Slovenijo ustanovljenemu Organizacijskemu odboru, pa tudi v največji opozicijski stranki SDS in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, ki mu glede na reklame in izjave ne glede na javno nedostopne podatke pripadata, sicer za razliko od preostalih akterjev domače politike menijo, da se tako pomembni dogodki, kot je četrt stoletja, kar sta bili v tedanji slovenski skupščini 25. junija 1991 sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, lahko praznujejo večkrat. Še več, prepričani so, da Dnevu državnosti pritiče tako uradno državno, kot vsesplošno ljudsko praznovanje. Zato so se odločili, da bodo letos, poleg povabila državljankam in državljanom k množični udeležbi tradicionalne državne proslave na predvečer praznika, tako pomembno obletnico obeležili tudi prav na praznični dan in to prav na prostoru, kjer so se pred 25 leti odvijali zgodovinski dogodki slovenske državnosti ter v sodelovanju z nosilci oziroma nasledniki osamosvojitvenih prizadevanj tedanje koalicije DEMOS.

Ne glede na to, da je DEMOS res nastal na pobudo predsednika socialdemokratske zveze Jožeta Pučnika, pa je glede na golo dejstvo, da je to koalicijo skupaj sestavljalo šest takratnih političnih strank, nosilstvo in nasledstvo osamosvojitvenih prizadevanj DEMOS-a glede na seznam slavnostnih govorcev vendarle nekoliko okrnjeno, pravzaprav pa predvsem prirejeno današnjemu političnemu trenutku. Davnega novembra 1989 so se namreč v DEMOS povezale Slovenska demokratična zveza, katere soustanovitelji so med drugimi bili Janez Janša, France Bučar in Dimitrij Rupel, Socialdemokratska zveza Slovenije, katere pobudnik je bil sindikalist France Tomšič, njegov naslednik in njen prvi predsednik pa Jože Pučnik in Krščanski demokrati, katerih dolgoletni predsednik je bil Lojze Peterle. Nekoliko pozneje pa so se naštetim pridružili še Kmečka zveza, katere pobudnik je bil Franc Zagožen, prvi predsednik pa Ivan Oman, obrtniška Liberalna stranka predsednika Vitomirja Grosa in Zeleni, ki jim je ob nastanku samostojne države predsedoval Dušan Plut.

Glede na to, da bodo na vseljudskem praznovanju Njihove Slovenije govorili zgolj Janša, Peterle in Ivan Oman, bo, bolj kot da gre za nasledstvo DEMOS-a, držalo, da gre za nazadnje ob izžvižganemu nastopu predsednice Nove Slovenije Ljudmile Novak na zborovanju naslovljenemu V obrambo Slovenije, ki je na Trgu republike v Ljubljani potekalo 2. aprila letos in je bilo v prvi vrsti protimigrantsko zborovanje, neuspelemu poskusu ponovne obuditve pomladne koalicije pod trdo vodstveno roko SDS. Ne glede na to, da tako predsednica kot večina preostalih članov Nove Slovenije žvižgov in zmerjanja razgretega Janševega občinstva niso prenesli najbolj športno, pa na prireditev Za Mojo Slovenijo, na kateri bo barve Nove Slovenije kot prvi predsednik edine Demosove vlade zastopal Lojze Peterle, kot od matične stranke vseeno v Bruselj nekoliko odmaknjeni evropski poslanec, organizatorji vabijo pravzaprav z identičnim pozivom udeležencem, da naj le prinesejo slovenske zastave.

Ne glede na to, da organizatorji paradržavnega zborovanja ob četrt stoletja državnosti pravijo, da ljudsko slavje organizirajo v želji, da bi državljane, posebno mlade, spodbudili, naj ponosno, z veseljem in v pristnem slovenstvu obeležijo 25-letnico državnosti Republike Slovenije, gre v prvi vrsti za politično zborovanje sil, ki jih lahko uvrščamo pod oznako Janševa desnica. Toda tako to gre. Dokazov, da stranka SDS še naprej vzdržuje tesne stike s pripadniki domačih neonacistov in fašistov, ki bodo Janezu Janši in ne Republiki Sloveniji v čast tudi na tokratni dan državnosti na Trgu republike sem in tja opletali s slovenskimi zastavami, tudi v teh dneh, ko na Slovenskem na državni ravni ni bilo politika, ki bi obsodil neonacistični napad na Tovarno Rog,  pač ne primanjkuje.   

ODPOVED: tudi za tokratni N-euro moment sem z zborovanjem Za njihovo, Janševo Slovenijo ob dnevu državnosti v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

"naredite mi to to..držav..ee..deželo spet..mojo!!" je rekel pipi in se vsedel na dišeče govno, ki ga pred njim pravkar spustil melkiad. Melkiad. Melkiad? Kaj je Pipi? Kaj pa je to "samostojnost slovenije"? Pipi, ne ga srat. Pejd, greva levo al pa desno, v vsakem primeru nama sranje ne uide..in odpujsala sta v samostoečo štalo, novim dogodivčinam naproti. Kako lepa muzika..melkiad. Ja pipi.

Mi bilo dosti bolje za vse, če bi Janša organiziral privat piknik, tam pekel kranjske klobase in mahala s slovensko zastavo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.